Ορκιζόταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019, δηλαδή μετά την εξάντληση της τετραετίας. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν τα σήματα και τα μηνύματα για επίσπευση των εκλογών. Ολα πλέον εξαρτώνται από την τύχη που θα έχει η συμφωνία των Πρεσπών. Και εξηγούμαι…
***
Κατά πάσα βεβαιότητα η γειτονική χώρα θα έχει υπερψηφίσει έως τις 15 Ιανουαρίου τις απορρέουσες από τη συμφωνία των Πρεσπών αλλαγές στο Σύνταγμά της, οι οποίες παρεμπιπτόντως γίνονται αποδεκτές και θεωρούνται συμβατές προς τη συμφωνία από την ελληνική πλευρά. Από εκεί και πέρα το μπαλάκι θα έρθει στην Αθήνα και εκτιμάται ότι στο τέλος Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα τη φέρει προς ψήφιση στη Βουλή…
***
Στην κυβέρνηση θεωρούν την υπόθεση Πάνου Καμμένου τελειωμένη και χαρακτηρίζουν τον ίδιο ως «πολιτικά παράλογο» και ότι πολλές φορές άλλα λέει, άλλα εννοεί, άλλα κάνει κι άλλα… ξαναλέει. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν εξαρτώνται πλέον από τον έως τώρα συγκυβερνήτη τους και ότι είναι έτοιμοι να πατήσουν το κουμπί των εκλογών.
***
Υπουργός που χειρίζεται τα σχετικά θέματα άφησε να εννοηθεί ότι οι εκλογές θα έρθουν σύντομα: «Μην περιμένετε εκλογές τον Ιανουάριο, ούτε τον Φεβρουάριο, κρατήστε όμως ημερομηνία για τον Μάρτιο». Για να επαναλάβει με νόημα: «Ας έρθει ο Μάρτιος και βλέπουμε». Ετσι ακριβώς μου το είπε και έτσι σας το μεταφέρω…
***
Αλλος που εγκαταλείπει το πλοίο
Η συμφωνία όμως των Πρεσπών έχει και άλλες παρενέργειες στο μικροπολιτικό επίπεδο. Ενας από τους συγγραφείς της συμφωνίας, επιφανής νομικός, πρώην υπουργός του Γ. Παπανδρέου, ο Χάρης Παμπούκης, που μετείχε ενεργά στην ομάδα σύνταξης της συμφωνίας, ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την ομάδα. Μετά την αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών και τις περιπλοκές που αχνοφαίνονται στην όλη υπόθεση, σπεύδει κι αυτός να αποχωρήσει. Το συνηθίζει άλλωστε να εγκαταλείπει εγκαίρως όταν βλέπει να έρχονται δύσκολες ημέρες.
***
Γκρίνια για τον Φλαμπουράρη
Μέρες που είναι και υπό την επίδραση των αποκαλύψεων για τον «ιπποκόμο» του Νίκου Παππά, Μανώλη Πετσίτη, αρχίζουν όλοι να γίνονται ολοένα και πιο καχύποπτοι. Στο Περιστύλιο του Περικλέους στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοί που μουρμουρίζουν διάφορα για τις διάφορες επισκέψεις που δέχεται στο Μαξίμου σχεδόν καθημερινά ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Οπως λένε μεταξύ τους οι βουλευτές, όλες αυτές οι επισκέψεις (επιχειρηματιών, καναλαρχών κ.λπ., δηλαδή «ανθρώπων της… διαπλοκής») επιδρούν αρνητικά στο λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς: «Τι δουλειά έχουμε εμείς με τους καπιταλιστές και τους εκπροσώπους του κεφαλαίου;» λένε.
***
Η χερσαία μεταφορά εκατομμυρίων
Και δεν έχουν άδικο να ανησυχούν. Οι φήμες που διατρέχουν πλέον την Αθήνα για ύποπτες συναλλαγές και άλλα περίεργα νταραβέρια δεν έχουν προηγούμενο. Μου διηγήθηκαν τελευταίως μια ιστορία που ήθελε τα λεφτά (κάμποσα εκατομμύρια) για την αγορά επιχείρησης να φθάνουν… οδικώς στην πρωτεύουσα. Ο ίδιος αστικός μύθος λέει ότι διένυσαν, τα εκατομμύρια, σχεδόν τη μισή χώρα μέσω του εθνικού οδικού δικτύου για να φθάσουν στον προορισμό τους.
***
Ο πωλητής, βλέπετε, ήθελε τα λεφτά μετρητά και έτσι οργανώθηκε χερσαία μεταφορά. Δεν ξέρω εάν αληθεύει αυτό, αλλά ο ίδιος μύθος θέλει να μην πήρε όλο το χρήμα της αποστολής ο πωλητής. Κάποια εκατομμύρια διαμοιράστηκαν στον δρόμο. Σημεία και τέρατα δηλαδή, εάν βεβαίως έχει βάση ο μύθος…
***
Οσο για τον αξιότιμο κ. Πετσίτη, που τώρα όλοι κάνουν πως δεν τον γνωρίζουν, σας πληροφορώ ότι υπήρξε επί σειρά ετών πελάτης γνωστού μπαρ – ρέστοραν στην οδό Τσακάλωφ στο Κολωνάκι, όπου συχνάζουν διάφορα πολιτικά πρόσωπα της Δεξιάς και της Αριστεράς. Οι περισσότεροι μάλιστα είχαν διάφορες συζητήσεις με τη διασημότητα αυτής της περιόδου. Σε όσους πελάτες αυτού του μαγαζιού απευθύνθηκα, όλοι είχαν κάτι να πουν για τον κ. Πετσίτη με την επισήμανση όμως «να μην τους… μπλέξω».
***
Κάτι δεν πάει καλά με τη μεγάλη φίλη
Στη μόδα βρίσκονται τελευταίως οι… εκρήξεις στις τράπεζες. Δεν υπάρχει βεβαίως αντιστοιχία με το βίαιο επεισόδιο στην Τράπεζα Αττικής με πρωταγωνιστές τον πρόεδρο Παναγιώτη Ρουμελιώτη (διορισθέντα από τον ΣΥΡΙΖΑ) και τον CEO Θόδωρο Πανταλάκη (διορισθέντα από την Τράπεζα της Ελλάδος), οι οποίοι παρεμπιπτόντως παραμένουν στις θέσεις τους, παρά τα γρονθοκοπήματα, αλλά κάτι δεν πάει καλά στο κτίριο της μεγάλης μας φίλης, στο Μέγαρο Γεωργίου Σταύρου. Αιτία, οι πολλαπλές διεκδικήσεις και απαιτήσεις του μη εκτελεστικού προέδρου, ο οποίος θέλει να επιβάλει τη θέλησή του σε πρόσωπα και πράγματα. Ωστόσο τη λύση θα δώσει το υπάρχον κανονιστικό πλαίσιο το οποίο ορίζει επακριβώς τις αρμοδιότητες του μη εκτελεστικού προέδρου και του εκτελεστικού διευθύνοντος συμβούλου. Αυτά προς το παρόν.
***
Ή Πάτρα ή… τίποτα
Τελικά πόσοι Παπανδρέου χωράνε στα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής; Ισχύει η φράση της Φώφης Γεννηματά ότι «δεν χωράνε δύο Παπανδρέου στα ψηφοδέλτια»; Οι πηγές μου στο ΚΙΝΑΛ μου μεταφέρουν την εξής εικόνα. Σε ό,τι αφορά τον Γιώργο Παπανδρέου, το μήνυμά του προς τη Φώφη Γεννηματά μπορεί να κωδικοποιηθεί ως εξής: «Ή Πάτρα ή τίποτα». Μου λένε μάλιστα ότι ζήτησε από την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ να λήξει σύντομα η εκκρεμότητα, εκφράζοντας την επιθυμία του η υποψηφιότητά του να ανακοινωθεί την Κυριακή, όταν το ΚΙΝΑΛ θα ανακοινώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των υποψηφιοτήτων του. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Φώφη ζήτησε χρόνο. Δεν ξέρω πώς το πήρε αυτό ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ, αλλά αυτό που μαθαίνω είναι ότι το ψηφοδέλτιο της Πάτρας, άρα και η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου, μπορεί και να μην ανακοινωθεί σήμερα.
***
Σε ό,τι αφορά τον Νίκο Παπανδρέου και τη συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο, το σκηνικό είναι θολό. Ο ίδιος δηλώνει ότι προετοιμάζεται για τη μάχη των ευρωεκλογών θεωρώντας δεδομένη τη συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο. Πράγματι, οι συζητήσεις με τη Φώφη Γεννηματά, όπως μου μεταφέρεται, έχουν γίνει σε πολύ καλό κλίμα – υπάρχει και από τις δύο πλευρές καλή θέληση. Αλλά η υπόθεση δεν φαίνεται να έχει κλείσει. Αλλωστε παρά την επιθυμία της κυρίας Γεννηματά να μην είναι ξανά υποψήφιοι στις ευρωεκλογές η Εύα Καϊλή και ο Νίκος Ανδρουλάκης, το θέμα δεν έχει κλείσει. Στοιχήματα δεν βάζω, αλλά είναι βέβαιο ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της υποψηφιότητας των Παπανδρέου κρύβουν εκπλήξεις. Και ως γνωστόν, οι εκπλήξεις μπορεί να είναι και δυσάρεστες.
Τρίβουν τα χέρια τους για τον Σαρίδη
Δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους οι συριζαίοι βουλευτές μετά την ανακοίνωση του Γιάννη Σαρίδη ότι δεν θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό. Ακόμα και αν δεν ψηφίσει «υπέρ» και επιλέξει το «παρών», η στάση του θεωρείται ως… υποθήκη για το μέλλον και μάλιστα το πολύ κοντινό.
Αν και πολλοί θεωρούν ότι έχει ανοίξει η πόρτα της εισόδου του βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό στο οποίο κυρίως επικεντρώνουν κάποιοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο την προσοχή τους είναι η αναμενόμενη θετική στάση του στην περίπτωση που τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Πάντως η διαδικασία προσέγγισης προχωρεί.
***
Ο όρος που έθεσε ο ίδιος ως προϋπόθεση για να στηρίξει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης είναι η υιοθέτηση της πρότασης νόμου που έχει καταθέσει για τα όρια της φτώχειας στη χώρα.
***
Με βασικό σύνθημα «Ελλάδα μπορούμε» ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να μετατρέψει σε «σάλπισμα νίκης» το 12ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος. Εκτός από το ότι το 2019 θα είναι έτος πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων, ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί ότι οι εθνικές εκλογές μπορεί να προκηρυχθούν ανά πάσα στιγμή – ειδικά μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή της πΓΔΜ -, λόγω της στάσης του Πάνου Καμμένου.
***
Η Δημοκρατική Ευθύνη, το σχήμα που στηρίζει ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, θα δώσει το «παρών» σε όλες τις επικείμενες εκλογικές μάχες. Αύριο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας θα παρουσιάσει περίπου 150 υποψηφίους για τις εκλογές καθώς και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Εκτός από τη συμμετοχή του Αλέκου Παπαδόπουλου, την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου θα καταλάβει ο Τάκης Λαζαρίδης, ο οποίος υπήρξε συγκατηγορούμενος του Νίκου Μπελογιάννη αλλά γλίτωσε το εκτελεστικό απόσπασμα αφού δεν είχε συμπληρώσει τα 21 του χρόνια.