NANOΝΕWS

Γέννησε η κότα το αβγό, το άκουσε όλη η γειτονιά Πράγματι,έτσι είναι. Για ποια γειτονιά όμως μιλάει η παροιμία και ποια «γειτονιά» θέλει η… τεκούσα να την ακούσει; Σήμερα μπορεί να πιστεύουμε ότι οι κότες ζούσαν πάντοτε μαζί με τους ανθρώπους. Εκτιμάται όμως ότι πριν από 10.000 χρόνια εκεί όπου σήμερα είναι το Βιετνάμ έγιναν οι πρώτες επιτυχημένες προσπάθειες εξημέρωσής τους.Δεν είναι λοιπόν η πίεση στη διάρκεια της ωοτοκίας και η χαλάρωση μόλις κάνει το αβγό και απαλλαγεί από αυτό η εξήγηση για τις δυνατές κραυγές της κότας.

ΤΟ ΤΕΣΤ ΤΗΣ ΠΑΡΟΙΜΙΑΣ
Γέννησε η κότα το αβγό,το άκουσε όλη η γειτονιά Πράγματι, έτσι είναι. Για ποια γειτονιά όμως μιλάει η παροιμία και ποια «γειτονιά» θέλει η … τεκούσα να την ακούσει; Σήμερα μπορεί να πιστεύουμε ότι οι κότες ζούσαν πάντοτε μαζί με τους ανθρώπους. Εκτιμάται όμως ότι πριν από 10.000 χρόνια εκεί όπου σήμερα είναι το Βιετνάμ έγιναν οι πρώτες επιτυχημένες προσπάθειες εξημέρωσής τους. Δεν είναι λοιπόν η πίεση στη διάρκεια της ωοτοκίας και η χαλάρωση μόλις κάνει το αβγό και απαλλαγεί από αυτό η εξήγηση για τις δυνατές κραυγές της κότας. Η αιτία του φαινομένου έχει να κάνει με τις μνήμες από την προ χιλιάδων ετών ζωή της σε άγρια κατάσταση. Μετακινούμενη πάντοτε με το κοπάδι, αν έπρεπε να σταματήσει για να γεννήσει το αβγό ενώ οι υπόλοιποι συνέχιζαν αναγκαστικά την περιπλάνησή τους για την αναζήτηση της απαραίτητης καθημερινής τροφής, έπρεπε να δίνει σημάδια στους άλλους για το πού βρίσκεται. Δύο λεπτά προτού τελειώσει με τη διαδικασία του αβγού και λίγο μετά λοιπόν δίνει σήμα όχι σε εμάς και στην ανθρώπινη γειτονιά αλλά στους υπόλοιπους συντρόφους της, υπαρκτούς και μη, ότι είναι κάπου εκεί γύρω.

ΟΡΘΟΦΩΝΙΑ
Κυκλώνες- τυφώνες- σίφωνες Με αφορμή την ανεμοθύελλα στην Ηλεία ας μιλήσουμε για…όσα παίρνει ο άνεμος.Τα «μέτωπα» στη Μετεωρολογία είναι εκεί όπου συναντώνται δύο μάζες αέρα με διαφορετική πυκνότητα,θερμοκρασία και υγρασία.Οι πιο ψυχρές μάζες δημιουργούνται στα δυτικά και κινούνται προς Ανατολάς,ενώ οι πιο ζεστές δημιουργούνται στα ανατολικά και πηγαίνουν προς τους πόλους,ανάλογα με το ημισφαίριο.Ετσι δημιουργείται μια κυκλική κίνηση αερίων μαζών,εξ ου και το όνομα,ενώ στο κέντρο,στο λεγόμενο «μάτι του κυκλώνα»,αντίθετα με την κοπιωδώς λάθος χρήση,σε αρκετά χιλιόμετρα έχουμε χαμηλή πίεση και πιο πολλή ηρεμία.Τυφώνας είναι ο τροπικός κυκλώνας στα δυτικά του Β. Ειρηνικού Ωκεανού (από το κινεζικό ty=μεγάλος και το fung=άνεμος,το ίδιο σημαίνει και η λέξη hurrakan). Ο σίφωνας μοιάζει με τον τυφώνα,έχει μικρότερη έκταση,αλλά είναι πολύ πιο βίαιος και πιο καταστρεπτικός και στην οριζόντια και στην κάθετη συνιστώσα της ταχύτητας.

ΧΩΡΟΧΡΟΝΟΣ
Η αλλαγή της ώρας Οδηγούμε τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα μπροστά.Και τα πιτσιρίκια μας αλλάζοντας βιολογικό ρυθμό για πολλές ημέρες θα έχουν πρόβλημα να ξυπνήσουν το πρωί για το σχολείο.Και μαζί τους περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Γη.Το σκέφθηκε αλλά και το επέβαλε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος το 1784 για να κάνουν οι σύγχρονοί του οικονομία στα κεριά.Οπως αναφέρει το περιοδικό «Scientific Αmerican» στο τεύχος του Μαρτίου 2009 στις Ηνωμένες Πολιτείες,που από το 1970 με την πετρελαϊκή κρίση μελέτησαν σοβαρά το θέμα,δεν βρήκαν να γίνεται οικονομία παραπάνω από 1%,ενώ όπου έχουν ζεστά απογεύματα (όπως εμείς εδώ;) βρήκαν ότι με τη λειτουργία των ενεργοβόρων κλιματιστικών είχαν σχεδόν αρνητικό αποτέλεσμα.Πώς είπατε; Η ΛΕΞΗ
Ακινητοψία (akinetopsia,motion blindness) Η πιθανότητα να χρησιμοποιήσετε αυτή τη λέξη είναι πολύ μικρή, αλλά η ουσία της έχει πολύ ενδιαφέρον.Η λέξη περιγράφει μια σπανιότατη ασθένεια η οποία προκύπτει από την καταστροφή πολύ συγκεκριμένων εγκεφαλικών κυττάρων τα οποία αντιδρούν στην κίνηση. Ετσι ο ασθενής δεν μπορεί να δει ένα αντικείμενο να μετακινείται. Το βλέπει και το αναγνωρίζει σε μια θέση α και μετά σε μια θέση β, αλλά ποτέ όταν αυτό είναι καθ΄ οδόν. Στην περιγραφή του μεγάλου νευροεπιστήμονα Σεμίρ Ζέκι,ο οποίος ανακάλυψε τη νόσο, αναφέρεται ότι η ασθενής του δεν μπορούσε να σερβίρει τσάι: την ώρα που έπεφτε από την τσαγέρα στο φλιτζάνι το τσάι φαινόταν παγωμένο και ακίνητο,ενώ της ήταν αδύνατον να δει ότι το φλιτζάνι είχε γεμίσει. Η ασθενής δεν μπορούσε να βρίσκεται σε ένα δωμάτιο με πολλούς ανθρώπους που μετακινούνταν: τους έβλεπε πότε στη μία θέση και πότε στην άλλη, χωρίς ποτέ να είχε υπάρξει μετακίνηση. Δεν μπορούσε επίσης να μιλάει σε συντροφιά, δεν ήταν σίγουρη από πού ερχόταν η φωνή που άκουγε, αφού τα χείλη όλων των προσώπων ήταν ακίνητα.

Η ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Θα σταματήσει ποτέ να γυρίζει η Γη; Με βάση τον νόμο της αδράνειας όχι για τα επόμενα μερικά δισεκατομμύρια χρόνια. Εκτός και αν υπάρξει κάποια σύγκρουση με άλλο αλλά πολύ μεγάλο ουράνιο σώμα. Η (απίθανη περίπτωση να γίνει) σύγκρουση με τον πιο μεγάλο αστεροειδή που υπάρχει θα εξαφάνιζε μεν όλη τη ζωή από τη Γη αλλά δεν θα άλλαζε παρά ελάχιστα την κλίση του άξονα περιστροφής της. Αν πάντως σταματούσε η περιστροφή της μέσα σε μία ημέρα θα εκτοξευόταν οποιοδήποτε αντικείμενο δεν θα ήταν γερά στερεωμένο επάνω σε βραχώδες υπόστρωμα. Το μαγνητικό της πεδίο θα εξαφανιζόταν, αφού δεν θα είχαμε κίνηση των φορτισμένων ρευστών προς μια κατεύθυνση και η προστασία μας από την κοσμική ακτινοβολία θα εκμηδενιζόταν και αυτή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk