Επιτυχημένη θεραπεία για τη μεσογειακή αναιμία

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενας νεαρός άνδρας που έπασχε από θαλασσαιμία (ή μεσογειακή αναιμία) υπεβλήθη για πρώτη φορά παγκοσμίως σε γονιδιακή θεραπεία με μεγάλη επιτυχία, σύμφωνα με δημοσίευση στην επιθεώρηση «Νature». Οπως ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών που διεξήγαγαν τη θεραπεία Φιλίπ Λεμπούλς, καθηγητής στο Ιnserm της Γαλλίας και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ, είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται επιτυχώς γονιδιακή θεραπεία σε μια τόσο συχνή κληρονομική ασθένεια. Ο ασθενής που έχει καταγωγή από το Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη είναι σήμερα 21 ετών και υποβλήθηκε στη διαδικασία πριν από τρία χρόνια.

Επιτυχημένη θεραπεία  για τη μεσογειακή αναιμία | tovima.gr

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενας νεαρός άνδρας που έπασχε από θαλασσαιμία (ή μεσογειακή αναιμία) υπεβλήθη για πρώτη φορά παγκοσμίως σε γονιδιακή θεραπεία με μεγάλη επιτυχία, σύμφωνα με δημοσίευση στην επιθεώρηση «Νature». Οπως ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών που διεξήγαγαν τη θεραπεία Φιλίπ Λεμπούλς, καθηγητής στο Ιnserm της Γαλλίας και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ, είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται επιτυχώς γονιδιακή θεραπεία σε μια τόσο συχνή κληρονομική ασθένεια.

Ο ασθενής που έχει καταγωγή από το Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη είναι σήμερα 21 ετών και υποβλήθηκε στη διαδικασία πριν από τρία χρόνια. Εμφάνιζε μια μορφή θαλασσαιμίας που είναι συχνή στη Νοτιοανατολική Ασία (βήτα Ε/βήτα Ο). Σήμερα συνεχίζει να μην έχει καμία ανάγκη για μεταγγίσεις, ενώ ζει μια φυσιολογική ζωή και εργάζεται.

Οι ειδικοί έλαβαν βλαστικά κύτταρα του μυελού των οστών του ασθενούς τα οποία και υπέβαλαν σε ειδική επεξεργασία «επιδιόρθωσης» στο εργαστήριο με εισαγωγή ενός κατάλληλου γονιδίου. Στη συνέχεια τα κύτταρα επανεγχύθηκαν στον οργανισμό του ασθενούς. Τα αποτελέσματα της θεραπείας φάνηκαν έπειτα από μερικούς μήνες. Οι γιατροί που διεξήγαγαν τη διαδικασία δηλώνουν συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς τονίζουν ότι τα θετικά αυτά αποτελέσματα πρέπει να επιβεβαιωθούν μέσα από εφαρμογή της διαδικασίας και σε άλλους ασθενείς. Σχεδιάζουν ήδη να εφαρμόσουν τη θεραπεία σε άλλους 10 ασθενείς.

Σημειώνεται ότι ο όρος θαλασσαιμία αφορά μια ομάδα γενετικών αιματολογικών διαταραχών που επηρεάζουν την παραγωγή αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό, της πρωτεΐνης, που μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες προς τους ιστούς και τα διάφορα όργανα του σώματος. Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα των μεσογειακών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αλλά και της Νότιας Ασίας και της Αφρικής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk