Οταν ο Ευκλείδης «ξέχασε» τη Σκάρλετ Γιόχανσον
Η αναφορά του υπουργού Οικονομικών ότι μπορεί να στηριχθεί μια κυβέρνηση Μητσοτάκη στο θέμα της μείωσης των πλεονασμάτων, η ταραχή του Μαξίμου και η αναγκαστική αναδίπλωση
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Μπορεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να δυσκολεύεται με την ελληνική γλώσσα, να κομπιάζει όταν μιλάει στη Βουλή, αλλά με την αγγλική είναι άπιαστος. Μιλώντας στη δημοσιογράφο του CNBC Σύλβια Αμάρο, δήλωσε ευθαρσώς:
Απρόσμενα συναινετικός
– «Εδώ και καιρό θα έπρεπε να υπάρχει ομοφωνία για το ζήτημα των πλεονασμάτων (σ.σ.: που έθεσε ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο ίδιο κανάλι) πέρα από το πολιτικό χάσμα. Εχω πει εδώ και πολύ καιρό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι υπερβολικά υψηλό, ειδικά για μια χώρα που έχασε το 27% του ΑΕΠ. Δεν νομίζω πως αυτό είναι κάτι στο οποίο θα έπρεπε να διαφωνούμε. Θα έπρεπε να πάμε μαζί σε μια Ευρώπη που έχει πάρει το μάθημά της από την άνοδο της Ακροδεξιάς και των δυνάμεων του λαϊκισμού, πως οι τόσο υψηλοί στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια όχι μόνο προς τα κόμματα αλλά και στην ίδια την πολιτική διαδικασία».
Και μάλιστα σημείωσε: «Δεν διαφωνώ με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι χρειάζεται να το κάνουμε. Θα ήταν καλό αν είχε μια λιγότερο συγκρουσιακή διάθεση, ώστε να μπορούσαμε να έχουμε συναίνεση σε αυτό το θέμα».
Η δήλωσή του έπεσε σαν «βόμβα» στο πολιτικό θέατρο που θέλει την εκάστοτε κυβέρνηση να διαφωνεί με την αντιπολίτευση ακόμα και στα αυτονόητα. Δυστυχώς η ειλικρινής δήλωση ήρθε μία ημέρα μετά την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα που εξαπέλυσε μύδρους κατά της ΝΔ για καταστροφολογία όσον αφορά την οικονομία, υπονόμευση της πορείας εξόδου της χώρας στις αγορές, ομιλία που υπηρετούσε τη γραμμή πόλωσης που ακολουθεί προκειμένου να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του.
Στο ερώτημα τι θα μπορούσε να πει ο κ. Τσακαλώτος για να μη θυμώσουν το… Μαξίμου και οι Συριζαίοι, η απάντηση είναι πολύ απλή. Θα ήθελαν ίσως να επαναλάβει αυτό που είχε πει στον αρχηγό της ΝΔ στη Βουλή τον Μάρτιο του 2017: «Η αντιπολίτευση μπορεί να θέλει να μειωθεί ο στόχος για το πλεόνασμα στο 2%, αλλά κι εγώ θέλω να βγω για κοκτέιλ με τη Σκάρλετ Γιόχανσον… Μπορώ;».
Οι καιροί όμως αλλάζουν. Ετσι και ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος φαίνεται ότι ακολούθησε στο νέο κλίμα για την οικονομία τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος στο CNBC λίγες ημέρες νωρίτερα είχε πει:
1. «Προφανώς και μας ενδιαφέρει να προσελκύσουμε τους μακροπρόθεσμους επενδυτές στα ελληνικά ομόλογα. Θα σας έλεγα μάλιστα ότι καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές, οι αγορές θα αρχίσουν να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους και την πιθανή πολιτική αλλαγή. Εάν μάλιστα πεισθούν από την προοπτική που τους παρουσιάζουμε, είναι πολύ πιθανό ότι τα πράγματα θα αρχίσουν να βελτιώνονται εν όψει των εκλογών. Και αυτό θα είναι πολύ καλό».
2. «Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα δεν είναι ανάπτυξη 2%. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη τουλάχιστον 4%. Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος μας, αυτός με τον οποίο θα είναι ευχαριστημένοι οι πιστωτές μας». Για να υπηρετηθεί αυτός ο στόχος, πρέπει να μειωθούν τα φορολογικά βάρη πρώτα στις επιχειρήσεις και έστω και συμβολικά στο 3% ή στο 2,5% ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Συμφωνία για
τα πλεονάσματα
Κληθείς να σχολιάσει αυτά τα σημεία από το αμερικανικό κανάλι, ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε συναινετικός στην ανάγκη μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα σε 3,5% του ΑΕΠ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως στην «ατυχή περίπτωση» που η ΝΔ αναλάμβανε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ θα τη στήριζε στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης.
Αμήχανη άμυνα από την κυβέρνηση
Το Μέγαρο Μαξίμου έδειξε να αιφνιδιάζεται με τις δηλώσεις Τσακαλώτου, ο οποίος κλήθηκε από το αμερικανικό κανάλι να σχολιάσει την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη που επίσης δείχνει μια στροφή σε ό,τι αφορά την οικονομία.
Το Γραφείο Τύπου του Μαξίμου επισήμανε με το γνωστό ύφος ότι «πλέον δύσκολα μπορεί κανείς να διακρίνει πότε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης παράγουν τα fake news και πότε απλά γελοιοποιούνται γιατί τα καταναλώνουν αμάσητα από τα ΜΜΕ τους, όπως σήμερα με τις δήθεν δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών».
Και αμέσως επιστράτευσε το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα ένα μόνο από τα δέκα σημεία της συνέντευξης που έλεγε:
– Σίλβια Αμάρο: «Ας φανταστούμε ένα σενάριο στο οποίο η ΝΔ σχηματίζει την επόμενη κυβέρνηση. Θα υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Κ. Μητσοτάκη σε μία επαναδιαπραγμάτευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα;».
– Τσακαλώτος: «Φυσικά και δεν θα αλλάζαμε τις θέσεις μας επειδή η ΝΔ βρέθηκε στην εξουσία. Δεν θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό, αλλά στο μη πιθανό και ατυχές σενάριο που βρεθεί στην εξουσία».
Βέβαια ολόκληρη η απάντησή του ήταν: «Φυσικά και δεν θα αλλάζαμε τις θέσεις μας επειδή η ΝΔ βρέθηκε στην εξουσία. Δεν θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό, αλλά στο μη πιθανό και ατυχές σενάριο που βρεθεί στην εξουσία, αν αυτό ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία όσων θα ήθελαν να κάνουν, θα τους στηρίζαμε».
Για την ιστορία, ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Τσακαλώτου προβάλλεται από το CNBC υπό τον τίτλο: «Ελληνας υπουργός Οικονομικών: Τα υψηλά πλεονάσματα τροφοδοτούν τον λαϊκισμό»… και τον υπότιτλο «Κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρέπει να εργαστούν μαζί για τα πλεονάσματα».

