H προβληματική περίφραξη τουλάχιστον πέντε ολυμπιακών εγκαταστάσεων, η εκπόνηση προγράμματος φρούρησης περίπου 40 αρχαιολογικών χώρων, η προετοιμασία ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών στο αποκαλούμενο «καθάρισμα χώρου» για τον εντοπισμό ύποπτων αντικειμένων ή οχημάτων όπως και η δημιουργία ηλεκτρονικής άμυνας στο επικοινωνιακό σύστημα της ΕΛ.ΑΣ. είναι τέσσερα από τα κρίσιμα ζητήματα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων τα οποία απασχολούν τα στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Ακόμη, ειδικό ενδιαφέρον υπάρχει στην ολοκλήρωση έξι προγραμμάτων εκπαίδευσης 250 ελλήνων αξιωματικών στις ΗΠΑ, σχετικά με τη φρούρηση υψηλών προσώπων και την ανάλυση πληροφοριών. Πιο αναλυτικά, κρίσιμα ζητήματα θεωρούνται:


1. Τα προβλήματα στα έργα


Τα προβλήματα με την περίφραξη σε τουλάχιστον πέντε ολυμπιακές εγκαταστάσεις και 30 προπονητήρια αθλητικών αποστολών αλλά και η καθυστέρηση σε έργα υποδομής προβληματίζουν τους υπευθύνους του σχεδίου ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων. Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει με το συγκρότημα του Ολυμπιακού Σταδίου, το Ολυμπιακό Χωριό, τις εγκαταστάσεις του Αγίου Ανδρέα, το συγκρότημα του Ελληνικού αλλά και με την περιοχή του Δημοσιογραφικού Χωριού στου Ζωγράφου. Προσφάτως η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ενημέρωσε τους υπευθύνους της Διεύθυνσης Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων (ΔΑΟΑ) ότι δεν θα υπάρξει ειδική περίφραξη σε 30 κλειστούς και ανοικτούς αθλητικούς χώρους της Αττικής, όπου θα προπονούνται οι αθλητές. Πρόβλημα αποτελεί και η καθυστερημένη παράδοση των έργων, που δεν επιτρέπει τη σωστή λειτουργία των συστημάτων με τις κάμερες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του συστήματος εποπτείας με 66 κάμερες των κατασκηνώσεων του Αγίου Ανδρέα, όπου τα πεύκα εμποδίζουν τη λήψη εικόνας. Σχετική σύσκεψη για τον περιορισμό των προβλημάτων στις περιφράξεις πραγματοποιήθηκε προ τριημέρου.


2. Οι αρχαιολογικοί χώροι


Από μαγνητικές πύλες και ανιχνευτές εκρηκτικών θα διέρχονται οι επισκέπτες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Συνολικώς στο σχέδιο φρούρησης περίπου 40 αρχαιολογικών χώρων σε όλη την Ελλάδα (μεταξύ αυτών η Ακρόπολη, οι Δελφοί, η Επίδαυρος, η Ελευσίνα, ο Κεραμεικός αλλά και όλα τα μεγάλα μουσεία της χώρας) θα συμμετέχουν περίπου 1.000 άτομα – κυρίως άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. Στην αρμόδια μάλιστα για τη φρούρηση αυτών των χώρων επιτροπή (όπου συμμετέχουν διευθυντικά στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και αξιωματικοί της ΔΑΟΑ) έχουν κατατεθεί απόψεις για την ανάθεση μέρους της φρούρησης σε στρατιώτες αλλά και σε άνδρες της Δημοτικής Αστυνομίας. Το σχέδιο ασφαλείας περιλαμβάνει επίσης την τοποθέτηση νέων συστημάτων με κάμερες στο εσωτερικό των μουσείων αλλά και την παρουσία αστυνομικών με πολιτικά. Εχουν συνταχθεί μάλιστα ειδικές μελέτες ευπάθειας των πιο κρίσιμων αρχαιολογικών χώρων, ώστε να αποτραπεί οποιουδήποτε τύπου τρομοκρατική επίθεση. Το σχέδιο ασφαλείας των αρχαιολογικών χώρων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων έχει εκπονήσει ειδική επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού, στην οποία προΐστανται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Χρήστος Ζαχόπουλος και ο γενικός διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Λάζαρος Κολώνας, καθώς και αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων.


3. Το «καθάρισμα χώρου»


Ετσι ονομάζεται από τους αστυνομικούς η διαδικασία συνεχούς ελέγχου αστικών περιοχών – δρόμοι, πλατείες κτλ. – από τις οποίες θα διέρχονται οι αθλητικές αποστολές, υψηλοί προσκεκλημένοι και χιλιάδες τουρίστες, ώστε να αποφευχθεί παρείσφρηση κομάντος αυτοκτονίας ή να υπάρχουν εκεί αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά κτλ. Στο «καθάρισμα χώρου» θα συμμετέχουν οι 1.700 ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί οι οποίοι θα είναι συνοδοί ασφαλείας υψηλών προσώπων και θα κινούνται συνεχώς σε αυτές τις διαδρομές προκειμένου να εντοπίζουν ύποπτα αυτοκίνητα ή άλλα αντικείμενα, άτομα που κινούνται περίεργα κτλ. Σε αυτή τη διαδικασία, με βάση το Σχέδιο Ασφαλείας Αστικών Περιοχών, θα συμμετέχουν περίπου 2.500 «στατικοί» αστυνομικοί σε όλο το μήκος του Ολυμπιακού Δικτύου (λεωφόροι Κηφισιάς, Μεσογείων, βασιλέως Κωνσταντίνου κ.ά.). Στη διαδικασία εντοπισμού προπαρασκευαστικών ενεργειών τρομοκρατικών επιθέσεων θα συμμετέχουν περίπου 100 αστυνομικοί με πολιτική περιβολή, που θα κινούνται γύρω από μεγάλα ξενοδοχεία και άλλους χώρους. Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνονται τα σχέδια για τη φρούρηση κρίσιμων εγκαταστάσεων εντός και εκτός Αττικής, όπως ΔΕΚΟ κ.ά.


4. H ηλεκτρονική ασπίδα


Δύο εκπαιδευμένοι αμερικανοί αξιωματούχοι εκπονούν πρόγραμμα ηλεκτρονικής «άμυνας» του συστήματος ενδοεπικοινωνίας (TETRA) των αρχών ασφαλείας, για την αποτροπή επίθεσης χάκερ, που θα έχει εξαιρετικά οδυνηρά αποτελέσματα. Πρόκειται για «άμυνα» η οποία θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμη για την αμερικανική πλευρά. Μάλιστα ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και περίπτωση «διαρροής» σε τρομοκράτες των κωδικών πρόσβασης του συστήματος. Ακόμη, εκπονείται – σε περίπτωση απροόπτου – ειδικό πρόγραμμα ενεργοποίησης εναλλακτικού «αναλογικού» συστήματος επικοινωνιακού συστήματος της ΕΛ.ΑΣ., που θεωρείται ότι έχει απόδοση 50%-60% του ψηφιακού συστήματος TETRA.


5. H εκπαίδευση ανδρών


Εντός των επομένων εβδομάδων ολοκληρώνεται μεγάλο πρόγραμμα εκπαίδευσης ελλήνων αξιωματικών στις ΗΠΑ σε θέματα διαχείρισης ομηριών, επέμβασης ειδικών δυνάμεων, ανάλυσης πληροφοριών, αντιμετώπισης ηλεκτρονικών επιθέσεων κτλ. Ως τώρα έχουν εκπαιδευθεί 1.400 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σε 37 διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα ενώ θα υπάρξουν και άλλες έξι ειδικές εκπαιδεύσεις 250 ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας σε ζητήματα κυρίως φρούρησης υψηλών προσώπων.