Σεμνά & ΤΑΠΕΙΝΑ

Μπορεί ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής να φέρεται «κουρασμένος», αλλά ο υφυπουργός του επί της Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος εμφανίζεται «ένας απλός ακούραστος εργάτης», όπως τον περιγράφει η εφημερίδα της εκλογικής του περιφέρειας «Εξ Ανατολών». Οι αντοχές του μάλιστα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αφού να σκεφθεί κανείς πως, όταν δεν ασχολείται με την καταπολέμηση της ακρίβειας και τη διαχείριση της ΔΑΚΕ του υφυπουργείου του, συναντάται με τους ψηφοφόρους του.

Ακούραστος…
Μπορεί ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής να φέρεται «κουρασμένος», αλλά ο υφυπουργός του επί της Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος εμφανίζεται «ένας απλός ακούραστος εργάτης», όπως τον περιγράφει η εφημερίδα της εκλογικής του περιφέρειας «Εξ Ανατολών».

* * *
Οι αντοχές του μάλιστα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αφού να σκεφθεί κανείς πως, όταν δεν ασχολείται με την καταπολέμηση της ακρίβειας και τη διαχείριση της ΔΑΚΕ του υφυπουργείου του, συναντάται με τους ψηφοφόρους του.

* * *
Λέγεται μάλιστα ότι ίσως να είναι το μοναδικό μέλος της κυβέρνησης που στη διάρκεια της θητείας του θα έχει κατορθώσει να συναντήσει «κατά πρόσωπο» το σύνολο των ψηφοφόρων του. Και δεν είναι λίγοι, περίπου 50.000 «νοματαίοι τον σταύρωσαν» το 2007. Και όλα αυτά στο «διάλειμμα» του… αγώνα που καταβάλλει για την πτώση των τιμών και της ακρίβειας!

Αυξήσεις
Πάντως, μια και μιλάμε για ακρίβεια, ο πληθωρισμός μπορεί να περιορίστηκε στο 1,6% τον Φεβρουάριο του 2009 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2008, αλλά οι τι μές βασικών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης αυξάνονται σε υπερδιπλάσιο ποσοστό.

* * *
Ενδιαφέρον όμως έχει και το γεγονός ότι οι αυξήσεις των ΔΕΚΟ είναι ακόμη πιο υψηλές. Στο προαναφερόμενο διάστημα οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ήταν 6,5%, της ΕΥΔΑΠ 7,0%, των αστικών συγκοινωνιών 28,7% κτλ.

* * *
Οπως λένε από την ΕΣΥΕ, αν δεν είχαν γίνει αυτές οι αυξήσεις, ο πληθωρισμός θα ήταν χαμηλότερος κατά 0,4%. Δηλαδή, αντί του 1,6% θα ήταν 1,2%. Με άλλα λόγια, το 1/4 της αύξησης του πληθωρισμού οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει παγώσει τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

Λεβεντογέννα… αμόλυβδη!
Τρέχει και δεν φτάνει ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης (σκίτσο) με τα καμώματα των συμπατριωτών του κρητικών βενζινάδων, αν και ο ίδιος πολιτεύεται στην Αθήνα.

* * *
Σε πολλά πρατήρια της Μεγαλονήσου η τιμή της αμόλυβδης προσεγγίζει επικίνδυνα και αδικαιολόγητα το ένα ευρώ, με τιμή αντλίας το 0,99! Συνηθισμένο φαινόμενο επίσης στην ύπαιθρο χώρα της Κρήτης, τα πρατήρια σε απόσταση 10 χιλιομέτρων μεταξύ τους να έχουν ακριβώς την ίδια τιμή, όλως τυχαίως. * * *
Ετσι ο κ. Χατζηδάκης έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Σ.Ζησιμόπουλο για τις παραβιάσεις των κανόνων ανταγωνισμού στους νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων.

* * *
Ζητεί μάλιστα την επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις παραβιάσεων των κανόνων ανταγωνισμού (συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων, καταχρήσεις δεσπόζουσας θέσης). Ταυτόχρονα στένει στην Κρήτη τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Κ.Μουσουρούλη για να συναντηθεί με τις ενώσεις βενζινοπωλών της Κρήτης.

* * *
Πρόβλεψη: οι βενζινοπώλες της λεβεντογέννας θα υποσχεθούν… «αυτοσυγκράτηση» (εκπληκτική λέξη, ταιριάζει με όλα), θα χαμηλώσουν τις τιμές της αμόλυβδης τρεις-τέσσερις ημέρες και μετά ξανά προς τη δόξα, δηλαδή την κερδοσκοπία, θα τραβήξουν. Αλλωστε έχουν στο πλευρό τους τους κυβερνητικούς βουλευτές της Κρήτης που τους στηρίζουν αναφανδόν, εκλογές γαρ! Συνδυασμός
«Δύσκολα τα πράγματα» στην Ελλάδα με το έλλειμμα αλλά ακόμη πιο δύσκολα για άλλες χώρες της ευρωζώνης. Προς το παρόν οι προβλέψεις αναφέρουν ότι το έλλειμμα στην Ελλάδα θα είναι σαφώς κατώτερο από 4% το 2009, ενώ π.χ. για τη Γαλλία προβλέπεται να είναι 5,9%, για την Ισπανία 6,2% και για την Ιρλανδία 11%! Η μοναδικότητα όμως της Ελλάδας είναι ότι συνδυάζει το υψηλό έλλειμμα με το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk