Πτωτικά κινήθηκε και στις τέσσερις συνεδριάσεις της εβδομάδας ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, για να διαμορφωθεί στο κλείσιμο της Παρασκευής στο επίπεδο των 3.619 μονάδων, παρουσιάζοντας απώλειες περίπου 121 μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (πτώση 3,2%).


Πάντως η Εμπορική Χρηματιστηριακή σε πρόσφατη τεχνική ανάλυσή της θεωρεί εξαιρετικά ακραίο το σενάριο επιτάχυνσης της πτωτικής τάσης, χωρίς μία ανοδική αντίδραση τουλάχιστον ως τις 3.800 μονάδες. Η χρηματιστηριακή εταιρεία επισημαίνει ότι ο γενικός δείκτης εμφανίζεται ιδιαίτερα υποτιμημένος στους τεχνικούς δείκτες, με τις τεχνικές αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 3.745, 3.840, 3.965 και 4.010 μονάδες και τις στηρίξεις στις 3.610, 3.510 και 3.400 μονάδες. Στο αισιόδοξο σενάριο η χαμηλότερη τιμή για τις προσεχείς εβδομάδες προσδιορίζεται στην ευρύτερη περιοχή των 3.600 μονάδων και στη συνέχεια εκτιμάται ότι σταδιακά θα ανακάμψει προς τη ζώνη τιμών 3.900-4.000 μονάδων, όπου θα επανεκτιμηθεί η τεχνική εικόνα του ΓΔ. Στο απαισιόδοξο σενάριο δεν θα σημειωθεί αξιόλογη αντίδραση και θα υπάρξει νέο πτωτικό κύμα προς τη μακροχρόνια στήριξη των 3.400 μονάδων.


Να σημειωθεί ότι και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank κ. Ν. Καραμούζης εξέφρασε την εκτίμηση πως το ελληνικό χρηματιστήριο έχει προεξοφλήσει το μεγαλύτερο μέρος των αρνητικών στοιχείων και επομένως δεν διαθέτει μεγάλα περιθώρια περαιτέρω πτώσης. Παράλληλα, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «δεν έχουμε δει το τέλος του έργου» σε ό,τι αφορά τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση.


Να σημειωθεί ότι από την αρχή του χρόνου οι απώλειες του γενικού δείκτη ξεπέρασαν το 30%, με τις δέκα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις (συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων αυτής της εβδομάδας) να έχουν για τον δείκτη αθροιστικές απώλειες 12,22%. Παράλληλα, σύμφωνα με την Πήγασος


ΑΧΕΠΕΥ, οι απώλειες στην κεφαλαιοποίηση του ΧΑ προσεγγίζουν τα 60 δισ. ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα επί μέρους χαρτοφυλάκια. Σύμφωνα με τις απόψεις των αναλυτών, η συνεδρίαση της Παρασκευής επιβεβαίωσε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει στο έλεος των εισαγόμενων διαθέσεων, ενώ οι τίτλοι του FTSE δέχονται «συνδυασμένα πυρά με εντυπωσιακή αρμονία και σχεδιασμό».


Coca-Cola 3Ε


Κατά 9 ευρώ μείωσε την τιμή-στόχο για την Coca-Cola 3Ε η UBS σε πρόσφατη έκθεσή της, στην οποία διατηρεί τη σύσταση «buy», τονίζοντας ότι το «sell off» δημιουργεί αγοραστικές ευκαιρίες. Η τιμή-στόχος που έθεσε η UBS είναι 26 ευρώ ανά μετοχή, από 35 ευρώ. Παράλληλα παραθέτει προβλέψεις χαμηλότερες του guidance της εταιρείας για τις χρήσεις 2008 και 2009, υποθέτοντας ότι οι μακροοικονομικές πιέσεις θα διευρυνθούν και θα επιμείνουν. Για το 2008 ο διεθνής οίκος προβλέπει αύξηση του όγκου κατά 4,7% (έναντι 6% του guidance της Coca-Cola), ρυθμό αύξησης των ΕΒΙΤ κατά 3,8% (έναντι 5%-7% του guidance) και λόγω αυξημένων δαπανών, που αφορούν τους τόκους, κέρδη ανά μετοχή αυξημένα κατά μόλις 1% (έναντι 5%-8% που προβλέπει η εταιρεία).


Ακόμη εκτιμά ότι η αγορά προεξοφλεί ένα ακόμη χειρότερο σενάριο, σημειώνοντας πως η τιμή της μετοχής υποδηλώνει μείωση του όγκου κατά 4% για το 2008 και κέρδη ανά μετοχή από 1,11 ως 1,16 ευρώ, συγκριτικά με τις προβλέψεις της UBS για κέρδη ανά μετοχή 1,31 ευρώ και του guidance της Coca-Cola 3Ε για κέρδη ανά μετοχή 1,37-1,40 ευρώ


Ηλεκτρονική Αθηνών


Περιθώριο ανόδου της τάξεως του 44,8% από τα σημερινά επίπεδα δίνει στην τιμή της μετοχής της Ηλεκτρονικής Αθηνών η Κύπρου ΑΧΕΠΕΥ σε πρόσφατη έκθεσή της. Η τιμή-στόχος που έχει θέσει ανέρχεται σε 9,5 ευρώ ανά μετοχή και η σύσταση που δίνει για τη μετοχή είναι «outperform». Οπως επισημαίνεται από τη χρηματιστηριακή, η συμφωνία με τη Σαραφίδης αναμένεται να προσθέσει στον όμιλο πωλήσεις άνω των 40 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας παράλληλα τις προοπτικές της Ηλεκτρονικής Αθηνών στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Ακόμη, η ίδια εξαγορά αναμένεται να αυξήσει το μερίδιο της αγοράς της Ηλεκτρονικής Αθηνών κατά 2,5%. Οσον αφορά τις προοπτικές της εταιρείας, η Κύπρου σημειώνει ότι η εταιρεία κατέχει μερίδιο αγοράς περίπου 15% και στοχεύει στην απόκτηση τουλάχιστον του 18% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Η Κύπρου ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι τα κέρδη της Ηλεκτρονικής Αθηνών θα συνεχίσουν να αυξάνονται, λόγω της μείωσης των λειτουργικών δαπανών της εταιρείας, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ηλεκτρονική βρίσκεται σε διαδικασία επέκτασης των δραστηριοτήτων της στα Βαλκάνια, κάτι που θα προσφέρει στην εταιρεία καλύτερα περιθώρια. DEUTSCHE ΒΑΝΚ


Με σύσταση «buy» και τιμή-στόχο τα 7,1 ευρώ ανά μετοχή ξεκινά η Deutsche Bank κάλυψη της μετοχής της Marfin Investment Group. Ο οίκος σε έκθεσή του επισημαίνει την ελκυστικότητα της MIG με βάση την καθαρή αξία ενεργητικού, το diversification, το ιστορικό των μερισμάτων και την επικέντρωση στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές της ΝΑ Ευρώπης. Η τιμή-στόχος είναι υψηλότερη κατά 31% των τρεχόντων επιπέδων ή 11% υψηλότερη της καθαρής αξίας ενεργητικού του πρώτου τριμήνου του 2008, χωρίς να συνυπολογίζεται η απόδοση από το ρευστό του ομίλου που εκτιμάται για το σύνολο του έτους σε 1,5 δισ. ευρώ. Στην έκθεση τα οφέλη των μετόχων χαρακτηρίζονται «προτεραιότητα» για τον όμιλο, ενώ αναφέρεται ότι στοχεύονται αποδόσεις των κεφαλαίων στο 25% με τουλάχιστον το 50% των κερδών να κατευθύνεται στους μετόχους. Η διοίκηση της MIG έχει επίσης δηλώσει, αναφέρει η Deutsche Bank, ότι θα πληρώσει ένα ακόμη «ικανοποιητικό» μέρισμα, σε αναντιστοιχία με την κατάσταση στην αγορά. Η μερισματική απόδοση για το 2008 προβλέπεται στο 6%.