Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει το δολάριο;

Αντίστροφη όμως του χρηματιστηριακού ράλι ήταν η πορεία του δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα άρχισε να δέχεται πιέσεις από τον περασμένο Μάρτιο. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες όμως δέχθηκε θύελλα πωλήσεων. Το ξεπούλημα του δολαρίου εκτίναξε το ευρώ στα 1,4748 δολάρια προχθές, Παρασκευή, επίπεδα που είναι τα υψηλότερα των τελευταίων 12 μηνών, και επανέφερε στο προσκήνιο τις προβλέψεις που θέλουν το ευρώ να φθάνει στα 1,50 δολάρια ως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Λέγεται ότι το ξεπούλημα του δολαρίου οφείλεται στην αυξανόμενη όρεξη για ανάληψη κινδύνου που προκάλεσαν στους επενδυτές τα καλά νέα της παγκόσμιας οικονομίας.

Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει το δολάριο; | tovima.gr

Αντίστροφη όμως του χρηματιστηριακού ράλι ήταν η πορεία του δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα άρχισε να δέχεται πιέσεις από τον περασμένο Μάρτιο. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες όμως δέχθηκε θύελλα πωλήσεων. Το ξεπούλημα του δολαρίου εκτίναξε το ευρώ στα 1,4748 δολάρια προχθές, Παρασκευή, επίπεδα που είναι τα υψηλότερα των τελευταίων 12 μηνών, και επανέφερε στο προσκήνιο τις προβλέψεις που θέλουν το ευρώ να φθάνει στα 1,50 δολάρια ως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Λέγεται ότι το ξεπούλημα του δολαρίου οφείλεται στην αυξανόμενη όρεξη για ανάληψη κινδύνου που προκάλεσαν στους επενδυτές τα καλά νέα της παγκόσμιας οικονομίας. Με συνέπεια οι traders να πουλήσουν δολάρια για να αγοράσουν περισσότερο ρισκαδόρικες αξίες εκπεφρασμένες σε άλλα νομίσματα. Από την άλλη, ωστόσο, τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου έγιναν ανάρπαστα από τα ξένα κεφάλαια. Λέγεται επίσης ότι οφείλεται στις προσδοκίες των επενδυτών ότι οι κεντρικές τράπεζες εκτός των ΗΠΑ θα αυξήσουν τα επιτόκια πολύ συντομότερα από ό,τι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Τα υψηλότερα επιτόκια θα προσελκύσουν τα κεφάλαια στις χώρες αυτές και συνεπώς τα νομίσματά τους θα ισχυροποιηθούν. Πόσο δε μάλλον που οι ΗΠΑ επιθυμούν την εξασθένηση του δολαρίου, αρκεί αυτή να παραμένει υπό έλεγχο. Το ασθενές δολάριο καθιστά φθηνότερα τα αμερικανικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές και το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ καλπάζει και πάλι.

Η τρίτη εξήγηση είναι ότι η σούπερ χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Fed με τα μηδενικά επιτόκια και με τα άλλα ανορθόδοξα μέτρα της ποσοτικής χαλάρωσης έχει καταστήσει το δολάριο το κατ΄ εξοχήν νόμισμα χρηματοδότησης της στρατηγικής του «carry trade». Μια στρατηγική όπου οι επενδυτές δανείζονται σε νόμισμα που έχει χαμηλό επιτόκιο για να παίξουν το δανεικό χρήμα σε υψηλότερης απόδοσης νομίσματα και άλλες αξίες. Η στρατηγική αυτή, η οποία διεκόπη με την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, χρησιμοποιούσε κυρίως το γεν αλλά και το ελβετικό φράγκο. Αλλά το δολάριο είναι τώρα φθηνότερο από το γεν και την εβδομάδα που πέρασε έπεσε στα 90,18 γεν.

Και τα τρία αυτά σενάρια όμως είναι ελλιπή. Κατ΄ αρχάς τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου εξακολουθούν να γίνονται ανάρπαστα από τα ξένα κεφάλαια, παρά τις δημοπρασίες-μαμούθ που γίνονται. Είναι εμφανές επίσης ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί ταχύτερα από ό,τι αναμένουν οι οικονομολόγοι. Η τάση αυτή θα αποτρέψει μια νέα μεγάλη υποτίμηση του δολαρίου. Επιπλέον μια πτώση του δολαρίου κάτω από τα κρίσιμα επίπεδα των 90 γεν ενδεχομένως να προκαλέσει παρέμβαση, παρ΄ ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι δεν προτίθεται να παρέμβει στην αγορά για να φρενάρει την ανατίμηση του γεν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk