Πλεονάσματα με υπερφορολόγηση
Εμμέσως πλην σαφώς δίνει δίκιο το υπό τον κ. Φραγκίσκο Κουτεντάκη (φωτογραφία) Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην ανάλυση της ΝΔ ότι το υπερπλεόνασμα οφείλεται στην υπερφορολόγηση της οικονομίας, αλλά και στις καθυστερήσεις πληρωμών οφειλών του Δημοσίου. Ü Στο τελευταίο σημείωμά του τονίζει ότι ο ρυθμός εξόφλησης χρεών του Δημοσίου σε ιδιώτες είναι χαμηλότερος από πέρυσι και ότι οι φόροι καλύπτουν ακόμα και τις τρύπες από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Ü Για του λόγου το αληθές, τα φορολογικά έσοδα ως το τέλος Οκτωβρίου ήταν αυξημένα κατά 856 εκατ. ευρώ, οι εισπράξεις κατά 357 εκατ. ευρώ και τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων μειωμένα κατά 1,04 δισ. ευρώ.
Η λύση…
Aπό την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση του 2015 ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος των τραπεζών δεν ήταν ούτε οι ρυθμίσεις, ούτε οι πλειστηριασμοί, αλλά το πώς θα χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια που απέκτησαν για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους. Εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί η νομοθεσία για τον αναβαλλόμενο φόρο. Σύμφωνα με αυτήν, εάν μια τράπεζα εμφανίσει ζημιές σε μια χρήση, εκδίδει μετοχές υπέρ του Δημοσίου, αραιώνοντας τα ποσοστά των ιδιωτών μετόχων. Oλοι έψαχναν μια λύση. Τελικά τη βρήκε η Eurobank μέσω του μετασχηματισμού της σε εταιρεία συμμετοχών, που επιτρέπει την παράκαμψη της νομοθεσίας.
…και η εφαρμογή
Ποιος όμως το σκέφτηκε; Οπως με πληροφόρησε φίλος από τη Eurobank, η PricewaterhouseCoopers ήταν αυτή που τους προσέγγισε τον περασμένο Ιούνιο για να τους παρουσιάσει το πλάνο της. Οπως τους εξήγησαν, μόλις συνέλαβαν την ιδέα, τα στελέχη της PwC άρχισαν να αναζητούν τις τράπεζες στις οποίες θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Και διαπίστωσαν ότι ο μόνος συστημικός όμιλος που διέθετε ισχυρό βασικό μέτοχο, με τον οποίο θα μπορούσαν να συνεννοηθούν για να λάβουν άμεσα αποφάσεις, ήταν η Eurobank του Πρεμ Γουάτσα. Σε Πειραιώς και Alpha Bank μεγαλύτερος μέτοχος είναι ο Πόλσον, αλλά δεν έχει ποσοστά ικανά για να πάρει πρωτοβουλίες, ενώ ούτε στην Εθνική Τράπεζα υπάρχει κάποιος ισχυρός πόλος πέραν του ΤΧΣ. Οπότε κατέληξαν στη Eurobank.
Επιστροφή τόκων
σε δανειολήπτες
Να ένα από τα μέτρα που θα μπορούσαν να σκεφθούν και να εφαρμόσουν οι τράπεζες για να επιβραβεύσουν τους συνεπείς δανειολήπτες. Αυτούς δηλαδή που σηκώνουν το βάρος της εξυγίανσής τους… Ü Πρώτο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων στεγαστικών δανείων, επιστρέφει σε 80.000 συνεπείς δανειολήπτες ένα μέρος των τόκων που κατέβαλαν το α’ εξάμηνο του 2018. Ü Το μέτρο της επιβράβευσης εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2017 και προβλέπει την επιστροφή τόκων λόγω μείωσης του επιτοκίου των στεγαστικών δανείων των συνεπών δανειοληπτών του Ταμείου σε ποσοστό 1% μεσοσταθμικά επί του άληκτου κεφαλαίου αυτών σε ετήσια βάση. Το μέτρο θα επαναλαμβάνεται ανά εξάμηνο.
Η πώληση του ΔΕΣΦΑ
Aυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στην κοινοπραξία των εταιρειών Snam SpA, Enagas Internacional SLU και Fluxys SA έναντι συνολικού τιμήματος 535 εκατ. ευρώ. Το 31% πωλεί το ΤΑΙΠΕΔ και το 35% τα ΕΛΠΕ. Τα ΕΛΠΕ θα εισπράξουν 283 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον τα 200 εκατ. από τα 283 εκατ. του τιμήματος η διοίκηση των ΕΛΠΕ θα τα αξιοποιήσει για τη μείωση του καθαρού δανεισμού του ομίλου ώστε από 1,8 δισ. ευρώ να περιοριστεί στα 1,6 δισ. ευρώ.
Στο top 10
του «The Scientist»
Μια ελληνική εταιρεία έρευνας και τεχνολογίας, η Fasmatech, περιλαμβάνεται στην εφετινή λίστα της επιστημονικής επιθεώρησης «The Scientist» με τις 10 πιο καινοτόμες εταιρείες του κόσμου. Ü Η Fasmatech βραβεύεται για τη δημιουργία του οργάνου Omnitrap, το οποίο βασίζεται σε νέα τεχνολογία φασματομετρίας μάζας που ανέπτυξε στην Ελλάδα και η οποία επιτρέπει για πρώτη φορά την επεξεργασία πρωτεϊνών υψηλού μοριακού βάρους – κάτι που δεν ήταν εφικτό με τις προηγούμενες τεχνολογίες.