Η δημοσκοπική ανάταση, λόγω της συνδρομής στην Κύπρο, αναθέρμανε τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Ωστόσο, η κυβέρνηση στο εσωτερικό της είναι βαθιά διχασμένη, γιατί οι ομάδες των υπουργών που είναι υπέρ και κατά αυτού του σεναρίου, μάχονται για την επικράτηση των δικών της, η καθεμία, επιχειρημάτων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να κλείσει τη σεναριολογία και από το περιβάλλον του μεταδίδεται ότι «η όλη κατάσταση του προκαλεί εκνευρισμό».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένταση, εξαιτίας εκλογικών σεναρίων. Το 2022, η συζήτηση περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ξεκίνησε τον Αύγουστο. Ήταν η περίοδος, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και η κυβέρνηση βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο, από τον καταιγισμό των αποκαλύψεων που είχε ήδη οδηγήσει στην απομάκρυνση του διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Παρά το βαρύ κλίμα που είχε δημιουργηθεί, ο Πρωθυπουργός επέμενε τότε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, παρά τις εισηγήσεις που δεχόταν, να στήσει κάλπες μετά τη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο. Δεν προσέφυγε σε πρόωρες εκλογές, ούτε μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, τον Φεβρουάριο του 2023, τρεις μήνες πριν τη λήξη της τετραετίας, αρνούμενος να υποκύψει σε ανάλογες πιέσεις.

Οι υπουργοί

Στους υποστηρικτές των πρόωρων εκλογών, αν και δε θα το πουν ποτέ δημοσίως, περιλαμβάνονται κάποιοι υπουργοί, οι οποίοι έχουν το ακόλουθο σκεπτικό. «Δεν είναι τυχοδιωκτικό να σκέπτεται κανείς με κριτήριο τη σταθερότητα σε πολύ δύσκολους καιρούς ή όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν», εξηγεί κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας και προσθέτει πως «στην πολιτική σταθμίζει κανείς τα γεγονότα με το μυαλό στην αποφυγή μιας περιπέτειας, την οποία δεν αντέχει να ζήσει η χώρα. Την τελική απόφαση θα τη λάβει ο Πρωθυπουργός, αλλά υπάρχει και η δική μας προσέγγιση».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και άλλος, πολύ ψημένος στην πολιτική, υπουργός της κυβέρνησης. Για εκείνον, «μία προσφυγή στις κάλπες, περίπου έναν χρόνο πριν τη λήξη της τετραετίας, μπορεί να θεωρηθεί υπερβολική, παρότι στο παρελθόν θεωρείτο φυσιολογική εξέλιξη. Ο Μητσοτάκης έχει επιστρέψει και σωστά στην τήρηση της θεσμικής τάξης. Τα γεγονότα όμως που συμβαίνουν γύρω μας, τα τελευταία χρόνια, επιτρέπουν άλλες σκέψεις, αν υπολογίσει κανείς ότι δυνάμεις του λαϊκισμού ασκούν έντονη επιρροή σε ένα κομμάτι του πληθυσμού που δοκιμάζεται και σίγουρα θα ήταν το πρώτο που θα δεχόταν τις επιπτώσεις στο σενάριο μιας τυχόν παρατεταμένης ακυβερνησίας».

Στους υποστηρικτές των πρόωρων εκλογών προστίθενται και κυβερνητικά στελέχη, τα οποία θα δώσουν τη μάχη των εκλογών με μεγαλύτερη δυσκολία, σε σύγκριση με τους «σίγουρους» συναδέλφους τους. Η προσφυγή στις κάλπες, με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις από αυτές που έδειχναν οι μέχρι πρότινος μετρήσεις, θα ήταν ένα επιθυμητό καταφύγιο. Πάντως και εκείνοι δεν απορρίπτουν την άποψη ότι με την πολιτική που ασκείται, τα πράγματα μπορεί να γίνουν καλύτερα τους προσεχείς μήνες, ασχέτως της διαχείρισης της αμυντικής πολιτικής της χώρας.

Η αβεβαιότητα

Εκείνοι που καλοβλέπουν πρόωρες εκλογές, τις τοποθετούν μετά τη λήξη του πολέμου στο Ιράν, εάν αυτή έρθει σύντομα, ακόμη και μετά το Πάσχα. Οι αρχές καλοκαιριού θα ήταν επίσης μια πολύ καλή, κατά τη γνώμη τους, περίοδος. Αναγνωρίζουν τον αντίλογο για την απορρόφηση του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής, που προβλέπει και άλλες ελαφρύνσεις σε μισθωτούς και επιχειρήσεις μικρομεσαίου βεληνεκούς. Στο δικό τους μυαλό όμως, υπάρχουν και οι ανατροπές που μπορεί να σημειωθούν, το επόμενο διάστημα. Αύξηση της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων, λόγω του πολέμου, που θα «φορτωθούν» στην κυβέρνηση, μόλις σιγήσουν τα όπλα. «Το είδαμε και στην περίπτωση της Ουκρανίας», παρατηρεί υπουργός που μοιράζεται τις σκέψεις του και με άλλους στην κυβέρνηση που έχουν τις ίδιες ανησυχίες. «Επίσης, απρόβλεπτες εξελίξεις όπως αυτές που φέρνει η κλιματική κρίση, προστίθενται στα βάρη που θα κληθεί να κουβαλήσει η κυβέρνηση και εξαιτίας της αναμενόμενης κυβερνητικής φθοράς, τσουβαλιάζονται καταστροφές και υποθέσεις, όπως του ΟΠΕΚΕΠΕ για παράδειγμα, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται η δυσαρέσκεια».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι συζητήσεις που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες, όπως αυτή για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ως προς το σκέλος του μπόνους για το πρώτο κόμμα.

Αφότου ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κλείσει νωρίς την εκλογική συζήτηση, οι υπέρμαχοι και οι πολέμιοι των πρόωρων εκλογών συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους για την επόμενη φάση της σύγκρουσης. Και μάλλον αυτή δε θα αργήσει, αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις.