Καταργείται η αρτιότητα των 20 στρεμμάτων για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα του νομού Αττικής, όπως όλα δείχνουν, ενώ με νομοθετική ρύθμιση όλα τα «μικρά» οικόπεδα θα μπορούν να κτιστούν. Παράλληλα, θα ρυθμιστεί και το θέμα των δασικών ιδιοκτησιών.


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ μελετούν τα αποτελέσματα της 15ετούς και πλέον εφαρμογής του μέτρου και ετοιμάζουν νομοθετική ρύθμιση, που κατά πάσα πιθανότητα θα περιληφθεί ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ), με την οποία θα μειωθεί η αρτιότητα των 20 στρεμμάτων για τοω νομό Αττικής.


Οι υπηρεσίες του υπουργείου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν εκτιμήσει ότι ναι μεν από το 1983 ως σήμερα, που ισχύει το μέτρο, περιορίστηκαν οι κατατμήσεις γης στην Αττική, γεγονός που κρίνεται θετικό για το περιβάλλον της πρωτεύουσας, αλλά αυξήθηκαν οι αυθαιρεσίες των πολιτών, οι οποίοι δεν δέχονται τη δέσμευση της περιουσίας τους. Φαινόμενα όπως η πώληση οικοπέδων σε περισσότερα του ενός άτομα με το σύστημα εξ αδιαιρέτου φαίνεται ότι ανθούν σε πολλές περιπτώσεις.


Επιπλέον, τα υπάρχοντα εκτός σχεδίου «μικρά» οικόπεδα κτίζονται σε μια νύχτα, με αποτέλεσμα να ανθεί η αυθαίρετη δόμηση, παρά τα μέτρα περιορισμού της που έχει εφαρμόσει το ΥΠΕΧΩΔΕ.


Πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε όλη τη χώρα ισχύει η αρτιότητα των 4 στρεμμάτων για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, πλην της Αττικής.


* Ο προσδιορισμός της έκτασης


Ενα άλλο «αγκάθι» στην πολεοδομική νομιμότητα αποτελούν τα ονομαζόμενα «μικρά» οικόπεδα, που είναι στο σχέδιο πόλης αλλά δεν είναι άρτια ώστε να κτιστούν. Το θέμα αυτό φαίνεται ότι επιλύεται με το σχέδιο νόμου «Τροποποίηση των διατάξεων του Ν. 1577/1985, Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός και άλλες πολεοδομικές διατάξεις», που ολοκλήρωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή. Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται και η μελέτη για τον προσδιορισμό της έκτασης των μικρών οικοπέδων, ώστε να είναι απόλυτα κατανοητό τι σημαίνει «μικρό οικόπεδο».


Το νομοσχέδιο προβλέπει μεγαλύτερο ποσοστό κάλυψης για τα μικρά οικόπεδα, ώστε να κατασκευάζονται «αξιοπρεπή» σπίτια, αποσυνδέει τον αριθμό των ορόφων από τον όγκο της οικοδομής, ώστε να γίνονται «ψηλοτάβανα» κτίσματα, και εξαιρεί από το ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων τις στοές – εξώστες, τα αίθρια, τους σεισμικούς αρμούς, τα σκίαστρα, τις εγκαταστάσεις εξωτερικής θερμομόνωσης και τα παθητικά ηλιακά συστήματα. Τα τελευταία αποτελούν κίνητρα για τα βιοκλιματικά κτίρια. Ακόμη εισάγει κατασκευαστικούς κανόνες για τη διευκόλυνση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.


Το νομοσχέδιο προσαρμόζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έχουν σχέση με τη θέση του κτιρίου στο οικόπεδο, με το ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων και με τη θέση του οικοπέδου στο οικοδομικό τετράγωνο.


Το ποσοστό κάλυψης των μικρών οικοπέδων μπορεί να φθάσει ως το 70%, προκειμένου να κατασκευασθεί κτίριο κατοικίας με επιφάνεια ως 120 τετραγωνικά μέτρα. Αυτό δεν αποκλείει την κατασκευή μικρότερου κτιρίου, αν το επιβάλλουν οι ειδικές διατάξεις που ισχύουν σε κάθε περιοχή.


Στο ποσοστό κάλυψης δεν προσμετρούνται ο χώρος της στοάς, όταν αυτή κατασκευάζεται σαν εξώστης, το αίθριο μέσα στο σώμα του κτιρίου, που παρέχει τη δυνατότητα εφαρμογής ήπιων μορφών ενέργειας, η επιφάνεια του σεισμικού αρμού, που επεβλήθη με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό, τα σκίαστρα, η επιφάνεια εξωτερικής θερμομόνωσης και η επιφάνεια παθητικών ηλιακών συστημάτων, ως κίνητρο για τη χρησιμοποίηση τέτοιων συστημάτων, ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια και να μειωθεί η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.


* Οι πολεοδομικές ρυθμίσεις


Ακόμη, με τις πολεοδομικές ρυθμίσεις που ετοιμάζονται, ορίζεται ότι:


* Στις περιοχές του πρώην πανταχόθεν ελεύθερου συστήματος δόμησης η αύξηση του ποσοστού κάλυψης άνω του 50% δεν ισχύει, εφόσον αυτό αποκλείεται από τους όρους δόμησης της περιοχής.


* Η εφαρμογή της μεταφοράς συντελεστή δόμησης επιτρέπεται στα χαμηλά κτίρια μόνο αν το ύψος των κτιρίων της περιοχής είναι ίσο ή μεγαλύτερο των 11 μέτρων.


* Εφόσον περάσει η δίμηνη προθεσμία χωρίς να έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια, οι αυθαίρετες κατασκευές που δεν παραβιάζουν τις πολεοδομικές διατάξεις θα μπορούν να νομιμοποιηθούν. Η διάταξη αφορά την προστασία του πολίτη από τις αυθαιρεσίες των πολεοδομιών της χώρας.


* Ρυθμίζεται το πρόβλημα των οικοπέδων που βρίσκονται στα όρια του σχεδίου πόλης, με την τροποποίηση της έννοιας και του ορισμού του οικοδομικού τετράγωνου. Ως τώρα, με αποφάσεις του ΣτΕ θεωρείτο ότι τα οικόπεδα που βρίσκονται στην οριακή γραμμή του οικοδομικού τετραγώνου, η οποία δεν οριοθετείται από δρόμο, ήταν εκτός σχεδίου πόλης.


Η δασική νομοθεσία


Το τρίτο «αγκάθι» στην πολεοδομική νομιμότητα είναι τα δασικά οικόπεδα. Αυτές τις ημέρες επιχειρείται να ξεκαθαριστεί, σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας, τι θεωρείται δάσος, με τα σημερινά δεδομένα. Το δάσος θα προστατευθεί, όπως ορίζει το Σύνταγμα της χώρας. Αρκετά σχέδια πόλης όμως που κατήρτισε το ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν καταπέσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας, γιατί περιελάμβαναν δασικές εκτάσεις, οι οποίες προβλεπόταν ­ πάντως ­ ότι θα διατηρήσουν τον χαρακτήρα τους. Πρόκειται για τους ονομαζόμενους «δασικούς θυλάκους» που δυσχεραίνουν τις διαδικασίες ένταξης στο σχέδιο πόλης κτισμένων περιοχών της χώρας.


Εφόσον επέλθει συμφωνία ΥΠΕΧΩΔΕ και υπουργείου Γεωργίας, δεν αποκλείεται να τροποποιηθεί η δασική νομοθεσία και να σημειωθεί απεμπλοκή στα σχέδια πόλης, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα σε περιοχές που είναι πλέον… δάση σπιτιών.