SΙΕΜΕΝS ΕΛΛΑΔΑΣ

«Αλλάξαμε και σας περιμένουμε»

Το πρωί της 19ης Φεβρουαρίου 2009 ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Siemens ΑΕ, θυγατρικής της πολυεθνικής Siemens στην Ελλάδα, κ. Π. Ξυνής είχε συνάντηση στο γραφείο του με στελέχη της εταιρείας. Ξαφνικά η γραμματέας του διακόπτει τη σύσκεψη. Στην κεντρική είσοδο της Siemens στον Παράδεισο Αμαρουσίου βρισκόταν ο εισαγγελέας κ. Νικολόπουλος και ο αρμόδιος ανακριτής για τη διαβόητη υπόθεση της Siemens κ. Ζαγοργιανός.

Το πρωί της 19ης Φεβρουαρίου 2009 ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Siemens ΑΕ, θυγατρικής της πολυεθνικής Siemens στην Ελλάδα, κ. Π. Ξυνής είχε συνάντηση στο γραφείο του με στελέχη της εταιρείας. Ξαφνικά η γραμματέας του διακόπτει τη σύσκεψη.

Στην κεντρική είσοδο της Siemens στον Παράδεισο Αμαρουσίου βρισκόταν ο εισαγγελέας κ. Νικολόπουλος και ο αρμόδιος ανακριτής για τη διαβόητη υπόθεση της Siemens κ. Ζαγοργιανός. Ο λόγος της αιφνιδιαστικής αυτής «εφόδου» των δύο δικαστικών λειτουργών ήταν η πρόσβαση σε φακέλους και αρχεία της εταιρείας.

Ο κ. Ξυνής παρείχε στους δύο εκπροσώπους της Θέμιδος ό,τι ζήτησαν και στη συνέχεια με εσωτερική ανακοίνωση ενημέρωσε τους εργαζομένους για την επίσκεψη αυτή. Για πρώτη φορά, όπως λέει, οι εργαζόμενοι ενημερώνονταν για τις εξελίξεις στην εταιρεία από την ίδια τη διοίκηση και όχι από τις εφημερίδες.

Παραπτώματα διαφθοράς
Η δικαστική έρευνα στην οποία υπόκειται η Siemens ΑΕ στην Ελλάδα έχει πλήξει τις εργασίες της εταιρείας και η νέα διοίκηση υπό τον κ. Π.Ξυνή επιχειρεί μια ριζική αναδιάρθρωση στις δομές λειτουργίας της επιχείρησης και συγχρόνως προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις με πελάτες από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι για παραπτώματα διαφθοράς δημοσίων λειτουργών οι δικαστικές αρχές σε Γερμανία και ΗΠΑ έπειτα από έρευνες δύο ετών τιμώρησαν τη μητρική Siemens με πρόστιμο 1,2 δισ. ευρώ. «Ευελπιστώ σύντομα η Δικαιοσύνη να κλείσει την υπόθεση και στην Ελλάδα.Δεν μπορούμε να λειτουργούμε υπό το βάρος δικαστικών εκκρεμοτήτων» αναφέρει στο «Βήμα» ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Siemens ΑΕ από τον Ιανουάριο του 2009 κ. Π. Ξυνής, προερχόμενος από τη Shell, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του κ. Μ.Χριστοφοράκου. Γενικότερα έχει αλλάξει όλη σχεδόν η διοικητική ομάδα καθώς η μαμά Siemens έκρινε με την αρχή της συνυπευθυνότητας ότι όλα τα διευθυντικά στελέχη είχαν άμεσα ή έμμεσα ευθύνη για τις δικαστικές περιπέτειες της εταιρείας.

Ο κ. Ξυνής, σε μια προσπάθεια επανατοποθέτησης της εταιρείας στην αγορά, με επιστολή του που απέστειλε πρόσφατα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, στα υπουργεία Ανάπτυξης, Μεταφορών, Ναυτιλίας και Πολιτισμού, σε ΔΕΚΟ και ιδιωτικές εταιρείες-πελάτες της Siemens, αναφέρει τα εξής:

«Η Siemens έχει θέσει σε λειτουργία ένα πολυσχιδές πρόγραμμα εναντίον της διαφθοράς παγκοσμίως και στην Ελλάδα εφαρμόζουμε επιτυχώς όλα τα μέτρα». Μιλώντας στο «Βήμα» υποστηρίζει: «Είναι δύσκολο για μια εταιρεία να συνδιαλλαγεί με τη Siemens έπειτα από αυτόν τον θόρυβο, το καταλαβαίνω. Αλλά από την άλλη πλευρά είναι σίγουρο ότι η Siemens θα λειτουργεί πλέον με διαφάνεια. Αυτό σε συνδυασμό με την τεχνολογική μας υπεροχή σε αρκετούς τομείς νομίζω ότι θα επανατοποθετήσει τη Siemens ως έναν αξιόπιστο συνεργάτη στην Ελλάδα.Ποτέ δεν μας κατηγόρησαν για σκάρτα προϊόντα. Η τουρμπίνα, το ιατρικό μηχάνημα,η ανεμογεννήτρια της Siemens πάντα θα είναι ανταγωνιστικές και είναι άδικο να στιγματίζεται μια εταιρεία από τις πρακτικές κάποιων ανθρώπων.Οταν ανέλαβα την εταιρεία οι εργαζόμενοι στη Siemens, επιστήμονες στη συντριπτική τους πλειονότητα,είχαν καταρρακωμένο ηθικό».

Τομείς ενδιαφέροντος
Η Siemens στην Ελλάδα επικεντρώνεται στους τομείς της βιομηχανίας (αυτοματισμοί εργοστασίων, γραμμές παραγωγής κτλ.), της ενέργειας (δίκτυα και διανομή) και της υγείας (εξοπλισμός νοσοκομείων κτλ.), ενώ, όπως και η μητρική, απεμπλέκεται σταδιακά από τις τηλεπικοινωνίες.

Η Siemens ΑΕ απασχολεί 900 εργαζομένους και το 2008 έκλεισε με κύκλο εργασιών 350 εκατ. ευρώ και νέες συμβάσεις 320 εκατ. ευρώ. Λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 ο τζίρος της εταιρείας στην Ελλάδα προσέγγισε τα 900 εκατ. ευρώ.

Σήμερα το 60% των εργασιών της Siemens ΑΕ προέρχεται από τα ιδιωτικά έργα και το 40% από τα δημόσια.

Στους μεγαλύτερους πελάτες της εταιρείας περιλαμβάνονται η ΔΕΗ, ο ΗΣΑΠ, ο ΟΣΕ, νοσοκομεία και τεχνικές εταιρείες.

Ενας αιώνας παρουσίας
Η ιστορία της Siemens στην Ελλάδα χρονολογείται από το 1900, τότε που η Siemens αντιπροσωπευόταν από την ελληνική εταιρεία Ζαχαρίου & Συνεργάτες. Πέρα από την ελληνική αγορά, η Siemens ΑΕ είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες επενδυτικές δραστηριότητες της μητρικής εταιρείας στις γειτονικές χώρες της Αλβανίας, της Κύπρου και των Σκοπίων. Από τον Οκτώβριο του 2006 η Siemens στην Ελλάδα αποτελεί τη διεθνή έδρα (headquarters) του νέου τομέα αυτοματισμών κτιρίων- ολοκληρωμένων συστημάτων ασφαλείας που έχει σε διεθνές επίπεδο την ευθύνη για την ανάπτυξη συστημάτων μεγάλης και μεσαίας κλίμακας.

Η Siemens στην Ελλάδα περιλαμβάνει επίσης ένα από τα πέντε διεθνή κέντρα ανάπτυξης λογισμικού του νέου τομέα της Siemens ΙΤ Solutions and Services για λύσεις πληροφορικής και υπηρεσίες. Η Siemens ΑΕ ελέγχει το 50% της ΝokiaSiemens και το 100% της Οsram.

Η πολυεθνική Siemens έκλεισε το 2008 με τζίρο 80 δισ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 6 δισ. ευρώ. Η μαμά Siemens απασχολεί 450.000 εργαζομένους σε 170 χώρες.

Ποιος είναι ο νέος μάνατζερ της Siemens
Ο κ. Π. ΞΥΝΗΣγεννήθηκε στην Αθήνα το 1954 και έχει πτυχίο χημικού μηχανικού με μεταπτυχιακές σπουδές σε Ρrocess Εngineering και Οικονομικά. Ουσιαστικά θεωρείται «παιδί» της Shell αφού ξεκίνησε την καριέρα του στην πολυεθνική εταιρεία το 1983 και έφυγε το 2008, ενώ από το 2005 είχε αναλάβει πρόεδρος των εταιρειών στη Shell στην Ελλάδα και διευθυντής Ανθρωπίνων Πόρων της πολυεθνικής για τη Μεσόγειο, την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στο Λονδίνο ως υπεύθυνος της Shell για την αεροπορία, για τα λιπαντικά και τη ναυτιλία.

Τον Οκτώβριο του 2008 η Shell δέχθηκε πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για εναρμονισμένες πρακτικές με την ΒΡ στην εκπτωτική πολιτική της. Ο κ. Ξυνής απεδέχθη την πρόσκληση-πρόκληση της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου της Siemens και από τον Ιανουάριο του 2009 βρίσκεται στο τιμόνι άλλης μιας πολυεθνικής στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk