Τα μάθατε τα νέα;

«Ομως να, μ΄ έργα κι όχι λόγια/ τρέμει όλη η γη, / κι ο κρότος της βροντής ο υποχθόνιος/ μουγκρίζει, και τ΄ αστροπελέκια πέφτουν…» (Αισχύλου, «Προμηθέας δεσμώτης»). Τα αστροπελέκια πέφτουν ακόμη στις κεφαλές των «γαλάζιων», στη θύελλα που ξέσπασε μετά τη συντριπτική ήττα τους. Οταν στα λόγια τους (τα τζούφια) απάντησαν οι ψηφοφόροι με έργα: μαυρίζοντάς τους. Ή μήπως δεν τους μαύρισαν; «Με θάρροςρομαντισμό δώσαμε τη μάχη. Νικήσαμε»…

«Ομως να, μ΄ έργα κι όχι λόγια/ τρέμει όλη η γη, / κι ο κρότος της βροντής ο υποχθόνιος/ μουγκρίζει, και τ΄ αστροπελέκια πέφτουν…» (Αισχύλου, «Προμηθέας δεσμώτης»). Τα αστροπελέκια πέφτουν ακόμη στις κεφαλές των «γαλάζιων», στη θύελλα που ξέσπασε μετά τη συντριπτική ήττα τους. Οταν στα λόγια τους (τα τζούφια) απάντησαν οι ψηφοφόροι με έργα: μαυρίζοντάς τους. Ή μήπως δεν τους μαύρισαν; «Με θάρροςρομαντισμό δώσαμε τη μάχη. Νικήσαμε» δήλωσε ο κ. Β. Πολύδωρας σε μήνυμα που απέστειλε στα κινητά τηλέφωνα των ψηφοφόρων του, και όχι μόνο. Νίκησαν; Πότε και δεν το πήραμε είδηση για να τους συγχαρούμε;

Γιατί εκείνο που εμείς γνωρίζουμε είναι ότι χθες το πρωί ορκίστηκε ο νέος πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, σε τελετή στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος . Οπως γνωρίζουμε και ότι σήμερα το πρωί, και πάλι μπροστά στον κ. Παπούλια, παρουσία του νέου Πρωθυπουργού θα γίνει η ορκωμοσία των μελών της νέας κυβέρνησης, λεπτομέρειες για τη σύνθεση της οποίας (επιστροφές, πρωτιές, εκπλήξεις…) θα διαβάσετε στις επόμενες σελίδες.

Κατά τα άλλα «νικήσαμε», που λέει και ο κ. Πολύδωρας αναφερόμενος στην παράταξή του. Ο οποίος κ. Πολύδωρας, αφού ευχαριστεί τους «πολύτιμους παραστάτες» στη… νίκη του, σπεύσει να συμπληρώσει: «Για την κατάσταση στο κόμμαλυπούμαι μεν, αγρυπνώ δε.

Είμαστε όρθιοι». Εμείς πάλι, λόγω της κατάστασης που επικρατούσε στο κόμμα και στην κυβέρνηση της ΝΔ και εξαιτίας της πολιτικής που εφήρμοσαν οι «γαλάζιοι», έχουμε γονατίσει. Αυτό όμως δεν νομίζω ότι προβληματίζει ιδιαίτερα τον πρώην υπουργό.

Το κόμμα να σταθεί στα πόδια του και τα υπόλοιπα…

Αν στη Ρηγίλλης κλαίνε- άπαντες πλην του ρομαντικού κ. Πολύδωρα, ο οποίος νίκησε-, στην Κουμουνδούρου έχουν χαρές και πανηγύρια. Ο «τραυματισμένος» (σοβαρά ή επιπόλαια;) ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο ξεπέρασε το όριο εισόδου στη Βουλή των Ελλήνων, αλλά απέσπασε και ποσοστό 4,6% εκλέγοντας 13 βουλευτές. Οπως ήταν αναμενόμενο, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίασή της εκτίμησε ως θετικό το εκλογικό αποτέλεσμα, επιφυλάσσεται όμως ώστε η ολοκληρωτική εκτίμηση αυτού να γίνει στην αυριανή μάζωξή της. Σήμερα συνεδριάζει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Την ίδια στιγμή η Πολιτική Γραμματεία προτείνει πρόεδρος της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας να εκλεγεί ο κ. Αλ. Τσίπρας. Ο οποίος, έχοντας περάσει διά πυρός και σιδήρου τους τελευταίους μήνες, αλλά καταφέρνοντας να βγει (σχεδόν)

αλώβητος από τη «σύγκρουσή» του με τον κ. Αλ. Αλαβάνο, έχει κάθε λόγο να κοιτάζει το πολιτικό μέλλον του με αισιοδοξία.

( «Ξαναμπαρκάραμε με τα σπασμένα μας κουπιά» γράφει ο Γιώργος Σεφέρης στο ποίημα «Μποτίλια στο πέλαγο» και ο νοών νοείτω. Αν και στο χέρι τους είναι να αποδείξουν ότι και με σπασμένα κουπιά το ταξίδι μπορεί να γίνει, αν είναι άξιο το πλήρωμα…)

Κάτι σαν αισιοδοξία δημιουργεί την ίδια στιγμή το νέο, συμπτυγμένο και καθόλου «φλύαρο» κυβερνητικό σχήμα. Με το ολοκαίνουργιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (που αντικαθιστά το υπουργείο Δημόσιας Τάξης) να περιλαμβάνει τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Τάξης και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (που ανήκαν στο υπουργείο Εσωτερικών), καθώς και τη Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, τη Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα (που ανήκαν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας).

Επίσης, με τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης να συγχωνεύονται σε υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να σπάει στα δύο: σε υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (όπου εντάσσονται τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής)

και σε υπουργείο Οικονομικών. Αλλά και με το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης να μετατρέπεται σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας- Θράκης (οι αρμοδιότητές της υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών), γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και από τους υπαλλήλους του υπουργείου οι οποίοι ζήτησαν «αναβάθμιση και όχι κατάργηση» και από τον νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Π. Ψωμιάδη ( «Εύχομαι το επόμενο βήμα της νέας κυβέρνησης να μην είναι η αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου “Μακεδονία”») και από τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αναγέννησης και πρώην υπουργό ΜακεδονίαςΘράκης κ. Στ. Παπαθεμελή («Ενδεχόμενη κατάργησή του δεν μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί πράξη σοφίας»). Ποια μεταρρύθμιση, όμως, πολιτική ή μη, έχει γίνει χωρίς αντιδράσεις; Ειδικά όταν προσπαθεί να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο;

Εχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, δηλώνει και ξαναδηλώνει ο κ. Παπανδρέου. Με το καλό… Ελα όμως που η πλειονότητα των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η πολλή δουλειά βλάπτει την υγεία όχι μόνο του αφέντη, αλλά και των υφισταμένων του, των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου…

Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι ανήκετε στην πλειονότητα. Ανήκετε άραγε και σε εκείνους που θεωρούν ότι τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες εργασίας έχουν βελτιωθεί; Αυτό πάντως πιστεύει το 57% των Ευρωπαίων, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, με τους Ελληνες πρώτους ανάμεσά τους και τους Βούλγαρους, Σλοβένους και Ρουμάνους να ακολουθούν.

Την ίδια στιγμή το 61% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κρίση θα επιδεινώσει από λίγο έως πολύ τις συνθήκες εργασίας, με πιο απαισιόδοξους τους Ελληνες, τους Λιθουανούς, τους Σλοβένους και τους Εσθονούς.

Κύριε διευθυντά

Αν και ο τηλεστάρ-νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Π. Ψωμιάδης δήλωνε επίμονα ότι «ο κ. Κ. Καραμανλής είναι ο πολιτικός έρωτάς μου», με νέα δήλωσή του- σύμφωνα με την οποία ενδέχεται να διεκδικήσει την προεδρία της ΝΔ μετά την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού- αποδεικνύει ότι τελικά ο σφοδρός έρωτάς του για την εξουσία υπερισχύει όλων των άλλων. Μετά τιμής ΠΑΝΔΩΡΑ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk