ΑΝ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ μιας ποδοσφαιρικής ομάδας βρίσκονται τοτέμ της προπονητικής, όπως ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον ή ο κ. Ζοζέ Μουρίνιο, και αναλαμβάνουν εν λευκώ τις μεταγραφικές υποθέσεις, τότε η δουλειά γίνεται μάλλον εύκολα! Αν πάλι δεν είναι οι προπονητές αποκλειστικοί υπεύθυνοι, αλλά παράγοντες τύπου Τσίκι Μπεκιριστάιν (Μπαρτσελόνα) και Χόρχε Βαλντάνο (Ρεάλ Μαδρίτης), επίσης αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες για μεταγραφικές επιτυχίες. Ωστόσο
οι ελληνικές ομάδες ούτε τέτοιους παράγοντες διαθέτουν ούτε και εμπιστεύονται εν λευκώ τις μεταγραφές στους προπονητές «μιας χρήσεως» που συνήθως προσλαμβάνουν. Η κουβέντα για την ενεργοποίηση του πόστου του τεχνικού διευθυντή στον Ολυμπιακόφούντωσε με την παρουσία του Κριστιάν Καρεμπέ στο «Γ. Καραϊσκάκης» την περασμένη Κυριακή στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Ωστόσο η σχετική συζήτηση έχει ανοίξει αρκετό καιρό τώρα και με άλλες περιπτώσεις υποψηφίων τεχνικών διευθυντών:από τον Ντάρκο Κοβάτσεβιτς και τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς ως τον Ζήση Βρύζα
που έχει καταγράψει επιτυχίες ως τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ. Η σχετική συζήτηση φαντάζει, αν μη τι άλλο, δικαιολογημένη. Θεωρητικά τουλάχιστον, η πρόσληψη ενός ανθρώπου που θα ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τη βελτίωση του ρόστερμειώνει το ρίσκο που πάντοτε εμπεριέχουν οι μεταγραφές. Ο Ολυμπιακός έχει προηγούμενη εμπειρία, την εποχή που οι μεταγραφές γινόταν βασικά από την «ατζέντα» του Ιλια Ιβιτς και τα αποτελέσματα είχαν χαρακτηριστεί μάλλον ενθαρρυντικά. Τώρα πάντωςη θέση (λέγεται ότι) παίζεται μεταξύ των Καρεμπέ και Κοβάτσεβιτς.

Ανεξαρτήτως της θέσης που θα καταλάβει ο Ολυμπιακός στη διαδικασία των πλέι οφ, η σεζόν χαρακτηρίζεται από τους ίδιους τους παράγοντες του συλλόγου άκρως αποτυχημένη. Παρ΄ ότι οι Ερυθρόλευκοι έφτασαν ως τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, το γεγονός ότι έμειναν μακριά από τους εγχώριους τίτλους (Πρωτάθλημα και Κύπελλο) και κατά κανόνα παρουσίασαν κακό ποδοσφαιρικό θέαμα μάλλον δικαιολογεί την… αυστηρότητα των ανθρώπων της ομάδας στις (επι)κρίσεις τους.

Και όπως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, οι λόγοι είναι πολλοί: Κακές επιλογές και συνεχείς αλλαγές προπονητών, αλλά και μεταγραφική… αστοχία, γεγονός που καθιστά δόκιμο το δίλημμα «Κριστιάν Καρεμπέ ή Ντάρκο Κοβάτσεβιτς για τεχνικός διευθυντής». Εκτός φυσικά αν πρυτανεύσει η επιλογή του… κανένα- να πορευθεί δηλαδή ο Ολυμπιακός άνευ τεχνικού διευθυντή και εν όψει της νέας περιόδου.

Η επιστροφή του Γάλλου
Ο γάλλος πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, που θεωρείται, μαζί με τους Ριβάλντο και Τζιοβάνι , εξέχον μέλος της «Αγίας Τριάδας» των πολύ μεγάλων ξένων – σε όνομα και προσφορά- της πειραϊκής ομάδας τα τελευταία χρόνια, παρακολούθησε το β΄ ημίχρονο του αγώνα με την ΑΕΚ μαζί με τον πρόεδρο της ερυθρόλευκης ΠΑΕ κ. Σωκράτη Κόκκαλη.

Αμέσως μετά το τέλος του αγώνα δήλωσε στη διάθεση του Ολυμπιακού αν και εφόσον ενεργοποιηθεί η θέση του τεχνικού διευθυντή, ενώ την επομένη με νέες δηλώσεις του προχώρησε ακόμη παραπέρα τονίζοντας: «Αν μου προτείνουν τη θέση, θα δεχθώ αμέσως και θα εγκαταλείψω κάθε άλλη δραστηριότητα. Θα έρθω και πάλι στην Ελλάδα για να ασχολούμαι με τα θέματα της ομάδας, όπως κάνουν όλοι όσοι έχουν αντίστοιχα πόστα σε ευρωπαϊκούς συλλόγους» .

Γιατί «ψήνεται» τόσο πολύ ο Καρεμπέ να αναλάβει ένα τέτοιο πόστο ακόμη «και με λευκό συμβόλαιο», όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Πρωταθλητής»; Ο ίδιος ο Γάλλος υποστηρίζει ότι: «Θέλω να ξεκινήσω καριέρα τεχνικού διευθυντή και στην παρούσα φάση η αμοιβή μου περνάει σε δεύτερη μοίρα».

Ο Ντάρκο και οι άλλες περιπτώσεις
Ο Κοβάτσεβιτς, ο οποίος εξακολουθεί να μένει στη χώρα μας και να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στον Ολυμπιακό, είναι μια δεύτερη σοβαρή υποψηφιότητα. Ο σέρβος πρώην ποδοσφαιριστής έχει δεθεί με την ομάδα αλλά και με την Ελλάδα και θα μπορούσε και αυτός να κάνει το ξεκίνημά του ως τεχνικός διευθυντής στους Ερυθρόλευκους. Αλλωστε εκτός από εμπειρία δεν του λείπουν πολλά πράγματα. Εχει αγωνιστεί στη Γιουβέντους, έχει καταγράψει σημαντική καριέρα στην Ισπανία με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ και είναι από τους πλέον αναγνωρίσιμους πρώην ποδοσφαιριστές.

Βέβαια, όσο η κουβέντα για την πρόσληψη τεχνικού διευθυντή στον Ολυμπιακό είναι σε θεωρητικό επίπεδο τόσο θα συζητούνται πιθανές και απίθανες περιπτώσεις να αναλάβουν το συγκεκριμένο πόστο, σε περίπτωση που οι ιθύνοντες της ΠΑΕ κρίνουν απαραίτητη την παρουσία ενός ανθρώπου που θα τρέχει για τις μεταγραφικές υποθέσεις του συλλόγου.

Κουβέντα έχει γίνει και για τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, αλλά ο ποδοσφαιριστής-σύμβολο της κυριαρχίας του Ολυμπιακού στο ελληνικό ποδόσφαιρο θεωρείται ότι μπορεί να αποδώσει καλύτερα σε ένα άλλο πόστο.

Εκείνου του συνδετικού κρίκου ανάμεσα σε ποδοσφαιρικό τμήμα και διοίκηση του συλλόγου. Το όνομα του Ζήση Βρύζα έχει πέσει ήδη στο… τραπέζι. Με καλή ατζέντα, σημαντικές μεταγραφικές επιτυχίες, εμπειρίες και γνώση από πρώτο χέρι του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο έλληνας πρώην διεθνής επιθετικός έχει εργαστεί με επιτυχία στο συγκεκριμένο πόστο στον ΠΑΟΚ, αλλά σε αντίθεση με όλους τους άλλους «υποψηφίους» δεν προέρχεται και δεν έχει καμία σχέση και κανέναν δεσμό με τον Ολυμπιακό, κάτι που μάλλον είναι ανασταλτικός παράγοντας…

Ο ρόλος του προπονητή

Σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση του Ολυμπιακού αναμένεται να παίξει και ο προπονητής που θα αναλάβει τα ηνία της ομάδας. Διότι καλή η συζήτηση για τεχνικό διευθυντή, τι θα γίνει όμως αν ο κ. Ερνέστο Βαλβέρδε που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται φαβορί, ή όποιος άλλος συνάδελφός του τελικά επιλεγεί από τη διοίκηση, δεν επιθυμεί να συνεργαστεί με τεχνικό διευθυντή και απαιτήσει να περνούν όλες οι μεταγραφές από τα δικά του χέρια;

Η κατάσταση είναι ασφαλώς συγκεχυμένη, κυρίως γιατί ο Ολυμπιακός δεν έχει αποφασίσει. Ούτε για τα πρόσωπα της νέας περιόδου που θα ενισχύσουν την ομάδα ούτε για το διοικητικό οργανόγραμμα με το οποίο θα λειτουργήσει τη νέα σεζόν η ομάδα, που είναι αλήθεια ότι βρίσκεται στο κατώφλι σημαντικών αλλαγών. Αλλωστε η απόφαση είναι πολύ σημαντική και για τη φιλοσοφία της νέας σεζόν. Ο τεχνικός διευθυντής θα επιλέξει τον προπονητή ή ο προπονητής που θα πάρει ο πρόεδρος θα αποφασίσει αν επιθυμεί να συνεργαστεί με τεχνικό διευθυντή; Πρόκειται αναμφίβολα για θεμελιώδη και σοβαρά ερωτήματα, που θα καθορίσουν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο Ολυμπιακός την επόμενη σεζόν.

ΤΙ (ΑΠ)ΕΦΕΡΕ Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΙΛΙΑ ΙΒΙΤΣ

Η απόκτηση του εικονιζόμενου Λουτσιάνο Γκαλέτι είναι η κορυφαία μεταγραφική επιτυχία του κ. Ιλια Ιβιτς

Η θέση του τεχνικού διευθυντή ενεργοποιήθηκε για πρώτη (και τελευταία) φορά στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2007, όταν τη…διακυβέρνηση του ερυθρόλευκου ποδοσφαιρικού σκάφους αναλάμβανε προσωρινά,όπως αποδείχθηκε,ο κ. Πέτρος Κόκκαλης. Ο κ. Ιλια Ιβιτς πιστώνεται πολύ σημαντικές μεταγραφές που βοήθησαν τον σύλλογο να κρατήσει τα ηνία στο ελληνικό ποδόσφαιρο,αλλά και να προκριθεί από τον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ,σπάζοντας το…ταμπού της εκτός έδρας νίκης σε Βρέμη απέναντι στη Βέρντερ και σε Ρώμη με αντίπαλο τη Λάτσιο. Ο τότε προπονητής του Ολυμπιακού κ. Τάκης Λεμονής, μολονότι η συμβίωσή του με τον κ.Ιβιτς δεν αποδείχθηκε το ευκολότερο πράγμα του κόσμου,εκμεταλλεύθηκε την ενίσχυση της ομάδας που έγινε κατά κύριο λόγο από τον τεχνικό διευθυντή.

Ο σέρβος πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού πιστώνεται τις μεταγραφικές επιτυχίες της απόκτησης του ελεύθερου Ντάρκο Κοβάτσεβιτς, του Λουτσιάνο Γκαλέτι, για τον οποίο δαπανήθηκαν 2 εκατ.ευ ρώ,αλλά και του Τρεζόρ Λούα Λούα και του Ραούλ Μπράβο. Ωστόσο, επειδή απόλυτη ευστοχία στις μεταγραφές δεν μπορεί να υπάρχει,επί των ημερών του κ.Ιβιτς πέρασαν και δεν…ακούμπησαν οι Ροντρίγκο Αρτσούμπι και Λιονέλ Νούνιες, ενώ ο Κρίστιαν Λεντέσμα αγωνίζεται ακόμη στην ομάδα,χωρίς όμως να έχει αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους τους παράγοντες της ΠΑΕ.