Στα πράγματα

«Θα συνεχιστεί η διόρθωση τιμών στην αγορά ακινήτων»

Περίοδος περαιτέρω πτώσεων και διορθώσεων αναμένεται στην αγορά των ακινήτων, όπου θα διαμορφωθεί ένα χαμηλότερο και πλέον ασφαλές επίπεδο τιμών των ακινήτων, επισημαίνει ο κ. Χ. Χαραλαμπόπουλος , ορκωτός εκτιμητής, πρόεδρος του ΕΛΙΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής).

Περίοδος περαιτέρω πτώσεων και διορθώσεων αναμένεται στην αγορά των ακινήτων, όπου θα διαμορφωθεί ένα χαμηλότερο και πλέον ασφαλές επίπεδο τιμών των ακινήτων, επισημαίνει ο κ. Χ. Χαραλαμπόπουλος , ορκωτός εκτιμητής, πρόεδρος του ΕΛΙΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής).

– Ποιες τάσεις επικρατούν σήμερα στην αγορά ακινήτων;

«Βρισκόμαστε για τα καλά μέσα στην οικονομική κρίση, αλλά ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο χαμηλότερό της σημείο. Πέρυσι τέτοιο καιρό τα γεγονότα στην ελληνική οικονομία και στην κτηματαγορά δεν μπορούσαν να “υποψιάσουν” κανέναν για το πόσο δύσκολα θα γίνονταν τα πράγματα σε μήκος, πλάτος και βάθος για όλους τους Ελληνες. Στη χώρα μας πραγματοποιείται ένα είδος crash test, διότι καλείται να αντεπεξέλθει σε όλες τις δυσκολίες υπό καθεστώς ενός σκληρού νομίσματος ενώ ανήκει στην ΕΕ και η όλη πορεία της στα οικονομικά και όχι μόνον επιτηρείται αυστηρά από τη λεγόμενη τρόικα. Ολα αυτά έχουν άμεση επίπτωση στην κτηματαγορά και ακόμη περισσότερο στην αγορά δεύτερης ή εξοχικής κατοικίας, μια και αυτή μπορεί να υπαχθεί σε εκείνα που εύκολα κόβονται όταν υπάρχουν προβλήματα».

– Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την αγορά των ακινήτων;

«Κατά την άποψή μας, η περίοδος των μεγάλων δυσκολιών στην κτηματαγορά θα πρέπει να αναμένεται μακρά, με έναρξη ανάκαμψης σε συνδυασμό με τη γενικότερη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας εν γένει. Δηλαδή θα περάσουμε πρώτα μια περίοδο περαιτέρω πτώσεων και διορθώσεων όπου θα διαμορφωθεί ένα χαμηλότερο και πλέον ασφαλές επίπεδο τιμών των ακινήτων και τότε από υγιέστερες βάσεις θα ξεκινήσει μια διαδικασία ανόδου με “χαμηλές στροφές”. Ολα τα ανωτέρω ισχύουν με την προϋπόθεση ότι θα επιτύχει το crash test στο οποίο έχει υποβληθεί η χώρα μας από το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Οι όποιοι αγοραστές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή την περίοδο είναι ένα “είδος” περιζήτητο και επομένως έχουν πολύ μεγάλες διαπραγματευτικές δυνατότητες. Πρέπει να πραγματοποιούν συστηματική έρευνα της κτηματαγοράς, να επισκέπτονται πολλά ακίνητα και να αναζητούν την προσφορότερη λύση».

– Τι συμβουλές θα δίνατε προς τους ενδιαφερόμενους αγοραστές;

«Προκειμένου να αποφύγουν τις κακοτοπιές, καλό και φρόνιμο θα είναι να ζητήσουν τις υπηρεσίες ενός συμβουλευτικού οίκου, ο οποίος μπορεί να δώσει το σύνολο των υπηρεσιών. Μπορούν ακόμη να ζητήσουν τις υπηρεσίες εκτιμητών, μηχανικών, δικηγόρων, μεσιτών κ.ά. Σίγουρα το όποιο ποσόν δώσετε θα πιάσει τόπο και θα σας εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα. Ακόμη, ελέγξτε πολύ καλά τις πραγματικές οικονομικές σας δυνατότητες, ώστε η δόση αποπληρωμής του τυχόν δανείου να μην ξεπερνά το 30%-40% των μηνιαίων εσόδων σας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk