ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Η ανάκριση για την παρακρατική οργάνωση «Εργκενεκόν» καθορίζει πλέον τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, ενώ ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε όλες τις επισκέψεις του στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης και της σημαντικής επίσκεψης στη Βαγδάτη.
Ντοκουμέντα που βρέθηκαν στο γραφείο του στρατηγού ε.α. Σενέρ Ερουιγκούρ κατά τη σύλληψή του, δείχνουν ότι η ακροδεξιά οργάνωση ετοίμαζε μεγάλες κοινωνικές ταραχές για την 7η Ιουλίου. Για «πραξικόπημα σε τέσσερις φάσεις» μιλάει ο τουρκικός Τύπος.
1. Στην πρώτη φάση είχαν προγραμματισθεί διαδηλώσεις της Ενωσης για την Προστασία της Σκέψης του Ατατούρκ (ΑDD) σε 40 πόλεις της Τουρκίας. Η ΑDD είναι μια εθνικιστική δεξαμενή σκέψης που συνδέθηκε με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, το καλοκαίρι του 2007. Οι διαδηλωτές θα ζητούσαν να τεθεί εκτός νόμου το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), υιοθετώντας σχετική πρόταση του Εισαγγελέα του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
2. Φημολογείται ότι στη δεύτερη φάση ομάδες δολοφόνων είχαν στρατολογηθεί για να χτυπήσουν γνωστές προσωπικότητες ώστε να προκληθεί χάος. Οι προβοκατόρικες δολοφονίες θα αποδίδονταν σε ισλαμιστές. Παράλληλα θα υποδαυλίζονταν οδομαχίες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.
3. Βρέθηκαν επίσης σχέδια για μία τρίτη φάση: τρομοκρατικές ενέργειες που θα δυναμίτιζαν την οικονομία, ώστε να διαλυθεί ένα από τα βασικά ερείσματα της κυβέρνησης Ερντογάν, η οικονομική σταθερότητα των τελευταίων ετών. 4. Τελικό στάδιο θα ήταν η «αναπόφευκτη» επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων με πραξικόπημα.
Οι στρατηγοί ε.α. Χουρσίτ Τολόν και Σενέρ Ερουϊγκούρ- οι οποίοι συνελήφθησαν κατά την επιχείρηση διάλυσης της «Εργκενεκόν»- είχαν επιχειρήσει να οργανώσουν πραξικόπημα το 2004, όταν η κυβέρνηση Ερντογάν συμφώνησε να δεχτεί το Σχέδιο Αναν για τη λύση του Κυπριακού. Η προσπάθειά τους προσέκρουσε στην αντίσταση του στρατηγού Χιλμί Οζκιόκ, τότε αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Το όνομά τους και η δράση τους εμφανίζονται στο μυστικό ημερολόγιο του ναυάρχου Οζντέν Ορνέκ, βασικό ντοκουμέντο για τη δράση των παρακρατικών.
Οι πρωταγωνιστές των πραξικοπημάτων με τις κωδικές ονομασίες «ξανθούλα» και «φεγγαρόφωτη» αποστρατεύθηκαν, αλλά συνέχισαν τη δράση τους με άλλα μέσα. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από τη συνεχιζόμενη ανάκριση, η «Εργκενεκόν» λειτουργούσε και ως λόμπι για την ανάδειξη στην ηγεσία του στρατεύματος αξιωματικών προσκείμενων στην οργάνωση.
Αμεσος στόχος της αναταραχής της 7ης Ιουλίου ήταν η ματαίωση των υπηρεσιακού συμβουλίου το οποίο συγκαλείται αργότερα τον Ιούλιο και αποφασίζει τις ετήσιες προαγωγές της στρατιωτικής ηγεσίας. Οι συνωμότες ήθελαν να εμποδίσουν την εκλογή του στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος θεωρείται «δυτικόφιλος» και θα διέλυε κάθε ελπίδα να χρησιμοποιηθεί ο στρατός για την ανατροπή της κυβέρνησης.
Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο 2.500 σελίδων κατηγορητήριο είναι αποκαλυπτικά. Συνδέουν την οργάνωση τόσο με τη δολοφονία του αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ όσο και με τη δολοφονική επίθεση εναντίον δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ως γνωστόν και οι δύο ενέργειες είχαν αποδοθεί σε άγνωστες «ισλαμικές» οργανώσεις..