Oλίγος Ισοκράτης για αρχή. Ο οποίος γράφει σε κάποιον από τους περίφημους λόγους του:

«Ποιος αλήθεια λογικός άνθρωπος, αν ήταν ξένος και δεν είχε προλάβει να διαφθαρεί και αυτός μαζί μας, βλέποντάς μας δεν θα μας περνούσε για σχιζοφρενείς; Από τη μία επαιρόμαστε για τα κατορθώματα των προγόνων μας και έχουμε την αξίωση να εκθειάζουν την πόλη μας για τα αλλοτινά της επιτεύγματα, και από την άλλη κάνουμε τα εντελώς αντίθετα από εκείνους». Ωστε δεν είναι νεοελληνικό παράλογο αυτό που ζούμε;

Αλλά μια ακόμη απόδειξη ότι είμαστε πράγματι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, στους οποίους μοιάζουμε απελπιστικά; Κυρίως στα ελαττώματά τους…

Περί διαφθοράς, λοιπόν, ο λόγος. Εστω, περί καταγγελιών για διαφθορά: Συνεχίζεται η ανάκριση για την υπόθεση της Siemens. Το απολογητικό υπόμνημά του κατέθεσε στον 4ο ειδικό ανακριτή κ. Ν. Ζαγοριανό ο κ. Πρ. Μαυρίδης, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens Ηellas, εν όψει της απολογίας του την ερχόμενη Τετάρτη. Την ίδια στιγμή ο κ. Γ. Σκαρπέλης, πρώην διευθυντικό στέλεχος του ΟΤΕ, κατέθεσε αίτημα για να γίνει επίσημη μετάφραση σε εξήντα οκτώ σελίδες εγγράφων, γραμμένων εις άπταιστον γερμανικήν, τα οποία αφορούν το άνοιγμα και την κίνηση τραπεζικού λογαριασμού που τηρούνταν σε τράπεζα της Αυστρίας με την κωδική ονομασία Franz.

Σε ταινία του Τζέιμς Μποντ δεν παραπέμπουν αυτού του είδους τα μυστήρια; Και μη ρωτήσετε σε ποια. Στην «Επιχείρηση “Χρυσοδάκτυλος”», σε ποια άλλη;

Εχουμε βεβαίως και άλλου είδους σκάνδαλα στον δημοσιογραφικό κορβανά: οκτώ μήνες μετά την αποκάλυψη των παράνομων ανταλλαγών γης και ακινήτων μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Μονής Βατοπαιδίου και δέκα ημέρες μετά την ανάθεση της δικογραφίας σε ειδικό εφέτη ανακριτή ασκήθηκαν διώξεις. Οχι κατά συγκεκριμένων προσώπων, αλλά κατά παντός υπευθύνου. Ο οποίος υπεύθυνος θα προκύψει από την ανάκριση. Οι κατηγορίες αφορούν:

απιστία εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου, απάτη από κοινού, ψευδή βεβαίωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, παράβαση καθήκοντος κτλ. Θεωρείται, δε, σίγουρο ότι στους κατηγορουμένους περιλαμβάνονται οι Κατερίνα, Δημήτριος και Διονύσιος Πελέκης, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ και ο μυστικοσύμβουλός του Αρσένιος. Δεδομένης της πρόσφατης καθαίρεσης του Παντελεήμονος από τη Μητρόπολη Αττικής είναι κάτι παραπάνω από εμφανές: η Εκκλησία μας δεν διάγει την καλύτερη περίοδό της. Ενας εξορκισμός των κακών πνευμάτων κρίνεται απαραίτητος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Μάλλον αστρολογικό θα είναι το θέμα. Φαίνεται πως κάτι έχει γίνει με την κίνηση των πλανητών και ευνοούνται τα σκάνδαλα. Οχι μόνο στην Ελλάδα, στην Ευρώπη γενικότερα: στη Βρετανία πρώτη φορά τα τελευταία 300 χρόνια η αντιπολίτευση ζητεί την παραίτηση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων σχετικά με τους χειρισμούς του στο σκάνδαλο με τα έξοδα των βουλευτών. Οι αποκαλύψεις σύμφωνα με τις οποίες ορισμένοι εξ αυτών χρέωναν στους λογαριασμούς του Κοινοβουλίου ακόμη και τα ασήμαντα ποσά που κατέβαλλαν για τις τροφές των σκύλων τους συνεχίζονται. (Η αλήθεια είναι ότι δεδομένης της οικονομικής ύφεσης δεν είναι εύκολο να συντηρείς και σκύλο!)

Κάτι σαν σκάνδαλο και στην Ιταλία- όχι όμως σαν εκείνα που πλήττουν Ελλάδα και Βρετανία – όπου έχει προκληθεί μεγάλη συζήτηση γύρω από τη μυστηριώδη σχέση του πρωθυπουργού της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του δεκαοκτάχρονου μοντέλου Νοέμι Λετίτσια.

«Πρόκειται για εξώγαμο τέκνο ή για ανήλικη ερωμένη;» αναρωτιούνται οι Ιταλοί, ενώ ο Καβαλιέρε κάνει ό,τι μπορεί για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Χωρίς όμως να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει κάτι. Πάντως η νεαρά τον αποκαλεί «μπαμπάκα», κάτι που επιβεβαιώνει ότι πράγματι η καρδιά της «belongs to daddy», που τραγουδούσε και η Μέριλιν Μονρόε. Και όπως θέλετε το μεταφράζετε…

Ανυπομονείτε να τους δείτε να κάθονται στο ίδιο τραπέζι και να έρχονται αντιμέτωποι… χωρίς να ανταλλάσσουν ούτε μία κουβέντα ο ένας με τον άλλο; Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να απολαύσετε τους αρχηγούς των πέντε μεγάλων κομμάτων που κατέρχονται στις ευρωεκλογές σε άλλο ένα made in Greece debate. Οπου καθένας θα πει το μακρύ του και το κοντό του, σαν να ήταν μόνος στο στούντιο, και θα αποχωρήσει κάνοντας πως δεν είδε τους πολιτικούς αντιπάλους του, οι οποίοι εντελώς συμπτωματικά θα κάθονται δίπλα του. Αυτό το αυτιστικό θέαμα το λέμε «μονομαχία» στη γλώσσα μας. Σε μια γλώσσα όπου οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους.

Εμείς όμως φταίμε που θα καθήσουμε να το παρακολουθήσουμε. Μήπως να κλείναμε εκείνη την ώρα τις τηλεοπτικές συσκευές μας; Ετσι, μόνο έτσι, θα τους υποχρεώναμε την επόμενη φορά να εμφανιστούν σε ένα πραγματικό debate. ΄Η να τα καταργήσουν μια και καλή αυτού του είδους τα… τηλεπαιχνίδια και να ησυχάσουμε. Και εμείς και εκείνοι, από τη στιγμή που δεν έχουν τα κότσια να παίξουν σωστά.

Πάντως, μαθαίνω ότι ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής θα επιδιώξει τετ α τετ αναμέτρηση με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου μόνο στις εθνικές εκλογές. Θεωρώντας ότι έως τότε θα έχει υποχωρήσει η λαϊκή δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση και θα μπορέσει να αντιμετωπίσει πιο άνετα τον «αντίπαλο» για τον οποίο έχει πολλά ράμματα για τη γούνα του; Αν ισχύσει κάτι τέτοιο, τότε μιλάμε για αρρωστημένη αισιοδοξία.

Στο μεταξύ η παρασκηνιακή γκρίνια από υπουργούς, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ για το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο συνεχίζεται. Με τον ευρωβουλευτή κ. Εμμ. Μαυρομμάτη που δεν είδε το όνομά του ανάμεσα στα ονόματα των υποψηφίων να επιλέγει, αντί να το κάνει πίσω από την πλάτη εκείνων που τον άφησαν εκτός, να μιλήσει δημοσίως: «Μέχρι το Σάββατο ήμουν μέσα στη λίστα» δήλωσε, και συμπλήρωσε:

«Ισως θέλουν να αξιοποιήσουν κάποια άλλα στελέχη, κομματικά κυρίως…».

Υπάρχουν και στελέχη λιγότερο ευγενικά που κάνουν ευθαρσώς λόγο για «ψηφοδέλτιο φίλων, συγγενών και εκλεκτών». Πώς αντιδρά ο Πρωθυπουργός; Δεν έχει προφτάσει να ασχοληθεί με το θέμα. Προσπαθεί ακόμη να συνέλθει από την αποτυχημένη προεκλογική εμφάνισή του στη «γαλάζια» Αρτα.

Κύριε διευθυντά

«Το κλίμα στην κοινωνία είναι πάρα πολύ καλό για τη ΝΔ» δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Α. Λυκουρέντζος, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο ο «Σάκης Ρουβάς της πολιτικής». Γιατί, όπως ο λαοφιλής αοιδός, πανηγύριζε όταν όλα έδειχναν πως οδηγούνταν σε ήττα στον διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον από τον εκπρόσωπο της Νορβηγίας, έτσι και ο κ. Λυκουρέντζος συνεχίζει να πιστεύει πως οι «γαλάζιοι» θα είναι οι θριαμβευτές των ευρωεκλογών όταν όλα δείχνουν ότι νικητής θα είναι ο εν Ελλάδι εκπρόσωπος του «σουηδικού μοντέλου»… (Αχ, αυτοί οι Σκανδιναβοί!)

Μετά τιμής ΠΑΝΔΩΡΑ