Στο Αρχιπέλαγος της Κυψέλης οι μετανάστες θα κολυμπήσουν σε βαθιά νερά, θα μυηθούν στα ελληνικά μυστικά που κρύβονται πίσω από τις παραλλαγές «Βατοπέδι» και «Βατοπαίδι» Γιατί κατρακυλούν τα χρηματιστήρια
Το πιθανότερο είναι ότι οι πανούργοι εβραίοι χρηματιστές της Wall Street με τις μυστικές δημοσκοπήσεις τους ήξεραν πριν από εμάς πως το ΠαΣοΚ οδεύει προς την εξουσία και ο Γιώργος Παπανδρέου προς την πρωθυπουργία. Τρόμαξαν από την προοπτική της παγκόσμιας επικράτησης του σοσιαλισμού (ας μην ξεχνάμε, ημερολόγιό μου, πως ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είναι και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς), άρχισαν να πουλάνε τις μετοχές και τα δομημένα ομόλογά τους και να αγοράζουν χρυσάφι, που είναι το καταφύγιο των πλούσιων σε δύσκολες στιγμές.
Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους: οι τιμές των μετοχών άρχισαν να κατρακυλούν, ο χρυσός να ανεβαίνει, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να πέφτει- αλλά όταν ο Dow Jones φταρνίζεται τότε οι διάφοροι FΤSΕ του Λονδίνου, DΑΧ της Φραγκφούρτης, Νikkei του Τόκιο, Γενικός Δείκτης της Αθήνας παθαίνουν πνευμονία. Και αναγκάστηκαν να κινητοποιηθούν οι κεντρικοί τραπεζίτες όλου του κόσμου, να δίνουν θαλασσοδάνεια σε εταιρείες που κινδύνευαν, να εξαγοράζουν άλλες που θα βούλιαζαν και θα δημιουργούσαν κύματα που θα έπνιγαν και άλλες. Γενικώς, προσπαθούν να σώσουν τον καπιταλισμό από τον σοσιαλισμό, από τον ήλιο του ΠαΣοΚ που ανατέλλει ξανά μετά το ταξίδι του στη νύχτα των δημοσκοπήσεων. * Αυτή είναι η καρατζαφέρειος ερμηνεία τού τι συμβαίνει στον πλανήτη μας αυτή τη στιγμή- υπάρχουν όμως και άλλοι, ίσως περισσότερο ελληνόφρονες και από τον Καρατζαφέρη ακόμα, που θεωρούν ότι κέντρο του κόσμου δεν είναι το Μανχάταν αλλά η Πλατεία Κολωνακίου: τα golden boys της πλατείας έμαθαν τα μαύρα μαντάτα για τον ήλιο που ανατέλλει από τις μυστικές δημοσκοπήσεις του Μεγάρου Μαξίμου, ειδοποίησαν τους συντρόφους τους στο Σίτι (αυτούς που έχτισαν τα δομημένα ομόλογα), οι οποίοι έπραξαν αυτά που κατά την καρατζαφέρειο ερμηνεία της ιστορίας έπραξαν οι εβραίοι- τα οποία όμως golden boys είναι ακόμα πιο έξυπνα και, για ξεκάρφωμα, αντί να πουλήσουν στο Λονδίνο πούλησαν στη Νέα Υόρκη.
* Αυτή είναι η πολυδώρειος ερμηνεία της ιστορίας, που θεωρεί πως όλα πάνε άσχημα διότι η ΝΔ δεν είναι αρκετά ηθικοπατριωτικό κόμμα και πως η αληθινή Ελλάδα βρίσκεται στις πλατανοσκέπαστες πλατείες όπου νιοι και μορφονιές χορεύουν τριπλούς κυκλωτικούς χορούς και όταν κουράζονται βγαίνουν στην άκρη και συζητούν για το κρυφό σχολειό.
Αμερικανικές αντιγραφές
* Οποια και από τις δύο αν δεχθούμε, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: καταρρέουν ταυτόχρονα η Νέα Δημοκρατία και ο καπιταλισμός. Και όσοι αμφισβητούν ακόμη τις ελληνοκεντρικές ερμηνείες των παγκόσμιων φαινομένων, τι έχουν να πουν για το ότι στις ΗΠΑ ο Μπερνάνκε της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και ο υπουργός Οικονομικών Πόλσον αποφάσισαν να κάνουν ό,τι και ο Γεράσιμος Αρσένης, κατά την πρώτη φάση της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην Ελλάδα;
Τότε είχαμε την ίδρυση του Οργανισμού Προβληματικών Επιχειρήσεων που ανέλαβε να διαχειριστεί όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που ήσαν έτοιμες να χρεοκοπήσουν. Στην Αμερική θα δημιουργήσουν κρατικό Οργανισμό Προβληματικών Δανείων που θα αγοράσει όλα τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια τραπεζών ώστε με χρήματα των φορολογουμένων να σωθεί το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα.
* Πάντως στην Ελλάδα οι προβληματικές επιχειρήσεις δεν σώθηκαν, έκλειναν μία μία, αφού ο Αρσένης είχε κάνει το ίδιο το κράτος προβληματικό και χρειάστηκε να αναλάβει ο Κώστας Σημίτης υπουργός Εθνικής Οικονομίας για να συμμαζέψει την κατάσταση. Αυτό δεν αποτελεί καλό προηγούμενο για την Αμερική, αλλά καλύτερα να μην τους το πούμε.
Το μη χείρον δικαιώνεται
* Δυο απανωτές δημοσκοπήσεις, λοιπόν, δείχνουν το ΠαΣοΚ να προηγείται 1%- 2% της Νέας Δημοκρατίας- και μάλιστα στη δεύτερη οι δημοσκοπηθέντες κρίνουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα ήταν καλύτερος πρωθυπουργός από τον Κώστα Καραμανλή. Αυτό θα έλεγα και εγώ, όπως θα έλεγα και ότι το ΠαΣοΚ θα κυβερνούσε καλύτερα από τη Νέα Δημοκρατία αν με ρωτούσαν, αλλά δεν με ρωτούν ποτέ, δεν με εμπιστεύονται οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, ημερολόγιό μου. Μπορεί να έχουν και δίκιο.
Αλλά δεν ήταν ποτέ δύσκολο να είσαι καλύτερος από τον Κώστα Καραμανλή, και το ΠαΣοΚ, όταν κυβερνούσε, στις χειρότερές του στιγμές δεν ήταν όπως είναι σήμερα η Νέα Δημοκρατία. Ο άθλος του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠαΣοΚ είναι ότι κατάφεραν οι ψηφοφόροι να έχουν επί τέσσερα χρόνια την αντίθετη άποψη.
* Και μην παίρνουν τα μυαλά τους αέρα στη Χαριλάου Τρικούπη: στις συγκεκριμένες συνθήκες «καλύτερος» σημαίνει απλώς ότι «δεν μπορεί να είναι χειρότερος», το «μη χείρον» επιλέγεται, όχι το «καλό».
* Το γνωρίζαμε όλοι πως η δεύτερη τετραετία της ΝΔ θα ήταν χειρότερη από την πρώτη, πάντα οι δεύτερες κυβερνητικές τετραετίες είναι χειρότερες διότι είναι απίθανο να κερδίσει και τρίτη τετραετία κόμμα που κυβερνά και όλα τα μεγαλοστελέχη έχουν στον νου τους πώς θα διαχειριστούν την ήττα, πώς θα γίνουν αρχηγοί στη θέση του ηττημένου αρχηγού ή πώς θα πλασαριστούν δίπλα στον νέο αρχηγό, οι υποδεέστεροι.
Στη Νέα Δημοκρατία όμως μετά τον περυσινό Σεπτέμβριο δεν φοβούνταν τις επόμενες εκλογές: δεν είχε ξανασυμβεί στα πολιτικά χρονικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λάβει στις δεύτερες εκλογές μικρότερο ποσοστό και θεωρούσαν πως είχαν το ΠαΣοΚ και κυρίως τον Γιώργο Παπανδρέου του χεριού τους- του κλώτσου μάλλον διότι τα χέρια τους ήσαν απασχολημένα: με το δεξί έκαναν σταυρούς και με το αριστερό το άπλωναν στο παγκάρι.
Το χειρότερο σενάριο που είχαν στον νου τους ήταν να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές του 2011 αλλά να μην έχουν απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή- για τούτο ψήφισαν και τον εκλογικό νόμο που τους πριμοδοτεί με 10 επιπλέον βουλευτές ώστε στις μεθεπόμενες εκλογές (που θα γίνονταν αμέσως αφού δεν θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση) να πιάσουν το 151 και να κυβερνήσουν. Οτι το ΠαΣοΚ του Γιώργου Παπανδρέου θα μπορούσε να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές ούτε καν που το σκέφτονταν.
Η παγκοσμιοποίηση είναι εδώ
Τα είχαν υπολογίσει όλα εκτός από τους εαυτούς τους. Ούτε μια στιγμή δεν τους πέρασε από τον νου ότι κάποιος θα πρόσεχε πως είχαν το χέρι στο παγκάρι, αφού με το άλλο έκαναν τόσο ωραίους και μεγαλοπρεπείς σταυρούς- αυτούς κανονικά έπρεπε να προσέχουμε και να θαυμάζουμε όλοι. Στην πραγματικότητα δεν ήσαν τόσο καλοί ηθοποιοί όσο νόμιζαν και ας είχαν στον νου τους μόνο την επικοινωνία. Για ό,τι πήγαινε άσχημα έφταιγε η «επικοινωνία»- μάλλον δεν τους έχει περάσει από τον νου ότι υπάρχει και κοινωνία.
Η Νέα Δημοκρατία και ο Κώστας Καραμανλής προσωπικά δεν είχαν ποτέ πολιτικό πρόγραμμα, ημερολόγιό μου. Ούτε ήξεραν τι θέλουν να κάνουν ούτε ήθελαν να κάνουν κάτι- ήθελαν απλώς να νικήσουν το ΠαΣοΚ και να γίνουν εξουσία. Από εκεί και πέρα κατά την κούτρα του ο καθένας έκανε· και κανείς τους δεν είχε σοφή κούτρα. Ο Γιώργος Σουφλιάς μόνο προσπαθεί το προφανές, να γίνουν δυο-τρεις δρόμοι της προκοπής και αυτό είναι όλο. Α, ναι- κάτι πήγε να κάνει στα πανεπιστήμια η Γιαννάκου αλλά ήσαν όλα μαζί τόσο αλλοπρόσαλλα και αντιφατικά ώστε απλώς η κακή κατάσταση έγινε χειρότερη. Ευτυχώς για τον Σουφλιά, χειρότερους δρόμους από τους υπάρχοντες δεν μπορούσε να κατασκευάσει, άρα η επιτυχία του ήταν εξασφαλισμένη.
* Το ζήτημα πια, ημερολόγιό μου, είναι τι θα γίνει με το ΠαΣοΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου: θα καταφέρουν να συγκρατήσουν τους ψηφοφόρους που επιστρέφουν επειδή βαρέθηκαν να ακούν τις λαϊκιστικές κορόνες του Αλέκου Αλαβάνου ή θα τους ξαναστείλουν στον Συνασπισμό γιατί θα τρομάξουν ξανά στην ιδέα ότι μπορεί κάποια ημέρα να τους κυβερνήσουν;
* Βεβαίως ισχύει πάντα ότι « η κυβέρνηση δεν αντέχει- ούτε καν ως τις ευρωεκλογές. Πρέπει να αρχίσω να σκέφτομαι τι θα ψηφίσω ». Αλλά δεν μπορώ να σκέφτομαι συνέχεια αυτό, ίσως και να είναι επιβλαβές για το ΠαΣοΚ, και από την άλλη ως αριστερός κοσμοπολίτης διεθνιστής δεν μπορώ να αφήσω στα χρηματιστήρια τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης, πρέπει κάτι να κάνω και εγώ.
Στο πολυεθνικό Αρχιπέλαγος της Κυψέλης μας, στους δρόμους που έχουν όλοι σχεδόν ονόματα ελληνικών νησιών, κυκλοφορούν εδώ και χρόνια χιλιάδες μετανάστες. Είπαν λοιπόν κάποιοι να τους βοηθήσουν να μάθουν ελληνικά, να τους εισαγάγουν στην ελληνική κουλτούρα και να ξέρουν τι κρύβεται πίσω από τη διαμάχη για το «Βατοπέδι» ή «Βατοπαίδι»- και εκτός από την illusion de grandeur, τι ετυμολογικούς κινδύνους κρύβει η δεύτερη ονομασία. Αποφάσισα να βοηθήσω και εγώ και πρέπει τώρα να μελετήσω πώς να διδάσκω τα ελληνικά σε ξενόγλωσσους, πρέπει να σε αφήσω, ημερολόγιό μου.
Ο original Εφραίμ ήταν μυστικός, κρυφός άγιος της ορθόδοξης Εκκλησίας και κατά συνέπεια είναι λογικό ο τωρινός ομώνυμος του Grand Ηoliday Resort Vatopedion να λειτουργεί εν κρυπτώ και παραβύστω. Επίσης, αφού αρέσκεσαι στα ετυμολογικά, «εφραίμ» στα εβραϊκά σημαίνει «παραγωγικός» και έτσι πάλι εξηγείται πώς το μοναστήρι από κάτι λίγα βατόμουρα που διέθετε, κατάφερε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να κατέχει οικόπεδα αμύθητης αξίας. Αφερίμ Εφραίμ.
Γ. Κ. @otenet.gr
Ευχαριστώ για το πολύ διδακτικό μάθημα Γραμματικής σχετικό με την ορθογραφία «Βατοπέδι» και όχι «Βατοπαίδι». Οταν όμως στο ίδιο φύλλο του «Βήματος», στις σελίδες 14 ως 20 στο επάνω μέρος της σελίδας είναι γραμμένο με τεράστια γράμματα «ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ», το αποτέλεσμα είναι κάτι μεταξύ «σύγχυσης» και «σύγχισης».
Γιώργος, Χαλανδραίος
Στα διαδραματιζόμενα των ημερών είναι σαφές ποιος είναι ο Ρασπουτίνος, ποιος είναι ο τσάρος που κινδυνεύει και ποια η «τσαρίνα» που τον προώθησε στον κύκλο του τσάρου. Αναζητείται Λένιν που θα καταργήσει αυτοδιοίκητο Αθω, αφορολόγητα Εκκλησίας και αρπαχτές ρασοφόρων.
Κίμων Μπελιάτης, @yahoo.gr
Ο original Εφραίμ ήταν μυστικός, κρυφός άγιος της ορθόδοξης Εκκλησίας και κατά συνέπεια είναι λογικό ο τωρινός ομώνυμος του Grand Ηoliday Resort Vatopedion να λειτουργεί εν κρυπτώ και παραβύστω. Επίσης, αφού αρέσκεσαι στα ετυμολογικά, «εφραίμ» στα εβραϊκά σημαίνει «παραγωγικός» και έτσι πάλι εξηγείται πώς το μοναστήρι από κάτι λίγα βατόμουρα που διέθετε κατάφερε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να κατέχει οικόπεδα αμύθητης αξίας. Αφερίμ Εφραίμ.
Γ. Κ. @otenet.gr
«Δύει το άστρο της ΝΔ» ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος του «Βήματος» της περασμένης Κυριακής. Αναρωτιέμαι: πότε ανέτειλε αυτό το άστρο, για να οδεύει τώρα- να διολισθαίνει απαρέγκλιτα μάλλον- προς τη Δύση του; Δεν το είδαμε, επειδή βρισκόταν σε συνεχή έκλειψη ή ήταν κάποιος διάττων, αν και πολλά διαπράττων, αστήρ; Ή ένα απλό πυροτέχνημα- που τράβηξε την προσοχή προεκλογικά, με τη θορυβώδη ηθικολογία του, έσβησε πριν καν εκπνεύσει η τετραετία, και, μετεκλογικά, ηλίου φαεινότερον, «αφήνει πίσω του συντρίμμια»;
Αρνησίδημος Αττθιδομάστιγξ, ο εκ Λονδίνου
Μπορεί κανείς να πέσει ηρωικά, να πέσει ένδοξα, να πέσει μαρτυρικά, να πέσει μαχόμενος. Πολύ φοβάμαι ότι ο, πρόωρα γερασμένος από τα βάσανα, πρωθυπουργεύων δεν θα πάει από πέσιμο…
Δημήτριος Τσεχίας