η ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Με τόλμη απέναντι στην κρίση

Μπορεί η οικονομική κρίση να έχει «χτυπήσει» όλους τους κλάδους της χώρας μας και το ένα κατάστημα μετά το άλλο αλλά και οι επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο, παρ΄ όλα αυτά υπάρχουν και κάποιοι τολμηροί ή αισιόδοξοι επιχειρηματίες οι οποίοι επιλέγουν αυτή τη δυσχερή περίοδο για καινούργια εγχειρήματα. Η έλλειψη ρευστότητας, το πάγωμα των επενδύσεων και οι απολύσεις είναι τα βασικά νέα της εποχής, αλλά μέσα σε αυτό το τοπίο ξεχωρίζουν και κάποιοι επιχειρηματίες που ανοίγουν εταιρείες, βιοτεχνίες ή καταστήματα με στόχους την κερδοφορία και την επέκταση.

Με τόλμη απέναντι στην κρίση | tovima.gr

Μπορεί η οικονομική κρίση να έχει «χτυπήσει» όλους τους κλάδους της χώρας μας και το ένα κατάστημα μετά το άλλο αλλά και οι επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο, παρ΄ όλα αυτά υπάρχουν και κάποιοι τολμηροί ή αισιόδοξοι επιχειρηματίες οι οποίοι επιλέγουν αυτή τη δυσχερή περίοδο για καινούργια εγχειρήματα. Η έλλειψη ρευστότητας, το πάγωμα των επενδύσεων και οι απολύσεις είναι τα βασικά νέα της εποχής, αλλά μέσα σε αυτό το τοπίο ξεχωρίζουν και κάποιοι επιχειρηματίες που ανοίγουν εταιρείες, βιοτεχνίες ή καταστήματα με στόχους την κερδοφορία και την επέκταση. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΒΕΑ), για κάθε δύο επιχειρήσεις που κλείνουν ανοίγει μία, ενώ πριν από την κρίση η αναλογία αυτή ήταν μία προς μία.

Συγκεκριμένα στο οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2010 ιδρύθηκαν 1.088 νέες επιχειρήσεις και έβαλαν λουκέτο 2.076. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΑ κ. Π. Αραβάνης, «ως επί το πλείστον κλείνουν μεταποιητικές επιχειρήσεις με συμβολή στην παραγωγή εγχώριας προστιθέμενης αξίας, οι οποίες δεν αναπληρώνονται από τις νέες εγγραφές, οι οποίες στην πλειονότητά τους αποτελούν επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αυτοαπασχολούμενων» .

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κύμα λουκέτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα οφείλεται και «στο έντονο κλίμα εξόδου προς συνταξιοδότηση πολλών επαγγελματοβιοτεχνών, οι οποίοι έχοντας ήδη τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, λόγω της κρίσης και της κακής πορείας των επιχειρήσεών τους, οδηγούνται σήμερα σε βεβιασμένη επαγγελματική έξοδο. Η συρρίκνωση της βιοτεχνικής δραστηριότητας», προσθέτει ο ίδιος, «στην πραγματικότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη από τους αριθμούς που εμφανίζονται στα μητρώα του ΒΕΑ, δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις που διακόπτουν δραστηριότητα δεν ενημερώνουν το επιμελητήριό τους και εξακολουθούν να εμφανίζονται ως λειτουργούσες».

Παρ΄ όλα αυτά και αντίθετα σε αυτό το αρνητικό κλίμα, ο κ. Δ. Κόκορης αποφάσισε να ιδρύσει την εταιρεία εκτυπώσεων Ελικών ΕΠΕ, πριν από ενάμιση μήνα, με έδρα τον Ταύρο στην Αθήνα. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση, η οποία έχει προσωπικό 8 άτομα σήμερα και ο στόχος είναι να αγγίξει τους 30 εργαζόμενους τους επόμενους 3-4 μήνες.

Οπως αναφέρει ο κ. Κόκορης, «ασχολούμαι με τις γραφικές τέ χνες όλη μου τη ζωή, αλλά για να βοηθήσω την οικογένειά του αποφάσισα να ανοίξω αυτή την εκτυπωτική εταιρεία, παρά την οικονομική κρίση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μια κάθετη μονάδα, η οποία ξεκίνησε με leasing αλλά και με ίδια κεφάλαια. Αναφερόμενος στο πώς πήρε την απόφαση να ξεκινήσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα στη σημερινή συγκυρία λέει ότι « η κρίση είναι μια ευκαιρία για επενδύσεις, με δεδομένο ότι πολλές επιχειρήσεις κλείνουν και ξεκαθαρίζει το τοπίο. Αυτές που θα αντέξουν, θα ευνοηθούν» . Ο τζίρος της εταιρείας εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 2 εκατ. ευρώ την πρώτη χρήση.

Ενας ακόμη επιχειρηματίας που πήγε κόντρα στο ρεύμα της δύσκολης σημερινής εποχής και άνοιξε το κατάστημά του πριν από έναν μήνα είναι ο κ. Ν. Παπαμάρκου. Το κατάστημα έχει αντικείμενο τις υδραυλικές εγκαταστάσεις και βρίσκεται στην Ηλιούπολη. Μπορεί να υπάρχει κρίση αλλά, όπως τονίζει, ο ίδιος είναι αισιόδοξος και πιστεύει ότι «η επιχείρηση θα έχει καλή ανάπτυξη και πολλές δουλειές, διότι οι καταναλωτές μπορεί να περικόβουν τα έξοδα από ρούχα και άλλα είδη αλλά οι υδραυλικές εγκαταστάσεις είναι αναγκαιότητα και θα συνεχίσουν να δίνουν ένα ποσόν από το εισόδημά τους, όταν το απαιτούν οι περιστάσεις».

Προς το παρόν ο κ. Παπαμάρκου, ο οποίος μέχρι πρότινος εργαζόταν ως υδραυλικός σε ένα άλλο κατάστημα, είναι μόνος του στην επιχείρηση αλλά, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, σκοπεύει να προσλάβει και άλλους συνεργάτες αν ο τζίρος σημειώσει αύξηση. Το νέο εγχείρημα του κ. Παπαμάρκου στηρίχτηκε στην επιδότηση του ΟΑΕΔ που δίνει στους καινούργιους επιχειρηματίες τη βοήθεια των 24.000 ευρώ για τα πρώτα τρία χρόνια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk