Νέος γύρος
Η εργάσιμη εβδομάδα των τριών-τεσσάρων ημερών που προσφάτως έφερε στο προσκήνιο ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) κ. Κ.Μίχαλος, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε, σίγουρα θα απασχολήσει την επικαιρότητα το επόμενο διάστημα.

* * *
Χθες ο κ. Μίχαλος σε εθιμοτυπική συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους επανέφερε το θέμα στη συζήτηση, συνεπικουρούμενος αυτή τη φορά και από τον αντιπρόεδρο του ΕΒΕΑ κ. Ελ.Κούρταλη.

Ο κ. Κούρταλης είναι πρόεδρος του συνδέσμου των βιομηχανιών κλωστοϋφαντουργίας, ενός κατά τεκμήριο χειμαζόμενου κλάδου, αρκετές επιχειρήσεις του οποίου συντηρούνται από το πρόγραμμα κρατικών προμηθειών.

* * *
Ο κ. Κούρταλης έλεγε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση εφαρμόζεται από τον περασμένο Αύγουστο- δηλαδή, πριν από την εκδήλωση της κρίσης ζητήθηκε από τους εργαζομένους για να μη γίνουν απολύσεις και βεβαίως για να εφαρμοστεί χρειάζεται τη συναίνεση των εργαζομένων.

* * *
Πάντως ο κ. Μίχαλος πρόκειται εντός των ημερών να επανέλθει «βάζοντας» το σχετικό θέμα σε υπόμνημα που πρόκειται να αποστείλει στον υπουργό Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφη, καθώς και σε κάθε αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, όπως π.χ. στην υπουργό Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά (σκίτσο), η οποία καταδίκασε τον διοικητή του ΙΚΑ και τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ που έκανε τις σχετικές δηλώσεις. Νέο debate ετοιμάζεται…

Κατάρρευση
Στο απόλυτο limit down-29,92% (πιο κάτω δεν γίνεται) βρέθηκε χθες η μετοχή της Βωβός, πρώτη ημέρα επαναδιαπραγμάτευσης της μετοχής μετά την προσωρινή αναστολή που είχε ζητήσει η ίδια η εταιρεία ώστε να ενημερωθεί το επενδυτικό κοινό για την καθυστέρηση στην ανέγερση εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό. Εκλεισε στα 9,04 ευρώ με συναλλαγές 234.000 τεμαχίων. Επίσης υπήρξαν και ανεκτέλεστες εντολές για πώληση 46.650 μετοχών.

* * *
Η πίεση στη μετοχή δεν είναι τυχαία αφού η ίδια η εταιρεία παραδέχεται ότι πιθανή αναστολή στη συνέχιση των οικοδομικών εργασιών, εκτός του ότι θέτει σε κίνδυνο το όλο project (γήπεδο Παναθηναϊκού, διπλή ανάπλαση, ανέγερση εμπορικού κέντρου), ίσως προκαλέσει εμπλοκή στο κοινοπρακτικό δάνειο των 125 εκατ. ευρώ το οποίο έχει λάβει η εταιρεία αφού υπάρχει όρος σε αυτό ότι η αναβολή πέραν των δύο.

* * *
Πάντως από την εταιρεία δεν ανησυχούν για την τελική απόφαση καθώς, όπως λένε, όλα είναι νόμιμα και έχουν εκδοθεί όλες οι άδειες αλλά προβληματίζονται με το «πάγωμα» των εργασιών για περίπου τρεις μήνες.

Επιτόκιο 7,5%
Πρόσφατα η Coca-Cola 3Ε εξέδωσε ομολογιακό δάνειο 500 εκατ. ευρώ το οποίο καλύφθηκε από ξένους επενδυτές. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η αγορά προσέφερε στην 3Ε spread κοντά στο 4% (τελικό επιτόκιο κοντά στο 7,5%) ενώ παλαιότερα δανειζόταν με επιτόκιο 4,5% και με τα επιτόκια του ευρώ υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.

* * *
Και η 3Ε έχει πιστοληπτική ικανότητα Α. Φαντάζεστε λοιπόν με τι όρους δανείζονται άλλες επιχειρήσεις αλλά ακόμη και τράπεζες που δεν έχουν τέτοιες βαθμολογίες πιστοληπτικής ικανότητας από τους διεθνείς οίκους.

Ανταποκρίνονται;
«Το τραπεζικό σύστημα ανταποκρίνεται χωρίς πρόβλημα στον μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών οι οποίοι καταθέτουν τα αιτήματά τους για ενίσχυση από το Ταμείο Εγγυοδοσίας. Ο κανόνας είναι ότι σε όλη την Ελλάδα όλες οι τράπεζες έχουν ετοιμότητα». Αυτό δήλωσε, με αφορμή την επίσημη χθεσινή έναρξη της αποδοχής αιτήσεων χρηματοδότησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του νέου προγράμματος επιδοτούμενων δανείων του ΤΕΜΠΜΕ, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ.Φώλιας.

* * *
Απάντησε έτσι στις γκρίνιες κάποιων μικρομεσαίων για δυσκολία πρόσβασης στις τράπεζες, ωστόσο παραδέχθηκε ότι σε κάποια μεμονωμένα υποκαταστήματα τραπεζών έχει καταγραφεί ανετοιμότητα, γεγονός που όμως σε κάθε περίπτωση αποτελεί εξαίρεση. Κάθε αρχή και δύσκολη.