» Πράξη ευθείας υποστήριξης των συμφερόντων της Aegean»
Ο πρώην υπουργός Μεταφορών κ. Χρίστος Βερελής καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση είχε σχέδιο διάλυσης της Ολυμπιακής και τμηματικής πώλησης των περιουσιακών της στοιχείων προκειμένου να ευνοήσει την ανταγωνίστρια εταιρεία Aegean. Στη συνέντευξή του δηλώνει πως δεν είναι τυχαίο το ότι η ανταγωνίστρια εταιρεία γνώριζε την ημερομηνία των κυβερνητικών ανακοινώσεων και έτσι συγχρόνισε τις ενέργειές της για συμφωνία προμήθειας αεροσκαφών και το ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγινε δυνατόν να εκδοθεί μόνο αφού η ελληνική κυβέρνηση στις 2.6.2005 εγγράφως αποδέχθηκε πως οι Ολυμπιακές Αερογραμμές αποτελούν καθολικό διάδοχο της ΟΑ. Ηταν μια πράξη ευθείας υποστήριξης των συμφερόντων των ανταγωνιστών της εταιρείας, στρεφόμενη κατά του δημοσίου συμφέροντος, υποστηρίζει ο κ. Βερελής.
– Ποιο είναι το λάθος των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ στην πορεία της Ολυμπιακής τα τελευταία χρόνια και ποιο προσωπικά το δικό σας μερίδιο ευθύνης; Θεωρείτε τώρα, εκ των υστέρων, ότι κάποια άλλη επιλογή θα είχε καλύτερα αποτελέσματα;
«Κανείς δεν αρνείται τις ευθύνες όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων από το 1974 ως σήμερα, αλλά βεβαίως κάθε περίοδος έχει τη δική της ιδιομορφία. Θα σας θυμίσω ότι η Ολυμπιακή από το 1974 έκανε διαρκώς ζημιές τις οποίες κάλυπτε το Δημόσιο και στην εποχή Ωνάση. H εταιρεία διοικήθηκε επί πολλά χρόνια από ένα τρίγωνο που αποτελούσαν οι νόμιμες διοικήσεις, η εκάστοτε κυβέρνηση και οι συνδικαλιστές. Την κύρια ευθύνη γι’ αυτό έχουν βεβαίως οι κυβερνήσεις όλης αυτής της περιόδου. Βεβαίως τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε ουδεμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Τα έτη 2002-2003 έγινε στην Ολυμπιακή Αεροπορία μια πραγματική και εξαιρετικής σημασίας διαρθρωτική αλλαγή. Επειτα από τη θετική και ομόφωνη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και την κατάρτιση ισολογισμού απόσχισης από διεθνείς μεγάλους και αξιόπιστους οργανισμούς όπως η Deloitte και Touche και η Airclaims, συγκροτήθηκε επιχειρησιακό σχέδιο και με νόμο που φέραμε στη Βουλή ξεχώρισε το πτητικό κομμάτι της Ολυμπιακής και αποτέλεσε τις Ολυμπιακές Αερογραμμές με συνεχή λειτουργία κατά τη μετάβαση στις 12.12.2003, ώστε να μη διακοπεί η αεροπορική συγκοινωνία ούτε για μια ώρα. Μειώθηκε το προσωπικό της νέας εταιρείας κατά περίπου 500 άτομα, άλλαξαν οι κανονισμοί εργασίας και έγιναν αντίστοιχοι με αυτούς του ανταγωνισμού. Για τη νέα εταιρεία, η οποία ήταν απαλλαγμένη βαρών, υπήρξε – κατά τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης που ακολούθησε αμέσως εντός του Δεκεμβρίου 2003 – ενδιαφέρον και προκρίθηκε το σχήμα των Olympic Investors μαζί με το αγγλικό fund της ΑΡΑΧ. Η συμφωνία, αν και ολοκληρώθηκε σχεδόν, δεν μπορούσε λόγω των επερχόμενων εκλογών της 7ης Μαρτίου 2004 να υπογραφεί.
Αυτά παρέλαβε στις 8 Μαρτίου η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τα απαξίωσε, τα εγκατέλειψε, παραιτήθηκε από δυνατότητες που είχαν διαμορφωθεί, επανέφερε τους κανονισμούς εργασίας στο παλιό καθεστώς, αυξάνοντας έτσι με μια υπογραφή το κόστος εργασίας κατά 30 εκατ. ευρώ. Δεν ακολούθησε τον προγραμματισμό για τη σύνθεση του στόλου, απαγορεύοντας στην εταιρεία να κάνει μισθώσεις αεροσκαφών μικρής διάρκειας και την ανάγκασε να πάρει μόνον για το 2005 για πάνω από 1.000 δρομολόγια αεροσκάφη με προσωπικό από εταιρείες αμφιβόλου φήμης και με πολύ υψηλότερο κόστος.
Ολα αυτά οδήγησαν σε ζημιές 86 εκατ. ευρώ, πράγμα που επέτρεψε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει πάλι. Αυτά ήταν τα επιτεύγματα του 18μηνου της κυβέρνησης στο επίμαχο θέμα».
– Εφόσον θεωρείτε ότι η σημερινή κυβέρνηση ευθύνεται κυρίως για το ότι φθάσαμε στο σημείο αυτό, πιστεύετε ότι ήταν συνειδητή πολιτική επιλογή να απαξιωθεί και να κλείσει η εταιρεία ή αποτέλεσμα λαθών;
«Σήμερα γίνεται ορατό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είχε πρόθεση και οδήγησε με σχέδιο που εξυπηρετεί συμφέροντα, στην προοπτική της εκκαθάρισης εν λειτουργία. Στις 2.5.2004 με άρθρο μου στο «Βήμα» είχα ειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι απειλείται το δημόσιο συμφέρον από χειρισμούς που υλοποιούσαν συγκεκριμένο σχέδιο, με την προώθηση του ξεπουλήματος του ενεργητικού της Ολυμπιακής μέσα από διαδικασίες εκκαθάρισης εν λειτουργία!
Τελικά η κυβέρνηση προκάλεσε την απόφαση με τους χειρισμούς της, ώστε να βρει πρόσχημα για την εκκαθάριση της εταιρείας υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων, όπως ήταν πάντα το σχέδιό της. Την έκδοση της απόφασης του Κολεγίου των Επιτρόπων ακολούθησε ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης που εντυπωσιάζει, αφού:
Παρουσιάζει μια ψευδή καταστροφική εικόνα, προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της καταστροφής των Ολυμπιακών Αερογραμμών προς όφελος των ανταγωνιστών της. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από τη δήλωση του υπουργού Μεταφορών, όπου σχολιάζοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δέχεται ότι πρέπει να ανακτηθούν άμεσα 500 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο. Δηλώνει, δηλαδή, μεγαλύτερο ποσόν απ’ αυτό που η ίδια η απόφαση σαφώς προσδιορίζει.
Τέλος, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγινε δυνατόν να εκδοθεί μόνο αφού η… ελληνική κυβέρνηση στις 2.6.2005 εγγράφως αποδέχθηκε ότι οι Ολυμπιακές Αερογραμμές αποτελούν καθολικό διάδοχο της ΟΑ. Ηταν μια πράξη ευθείας υποστήριξης των συμφερόντων των ανταγωνιστών τής εταιρείας και στρεφόμενη κατά του δημοσίου συμφέροντος».
– Θεωρείτε ότι η πολιτική της κυβέρνησης εξυπηρετεί συγκεκριμένα τα συμφέροντα της Aegean ή άλλων επιχειρηματιών και πώς αυτό αποδεικνύεται;
«Από τους πρώτους που μίλησαν για συμφέροντα που καθηλώνουν την Ολυμπιακή ήταν ο πρόεδρος των Ολυμπιακών Αερογραμμών κ. Παπαγεωργίου. Δεν αποτελεί επαρκή απόδειξη η σαφέστατη δήλωση του νυν προέδρου; Δεν είναι τυχαίο ότι η ανταγωνίστρια εταιρεία γνώριζε την ημερομηνία των κυβερνητικών ανακοινώσεων και έτσι συγχρόνισε τις ενέργειές της για συμφωνία προμήθειας αεροσκαφών.
Οταν αδειάζει η αγορά και μένει κενό, κάποιος καλύπτει το κενό. Γιατί υπάρχουν εκατομμύρια επιβάτες που θέλουν να μετακινηθούν, γιατί υπάρχουν προορισμοί που πρέπει να καλυφθούν, γιατί υπάρχουν πτήσεις, γιατί υπάρχουν δικαιώματα προσγειώσεων και απογειώσεων.
Επίσης, όταν μία εταιρεία απαξιώνεται και στη συνέχεια αναγκάζεται το Δημόσιο να πουλήσει επί μέρους στοιχεία της, και όχι την εταιρεία ως τέτοια, αυτά τα επί μέρους στοιχεία τελικά διατίθενται σε τιμή πολύ χαμηλότερη της πραγματικής αξίας, διότι χάνουν την υπεραξία τους που προστίθεται όταν υπάρχει μια οργανωμένη επιχειρησιακή οντότητα.
Δεν αντελήφθη η κυβέρνηση ότι κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού στα τέλη του 2004, ο βασικός ανταγωνιστής της Ολυμπιακής εξεδήλωσε ενδιαφέρον, δηλώνοντας ταυτοχρόνως δημόσια ότι θα ενδιαφερθεί μόνον αν υπάρξει εξέλιξη πώλησης τμηματικά της Ολυμπιακής; Δηλαδή αν υπάρξει εκκαθάριση εν λειτουργία…
– Ποια είναι πιστεύετε η ενδεδειγμένη αυτή τη στιγμή πολιτική για να σωθεί η Ολυμπιακή ή εν πάση περιπτώσει ποια είναι η καλύτερη εξέλιξη που μπορούμε να περιμένουμε;
«Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση ως σήμερα έχει αντιληφθεί ότι δεν είναι σοβαρό να αναφέρεται σε εκκαθάριση εν λειτουργία. Δεν νοείται αεροπορική εταιρεία που συνεχίζει να πετά, ενώ ταυτοχρόνως διοικείται υπό εκκαθάριση. Επίσης προκύπτει ότι δεν υπήρξε ουδεμία προεργασία και για το θέμα των εργαζομένων.
Τι πρέπει με βάση όλα αυτά να γίνει σήμερα; H κυβέρνηση οφείλει να προσβάλει άμεσα την απόφαση της EE και να ανακαλέσει τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και να διαψεύσει κατηγορηματικά ότι προτίθεται να προχωρήσει σε εκκαθάριση.
Αμεσα θα πρέπει να εφαρμόσει πάλι το επιχειρησιακό σχέδιο που παρέλαβε και εγκατέλειψε ώστε να οδηγηθεί σύντομα η εταιρεία σε θετικά αποτελέσματα. Είναι επίσης αναγκαίο, στο πλαίσιο αυτό και σε συνεννόηση πάντα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης, με στόχο τη συγκρότηση ενός νέου νομικού, οργανωτικού και επιχειρηματικού σχήματος, με προοπτική και βιωσιμότητα.
Τέλος, να διασφαλίσει ότι στο μεταξύ και ωσότου ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες που περιλαμβάνουν και πολιτικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση – όπως έκαναν πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες – και νομικές ενέργειες, πρέπει να συνεχιστεί η αξιόπιστη λειτουργία της εταιρείας, αξιόπιστη και ασφαλής, κάτι που έχει πολύ μεγάλη σημασία για το κοινό. Πρέπει να συνεχιστεί το πτητικό έργο προς όφελος των καταναλωτών, του ανταγωνισμού και όλων των περιοχών της χώρας.
Αν δεν προβεί στις ενέργειες αυτές, θα επιβεβαιωθεί ότι εφήρμοσε σχέδιο κλεισίματος της εταιρείας με πρόσχημα την απόφαση της EE.
Αν η εταιρεία σταματήσει να λειτουργεί θα δεχθούν καίριο πλήγμα οι κοινωνίες μιας σειράς μικρών απομακρυσμένων περιοχών αλλά και ο τουρισμός. Οι δε εργαζόμενοι είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες και οικονομικά προβλήματα, αφού η τακτοποίηση που τους υπόσχεται ο κ. Καραμανλής είναι αντανακλαστική κίνηση κατευνασμού περισσότερο».
– Αν κλείσει τελικώς η Ολυμπιακή, η εταιρεία που θα αναλάβει το πτητικό της έργο θα επιδοτείται αντιστοίχως από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση (για τις πτήσεις σε μη εμπορικά δρομολόγια, ακριτικών νησιών, κτλ.);
«Θα γίνει νέος διαγωνισμός ο οποίος θα πρέπει να εγκριθεί στην συνέχεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Βεβαίως να μην αποκλεισθούν παρατράγουδα τύπου Ακτοπλοΐας…».