Μεταδοτικοί… αριθμοί
1,1 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν προσβληθεί από τον ιό ΗΙVπου προκαλεί το ΑΙDS

56.000 νέες λοιμώξεις εμφανίζονται κάθε χρόνο,τα τελευταία δέκα χρόνια

30 εκατομμύρια δολάρια θα δοθούν από το αμερικανικό υπουργείο Υγείας προκειμένου να μειωθούν τα νέα κρούσματα Το νησί των πλαστικών
Βρίσκεται στον Ατλαντικό ωκεανό έξω από τις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, σε βόρειο πλάτος από 27 ως 34 μοίρες και πρόκειται για το νησί με το πιο ασταθές έδαφος στον κόσμο: τα θαλάσσια ρεύματα έχουν συγκεντρώσει εκεί αμέτρητα πλαστικά καθημερινής χρήσης, μπουκάλια, συσκευασίες, σακούλες από πολυστυρένιο, πολυπροπυλένιο και πολυαιθυλένιο. Οι ερευνητές που έχουν φτάσει εκεί υπολογίζουν ότι υπάρχουν στο «νησί» κάπου 200 000 τεμάχια με μέγεθος από ένα τετραγωνικό εκατοστό και επάνω, σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο. Σκοπεύουν να μελετήσουν τους μικροοργανισμούς που αναπτύσσονται γύρω από τα πλαστικά και κάποια στιγμή, με τη δράση και των υπεριωδών ακτίνων, να τα διαλύσουν. Οχι ότι αυτό θα είναι η οριστική λύση του προβλήματος αφού κάποια από αυτά τα πλαστικά υλικά χρειάζονται, όπως έχει υπολογιστεί, πεντακόσια χρόνια για να αποσυντεθούν.

Ο πονοκέφαλος του παγωτού
Οχι,δεν αναφερόμαστε στον πονοκέφαλο της μαμάς σχετικά με το ποιο παγωτό είναι υποφερτά υγιεινό για τους μικρούς καταναλωτές.Αναφερόμαστε στην αντίδραση του οργανισμού στο πολύ κρύο που μπορεί να φέρνει πονοκέφαλο,γνωστό και σαν «brain freeze».Οι ειδικοί λένε πως όταν ο οργανισμός μας έρθει απότομα σε επαφή με κάτι κρύο προσπαθεί να συγκρατήσει όσο πιο πολλή θερμότητα μπορεί.Αμέσως λοιπόν προχωρεί σε σύσφιγξη των περιφερειακών αγγείων κοντά στο δέρμα.Ετσι συμβαίνει και όταν το παγωτό φτάσει στο πίσω μέρος του στόματος: τα αγγεία γύρω από τον ουρανίσκο συστέλλονται.Τα αγγεία χαλαρώνουν πάλι όταν το παγωτό συνεχίσει τον δρόμο του.Ομως ένα νεύρο που βρίσκεται κοντά στον ουρανίσκο ερμηνεύει αλλιώς αυτές τις ταχείες αλλαγές των αγγείων και δίνει σύνθημα πόνου στον εγκέφαλο.

Στο νοσοκομείο για να παίξουμε
Μια πανεπιστημιακή κλινική στο Μπόχουμ της Γερμανίας προσπαθεί να βρίσκει καιρό για να δέχεται κάποιες ημέρες του χρόνου τα παιδιά μαζί με τα αγαπημένα τους κουκλάκια. Εκείνες τις ημέρες λοιπόν φοιτητές της Ιατρικής δέχονται να παίξουν τον… γιατρό και να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στους πάνινους ασθενείς.Τους περνούν από ακτίνες, βάζουν γάζα και επιδέσμους σε πληγές, εξετάζουν την κατάστασή τους, όλα σε μια προσπάθεια των ψυχολόγων τα παιδιά να ξεπεράσουν τον φόβο μιας επικείμενης δικής τους επίσκεψης στον γιατρό. Αν αυτό γίνει στην Ελλάδα εννοείται ότι θα πρέπει τα κουκλάκια να μείνουν για λίγο ξαπλωμένα και σε ένα ράντσο…

soufleri@dolnet.gr