Τελικά οι βιομηχανικές περιοχές της ΕΤΒΑ κατάφεραν να γίνουν «μήλον της έριδος». Οπως είναι γνωστό, η τράπεζα ήθελε να απαλλαγεί από την ιδιοκτησία και τη διαχείριση των 24 βιομηχανικών περιοχών, οι οποίες θα περιέρχονταν εις χείρας άλλης εταιρείας, της Ελληνικά Βιομηχανικά Ακίνητα (ΕΒΑΚ), που αναμενόταν με τη σειρά της να γίνει πολυμετοχική εισερχόμενη στο Χρηματιστήριο αλλά πλέον το 2002. Τα σχέδια άλλαξαν, η εταιρεία προτού ακόμη ιδρυθεί «κατακυρώθηκε» σε ποσοστό 65% στον αγοραστή και 35% στο Δημόσιο και περίμενε τις εξελίξεις! Οταν η Τράπεζα Πειραιώς αγόρασε την ΕΤΒΑ, όλα έδειχναν ότι θα αποκτούσε και τα βιομηχανικά ακίνητα και άλλοι τη μακάριζαν για την τύχη της, ενώ άλλοι υποστήριζαν ότι «έβαλε κακό μπελά στο κεφάλι της». Την αλήθεια δεν θα τη μάθουμε ποτέ, αφού η μετοχική σύνθεση άλλαξε και το Δημόσιο θα κρατήσει 51% και η Πειραιώς 49%, καταβάλλοντας μάλιστα χαμηλότερο τίμημα από το αρχικό μετά την εκτίμηση ότι η συνολική ενεργός περιουσία της θα φθάνει τα 60 δισ. δρχ.
Τι γίνεται όμως με την εταιρεία; Στη φάση αυτή ολοκληρώθηκε η καταγραφή και η λογιστική απεικόνιση των ΒΙΠΕ ώστε σύντομα να εξελιχθούν σε ΕΒΑΚ. Το προσωπικό της ΕΒΑΚ αρχικά θα βρίσκεται υπό τη σκέπη τής ΕΤΒΑ όπου και θα ανήκει λειτουργικά, ενώ μετά τη μεταβίβαση το προσωπικό θα μπορεί να επιλέξει αν θα ανήκει στην ΕΤΒΑ (όπου και θα ενταχθεί) ή αν θα εργαστεί στη νέα εταιρεία.
Οι βιομηχανικές περιοχές που έχει ιδρύσει η ΕΤΒΑ είναι συνολικά 24 και εκτείνονται σε χώρους 34.500 στρεμμάτων, από τις οποίες τα 18.500 στρέμματα έχουν ήδη διατεθεί σε επιχειρήσεις. Στις ΒΙΠΕ έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις ύψους 600 δισ. δρχ. ενώ η λογιστική τους αξία ξεπερνά αυτή την εποχή τα 67 δισ. δρχ. Σε αυτές είναι εγκατεστημένες 1.214 επιχειρήσεις που απασχολούν περίπου 37.000 εργαζομένους. Η εταιρεία Ελληνικά Βιομηχανικά Ακίνητα που θα ιδρυθεί και θα αναλάβει τις ΒΙΠΕ θα επιδιώξει να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές και με τη σειρά της αργότερα, αρκετά αργότερα, ίσως εισαχθεί στο Χρηματιστήριο. Αυτό σημαίνει ότι τη διαχείριση των ΒΙΠΕ θα αναλάβουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες που έχουν εγκαταστήσει τις επιχειρήσεις τους σε αυτές.
* Η αλλαγή του ποσοστού
Κατά περίπου 30 δισ. δρχ. θα είναι τελικώς μειωμένο το τίμημα που θα καταβάλει η Πειραιώς για την ΕΤΒΑ λόγω αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρείας Ελληνικά Βιομηχανικά Ακίνητα, στην οποία θα περιληφθούν όλα τα ακίνητα των Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙΠΕ).
Αναφερόμενος στη μελλοντική εξέλιξη των βιομηχανικών περιοχών (ΒΙΠΕ και ΒΙΟΠΑ) ο κ. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι το ελληνικό Δημόσιο θα συμμετάσχει πλειοψηφικά στην εταιρεία που θα συσταθεί από κοινού με την ΕΤΒΑ, η οποία θα έχει ως περιουσιακό της στοιχείο τις ΒΙΠΕ και τα ΒΙΟΠΑ της χώρας. Αυτή η εταιρεία όμως, η Ελληνικά Βιομηχανικά Ακίνητα (ΕΒΑΚ), είχε προκαθοριστεί να αποκτηθεί από την Τράπεζα Πειραιώς, την αγοράστρια εταιρεία, σε ποσοστό 65%, με το Δημόσιο να κρατά το 35%. Για να διευκολυνθούν οι κοινοτικές επιδοτήσεις προς την εταιρεία, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, η νέα εταιρεία θα ανήκει πλέον κατά 51% στο Δημόσιο και κατά 49% στην Πειραιώς. Η συνολική αξία της εταιρείας αποτιμήθηκε σε 60 δισ. δρχ. και επειδή πλέον η Πειραιώς αγοράζει το 49%, θα πληρώσει το ήμισυ, δηλαδή 30 δισ. λιγότερα από τα 170 δισ. δρχ. μετρητοίς που είναι το συνολικό τίμημα για όλα τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας.
* Νέες περιοχές
Εν τω μεταξύ 12 νέες Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ) και Βιομηχανικά Πάρκα (ΒΙΟΠΑ) που χρηματοδότησε το υπουργείο Ανάπτυξης, κατά τη χρονική περίοδο 1996-2001, παραδίδονται προς χρήση και προστίθενται στις βιομηχανικές υποδομές της χώρας.
Η συνολική έκταση των νέων υποδομών ανέρχεται σε 10.100 στρέμματα και σε αυτές περιλαμβάνονται οι επεκτάσεις επτά υφιστάμενων ΒΙΠΕ, καθώς και έργα σε άλλες τέσσερις ΒΙΠΕ.
Το σύνολο των πιστώσεων για τις εργασίες στις εν λόγω περιοχές ανήλθε σε 42,5 δισ. δρχ., ποσό που έχει ήδη απορροφηθεί στο σύνολό του από τα κονδύλια του ΚΠΣ-2.
Οπως δήλωσαν χθες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Ακης Τσοχατζόπουλος και ο υφυπουργός κ. Α. Καλαφάτης, στους χώρους αυτούς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, αναμένεται να εγκατασταθούν 1.400-1.600 νέες επιχειρήσεις που θα δημιουργήσουν 6.500-8.200 νέες θέσεις εργασίας.
Η ζήτηση που εκδηλώνεται για εγκατάσταση επιχειρήσεων στους οργανωμένους βιομηχανικούς χώρους των ΒΙΠΕ και των ΒΙΟΠΑ είναι ήδη μεγάλη. Ενδεικτικό είναι ότι κατά τη διάρκεια υλοποίησής τους την τελευταία πενταετία 719 επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον εγκατάστασής τους στις περιοχές αυτές, δεσμεύοντας περίπου 8.000 στρέμματα.
Αναλυτικά, κατασκευάστηκαν έργα υποδομής, καθώς και επεκτάσεις σε υφιστάμενες ΒΙΠΕ και ΒΙΟΠΑ στις περιοχές: Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής, Ξάνθης, Κιλκίς, Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Τρίπολης, Ορεστιάδας, Σαπών, Κοζάνης, Βόλου, Αμφισσας, Χαλκίδας, Πατρών, Δράμας, Ανω Λιοσίων, Θεσπρωτίας, Σχιστού, Θίσβης, Αστακού, Αγίου Νικολάου, Ρεθύμνου και Σιάτιστας.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό επιχορήγησης του κράτους για τη δημιουργία βιομηχανικών και βιοτεχνικών υποδομών, βάσει του νόμου 2545, ανέρχεται πλέον σε 40%-50%.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ Προνομιακά πιστωτικά μέτρα
Για τους Ελληνες και ξένους που επενδύουν στις ΒΙΠΕ προβλέπεται προνομιακή φορολογική και δασμολογική μεταχείριση για αγορά οικοπέδων. Επίσης απαλλαγές εξόδων φόρου μεταβίβασης, δικαιωμάτων συμβολαιογράφου και υποθηκοφύλακα προκειμένου για αγορά οικοπέδου μέσα στη ΒΙΠΕ (Ν. 4458/65). Για μετεγκατάσταση επιχειρήσεων προβλέπεται απαλλαγή φόρου μεταβίβασης και φόρου εισοδήματος για το ποσό που εισπράχθηκε από την εκποίηση των μέχρι της μεταφοράς κατεχομένων οικοπέδων, ακινήτων και λοιπών εγκαταστάσεων για τις επιχειρήσεις που μεταφέρονται και εγκαθίστανται μέσα στη ΒΙΠΕ σύμφωνα με τον Ν. 4458/65. Για έξοδα δανεισμού υπάρχει περιορισμός των εξόδων ή άλλων συμβάσεων χρηματοδότησης και πράξεων σύστασης ή εξάλειψης υποθήκης ή προσημείωσης (Ν. 4458/65).
Στα προνομιακά πιστωτικά μέτρα υπάρχουν ευνοϊκοί όροι εξόφλησης οικοπέδων: προκαταβολή ποσοστού 25% της τιμής του οικοπέδου και εξόφληση του υπόλοιπου ποσού σε 16 εξαμηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις με το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο για πάγιες επενδύσεις. Επίσης μειωμένες εμπράγματες ασφάλειες για επιχειρήσεις που δανειοδοτούνται από την ΕΤΒΑ ΑΕ και εγκαθίστανται μέσα στη ΒΙΠΕ.
Χωρίς γραφειοκρατία, προβλέπεται άμεση εγκατάσταση και καθαροί τίτλοι ιδιοκτησίας. Επίσης απαλλαγή των επιχειρήσεων από την υποχρέωση της έκδοσης άδειας εγκατάστασης και επέκτασης μέσα στη ΒΙΠΕ.
Σημαντική είναι η προνομιακή επιδότηση και επιχορήγηση της επένδυσης. Οι ΒΙΠΕ ανήκουν στη Β’ Περιοχή Κινήτρων (Ν. 1892/90) και οι επιχειρήσεις που εγκαθίστανται σ’ αυτή απολαμβάνουν τα κίνητρα της Γ’ περιοχής, ως προς τις επιχορηγήσεις επενδύσεων και την επιδότηση επιτοκίου.
Οι αφορολόγητες εκπτώσεις και οι αυξημένες αποσβέσεις εμπίπτουν πάντοτε στον αναπτυξιακό νόμο 1892/90.
Στα πολεοδομικά επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση παρεκκλίσεις για το μέγιστο ύψος ειδικών κατασκευών, αναγκαίων για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, όπως γερανοί, αποθήκες σιτηρών (σιλό), καπνοδόχοι, πύργοι ψύξεως και δίνονται σύμφωνα με το άρθρο 21 του Ν. 1577/1985. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ κτιρίων που ανεγείρονται σε οικόπεδο ορίζεται σε πέντε μέτρα, εκτός αν προκύπτουν μεγαλύτερες αποστάσεις σύμφωνα με τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό. Δεν απαιτείται η τήρηση των αποστάσεων (προκειμένου για ειδικές κατασκευές αναγκαίων λειτουργικών εγκαταστάσεων όπως καπνοδόχοι). Η απόσταση κτιρίων από τη ρυμοτομική γραμμή ορίζεται σε 10 μέτρα στους δρόμους και 4 μέτρα στους πεζόδρομους.
ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ ΑΣΤΑΚΟΥ Επενδύσεις 40 δισ. δραχμών
Χαρακτηριστικό παράδειγμα πορείας μιας ΒΙΠΕ είναι το Πλατυγιάλι Αστακού. Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της Ναυτιλιακής Βιομηχανικής Περιοχής (ΝΑΒΙΠΕ) στο Πλατυγιάλι Αστακού που θεωρείται ένα από τα «φιλέτα» της περιουσίας της ΕΤΒΑ. Νέος ιδιοκτήτης η εταιρεία Αστακός Τερμινάλ. Στην εταιρεία συμμετέχουν οι τεχνικές εταιρείες ΑΕΓΕΚ και ΜΕΤΩΝ (η πρώτη μάλιστα εξαγόρασε τη δεύτερη) ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει συμμετοχή και της Τράπεζας Πειραιώς στο σχήμα. Το τίμημα της μεταβίβασης ανέρχεται σε 5.165.000.000 δρχ. Ηδη στις 27 Ιουλίου 1999 είχε υπογραφεί η σύμβαση ανάπτυξης μεταξύ των δύο πλευρών και τώρα οι διαδικασίες μεταβίβασης και ιδιωτικοποίησης ολοκληρώθηκαν.
Η ανάδοχος εταιρεία έχει αναλάβει την υποχρέωση να πραγματοποιήσει επενδυτικό σχέδιο ύψους περίπου 40 δισ. δρχ. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη συμπλήρωση των υποδομών της βιομηχανικής περιοχής και του λιμανιού, τη δημιουργία σύγχρονου εμπορευματικού κέντρου, την ίδρυση και λειτουργία διαμετακομιστικού εμπορικού κέντρου, καθώς και την ίδρυση κέντρου ανεφοδιασμού πλοίων. Επίσης, η ανάδοχος εταιρεία θα ιδρύσει μαρίνα στον Δήμο του Αστακού ενώ η συνολική απασχόληση τα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται να φθάσει τις 2.000 θέσεις εργασίας.
Η επένδυση αυτή εντάχθηκε στο πλαίσιο του νόμου 2545 «περί βιομηχανικών περιοχών», σύμφωνα με τον οποίο τα έργα που θα γίνουν θα συγχρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταποίηση υπηρεσιών του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης».