Πολύς κόσμος ισχυρίζεται ότι τα μαθητικά χρόνια είναι η καλύτερη χρονική περίοδος της ζωής ενός ανθρώπου. Αυτό, ωστόσο, αποτελεί εν μέρει αλήθεια, καθώς σίγουρα πολλοί παράγοντες  προβληματίζουν τους μαθητές καθημερινά. Το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών ζει με ένα συνεχές άγχος για τους βαθμούς και για το μέλλον. Οι μαθητές ανησυχούν για το αν θα πετύχουν και δεν έχουν την παραμικρή ιδέα τι τους περιμένει μετά την αποφοίτησή τους. Αυτό βέβαια είναι μια ανησυχία που διακατείχε και τις προηγούμενες γενιές.

Είναι γνωστό πως το σχολείο δεν μας διδάσκει πώς να αντεπεξέλθουμε στην κοινωνία. Βλέπουμε τα πράγματα από μια βιτρίνα και δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να συμβεί στην αληθινή ζωή. Αυτό, αν και συνιστά γεγονός, δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να κατηγορούμε τους δασκάλους μας, αλλά το σχολικό σύστημα, εφόσον, αν και μας προσφέρει άφθονες γνώσεις, ούτε καν μας προϊδεάζει για τον έξω κόσμο. Αντιθέτως, βασίζει ολόκληρη την επιτυχία ή αποτυχία σε μία εξέταση.

Επιπλέον, για πολλά πράγματα για τα οποία νιώθουν δυσαρέσκεια οι σημερινοί μαθητές ευθύνονται άνθρωποι που έχουν εξουσία και συνήθως ανήκουν σε παλαιότερη γενιά. Ετσι δεν καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να ακούσουν τις ανάγκες, τις πεποιθήσεις και τις επιθυμίες της νέας γενιάς. Οι ενήλικοι που καθορίζουν την εκπαιδευτική πολιτική θα πρέπει να ενημερώνονται και να λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα των εφήβων τού σήμερα.

Εκτός από τις μελλοντικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι έφηβοι, υπάρχει και το πρόβλημα διαχείρισης χρόνου. Πλέον σχεδόν όλος ο ελεύθερος  χρόνος μας αναλώνεται σε ιδιαίτερα μαθήματα. Πολλές φορές, όντας ταλαιπωρημένοι, αναρωτιόμαστε γιατί να συμβαίνει αυτό… Τι κι αν θα έπρεπε να απολαμβάνουμε τις γνώσεις και να χαιρόμαστε τη ζωή που τώρα ανοίγεται μπροστά μας; Αλίμονο, το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να ωραιοποιήσουμε το βιογραφικό μας! Γι’ αυτό οι περισσότεροι μαθητές νιώθουν πως πνίγονται…

Συμπερασματικά, αν και η εφηβική ηλικία είναι μία από τις καλύτερες χρονικές περιόδους της ζωής μας, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να τη βελτιώσουμε. Ετσι οι έφηβοι θα έχουν πιο ποιοτική ζωή και σταδιακά θα αισθανθούν άνετα να εκφράσουν τη δική τους γνώμη. Μάλιστα, όσο περισσότεροι φανερώσουν τις ανησυχίες τους τόσο πιο εύκολο θα είναι να ακουστούμε και να πραγματοποιήσουμε μακροχρόνιες αλλαγές.