20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

Χτίζουν νέο τείχος του Βερολίνου

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Δύο δεκαετίες μετά την επανένωση, Γερμανοί ξαναχτίζουν νέο τείχος στο Βερολίνο- αυτή τη φορά για κοινωνικούς και όχι για πολιτικούς λόγους, στο πάλαι ποτέ πρωσικό Πότσδαμ, μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα. Τον ερχόμενο μήνα, όταν η Γερμανία θα γιορτάζει την 20ή επέτειο της ενοποίησης, οι εύποροι κάτοικοι της αριστοκρατικής πόλης θα τιμήσουν το γεγονός πίσω από διάφορες περιφράξεις τις οποίες κατασκευάζουν μόνοι τους για να κρατήσουν μακριά από τα ακριβά σπίτια τους τους κοινούς και φτωχούς θνητούς.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Δύο δεκαετίες μετά την επανένωση, Γερμανοί ξαναχτίζουν νέο τείχος στο Βερολίνο- αυτή τη φορά για κοινωνικούς και όχι για πολιτικούς λόγους, στο πάλαι ποτέ πρωσικό Πότσδαμ, μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα.

Τον ερχόμενο μήνα, όταν η Γερμανία θα γιορτάζει την 20ή επέτειο της ενοποίησης, οι εύποροι κάτοικοι της αριστοκρατικής πόλης θα τιμήσουν το γεγονός πίσω από διάφορες περιφράξεις τις οποίες κατασκευάζουν μόνοι τους για να κρατήσουν μακριά από τα ακριβά σπίτια τους τους κοινούς και φτωχούς θνητούς.

Οπως ήταν αναμενόμενο, αυτή η κίνηση της ελίτ του Πότσδαμ έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. «Οι πλούσιοι ιδιοκτήτες των επαύλεων θέλουν να γίνει το δικό τους, ενάντια στη θέληση της πλειοψηφίας» διαμαρτύρεται ο Βάλτερ Ραφάουφ, επικεφαλής μιας ομάδας πολιτών που θέλουν να κρατήσουν ανοιχτή για το κοινό την τοποθεσία την οποία διέσχιζε το Τείχος του Βερολίνου.

Η διαμάχη αφορά μια λωρίδα γης κατά μήκος της νότιας όχθης της λίμνης Γκρίμπνιτζεε, η οποία είναι το φυσικό σύνορο μεταξύ Πότσδαμ και Βερολίνου. Στις 13 Αυγούστου 1961, στο ζενίθ του Ψυχρού Πολέμου, οι στρατιώτες της Ανατολικής Γερμανίας περιέφραξαν τη νότια όχθη της λίμνης με αγκαθωτό συρματόπλεγμα.

Στη διάρκεια των ετών που ακολούθησαν το συρματόπλεγμα αντικαταστάθηκε σιγά σιγά από το Τείχος του Βερολίνου με φυλάκια και ένοπλους φρουρούς που είχαν εντολή να πυροβολούν εναντίον οποιουδήποτε επιχειρούσε να περάσει στην «πλευρά των καπιταλιστών».

Σήμερα το «νέο τείχος των πλουσίων του Πότσδαμ» προκαλεί την οργισμένη αντίδραση των υπολοίπων κατοίκων που υποστηρίζουν ότι η ελευθερία τους καταλύεται για άλλη μία φορά. «Παλιομ…, κομπάζετε για τα πλούτη σας» φώναξε ένας ποδηλάτης που περνούσε έξω από πολυτελή βίλα στο Πότσδαμ.

Πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ολόκληρη η περιοχή, 20 χλμ. έξω από το Βερολίνο, ήταν γνωστή ως «το Χόλιγουντ της Γερμανίας» επειδή εκεί είχαν τις επαύλεις τους πολλοί ηθοποιοί, σκηνοθέτες και παραγωγοί του κινηματογράφου. Οι βίλες καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς αλλά μετά την επανένωση οι περισσότερες έχουν ανακαινιστεί στην παλιά τους αίγλη από τους πλούσιους και διάσημους που επέστρεψαν στο Πότσδαμ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος