Στο πρώτο ελληνικό pancake house η αμερικανική κλασική λιχουδιά προσαρμόστηκε στα δικά μας δεδομένα, έγινε πιο ανάλαφρη, αφού χρησιμοποιούνται πολύ λιγότερες λιπαρές ύλες, και αγκάλιασε αρκετά ελληνικά παραδοσιακά υλικά όπως η φέτα, ο ανθότυρος, το ταχίνι, το μέλι. Και ενώ το μυαλό μας πηγαίνει στα γνωστά γλυκά pancakes, εδώ θα δοκιμάσετε και πολλά αλμυρά. Θα […]
Είναι στο κέντρο της Αθήνας, στα πόδια του δεν σπάει το κύμα, αλλά έχει φρεσκότατο ψάρι και θαλασσινά. Πατατοσαλάτα με γαύρο μαρινάτο, μύδια με μουστάρδα, γαύρο σοφρίτο, σαλάχι αχνιστό, λαζάνια με ρέγκα, σουπιά με μαύρα μακαρόνια, αέρινο τηγάνι, μερακλίδικα ορεκτικά. Το μαγαζί βρίσκεται στο τέλος του πεζόδρομου της Ελπίδος και εξωτερικά δεν σου γεμίζει το […]
12 αβγά βραστά 2 αβοκάντο, ξεφλουδισμένα, περιχυμένα με χυμό λεμονιού 2 κ.σ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο ½ κ.γ. πάπρικα 6 ελιές, ψιλοκομμένες ΕΚΤΕΛΕΣΗ Κόβουμε τα αβγά στη μέση, κατά μήκος. Αφαιρούμε τους κρόκους και βάζουμε τα ασπράδια σε μια πιατέλα. Με ένα πιρούνι πολτοποιούμε και αναμειγνύουμε τους κρόκους με το αβοκάντο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε […]
Κάνεις τα πρώτα σου βήματα στην κουζίνα, είσαι εργένης, είσαι φοιτητής σε ξένη πόλη και θέλεις να μάθεις να μαγειρεύεις. Κανένα πρόβλημα. Το βιβλίο «Μόνος στην κουζίνα» της Ντίνας Νικολάου σε παίρνει από το χέρι και σου λύνει όλες τις απορίες. Σου λέει τι σκεύη θα χρειαστείς για να κάνεις την κουζίνα σου ετοιμοπόλεμη, πού […]
Κέτσαπ της YIAM από πράσινες ντομάτες, σε μπουκαλάκια των 200 ml. Το Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής: Σοφοκλέους 1, τηλ. 210 3234 612
Στην αρχή ήταν «Τα σημάδια του Αιγαίου», όπου ανιχνεύονταν τα καΐκια, τα ψαρέματα, η βλάστηση, οι καλλιέργειες, το αμπέλι, η ελιά, το νερό και οι πέτρες των νησιών του Αιγαίου. Επειτα η «Αθηναϊκή ταβέρνα» με μιαν ενδελεχή έρευνα σχετικά με την εξέλιξη, τους κώδικες, τους ταβερνιάρηδες και τους θαμώνες. Ακολούθησαν «Τα πανηγύρια στο Αιγαίο» με […]
Ακατέργαστο και raw σνακ με αφυδατωμένο κέιλ, ξηρούς καρπούς και διατροφική μαγιά, η οποία, σε αντίθεση με τη μαγιά μπίρας, δεν περιέχει γλουτένη. Σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων και στο www.troofoodliberation.com/home/shop/
Χωρίς διογκωτικές ύλες, με φρέσκο βούτυρο, φυσικό χυμό πορτοκαλιού, μαστίχα Χίου και φρεσκοτριμμένο μαχλέπι. Το τσουρέκι σοκολάτας έχει γέμιση και επικάλυψη πραλίνας από καβουρδισμένα φουντούκια και φιστικοβούτυρο. Φύσις: Λεωφ. Κηφισιάς 98, Μαρούσι, τηλ. 211 4069 267 και Λεωφ. Μεσογείων 450, Αγ. Παρασκευή, τηλ. 210 6090 740
«Αν αρτυθείς να είν’ αρνί, αν κλέψεις να είν’ χρυσάφι» λέει μια παροιμία, που δηλώνει πως σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι όταν πρόκειται να παραβούμε τους κανόνες, η επιλογή μας πρέπει να είναι η καλύτερη δυνατή. Και στο φαγητό, ως καλύτερο νοείται το αρνάκι. Την ημέρα του Πάσχα αντιπροσωπεύει την απόλυτη γαστρονομική ευτυχία αλλά πέραν […]
Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Πράσινα και εαρινά είναι όλα γύρω μας. Αναρωτιέμαι πώς θα βίωνε κάποιος αυτή την εποχή εάν δεν υπήρχαν οι μυρωδιές. Τι είναι το Πάσχα χωρίς το άρωμα του τσουρεκιού, πώς ξυπνάς ένα ανοιξιάτικο πρωινό όταν τα αχνιστά συννεφάκια του καφέ δεν σου γαργαλούν τη μύτη, γιατί να βγεις βόλτα εάν δεν πλημμυρίζεις […]
Εθνικ μεν αλλά όχι φολκλόρ, με μοντέρνο ύφος, ανοιχτή κουζίνα και κάποιες εξ Ινδίας αναφορές στη διακόσμηση, το Indian Kitchen μάς χάρισε μια βραδιά με καυτερές αναζητήσεις. Τα τραγανά πιτάκια papadum και τα ελαφρώς πικάντικα samosas για την αρχή ακολουθήθηκαν από onion bhajis (τηγανητές φέτες κρεμμυδιών βουτηγμένες σε ζύμη από ρεβιθάλευρο), aloo gobi (σοταρισμένες πατάτες […]
Την 25η Μαρτίου ένα σύννεφο από σημαίες, ήρωες, φουστανέλες και αγγέλους κομίζοντες άνθη και ευχάριστες ειδήσεις πλανάται πάνω από την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, μια ευφρόσυνη οσμή από τηγανητό μπακαλιάρο και σκορδαλιά κυριαρχεί στον αέρα. Η εθνική γιορτή έχει το φαγητό της, μεγάλο μέρος της δημοφιλίας του οποίου οφείλεται στη συνοδευτική σκορδαλιά. Τη γεύονται απ’ άκρη σ’ […]
Το Παστέλειον είναι μια μπάρα 50 γρ. με αμύγδαλα, μέλι, φρούτα και σουσάμι. Διατίθεται σε δύο γεύσεις: κλασικό με θυμαρίσιο μέλι και με τρίμμα βιολογικής σοκολάτας υγείας. Σε επιλεγμένα σημεία σε όλη την Ελλάδα. Παστέλειον: τηλ.: 28210 02774, www.pasteleion.com Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015.
Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Οσο γράφω πέφτουν επάνω στις σελίδες σου σπόροι σουσαμιού και ψίχουλα, αλλά θα με καταλάβεις, διότι ξέρω ότι και η δική σου φύση είναι λιχούδικη. Μην έχεις δε καμία ανησυχία ως προς την ποιότητα των εδεσμάτων από τα οποία λούζεσαι. Το σουσάμι, ας πούμε, προέρχεται από το μασούλημα του Παστέλειον, που δεν […]
Με 63 συνταγές η Μαρία Εκμεκτσίογλου μεταφέρει μνήμες και αρώματα από το παρελθόν, από τα τραπεζώματα της μαμάς της, τις βεγγέρες της γιαγιάς της και τα γλέντια της νονάς της. *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015.
Η Βασιλική Καρούνου, γοητευμένη από τη φύση και την ιστορία της Κέρκυρας, φτιάχνει παστιτσάδα και μπουρδέτο αλλά και σαρντέλε μπουγιάδε, νερατζοσαλάτα και κερκυραϊκή πάστα φρόλα (έτσι τη λένε) και μας δίνει συμβουλές για να φτιάξουμε τα δικά μας «σπετσέρικα», δηλαδή συνδυασμούς μπαχαρικών. *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2014.
Η 8η Σεπτεμβρίου του 1574 ξημέρωσε υπέρλαμπρη στο Μιλάνο. Η κόρη του Βαλέριο ντι Φιάντρα, του περίφημου τεχνίτη των βιτρό, έπλεξε τα ξανθά της μαλλιά και φόρεσε το νυφικό της φόρεμα, φτιαγμένο από μετάξι και μαργαριτάρια. Ο Ντι Φιάντρα είχε δημιουργήσει βιτρό απαράμιλλης τέχνης στον καθεδρικό ναό που γιόρταζε εκείνη την ημέρα και οι μάγειρες […]
1 παντζάρι, βρασμένο 170 γρ. γιαούρτι 2 αβγά, χτυπημένα 140 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ΕΚΤΕΛΕΣΗ Περνάμε από το multi το παντζάρι με το γιαούρτι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Παίρνουμε μικρές κουταλιές από το μείγμα και τις ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι. Γυρνάμε τα μπλινίς από την άλλη όταν στην επιφάνεια εμφανιστούν […]
Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Εχω αναρωτηθεί πολλές φορές τι χρειαζόμαστε τόσες συνταγές. Εκτός βέβαια από το προφανές, δηλαδή να έχουμε έναν αξιόπιστο βοηθό στο να μαγειρέψουμε, κατέληξα πως υπάρχει και μια άλλη διάσταση: κάθε συνταγή είναι ένα μαγικό χαλί που μας μεταφέρει σε ένα αστικό σπίτι, σε ένα ορεινό χωριό, δίπλα σε ένα μποστάνι, σε μια […]
Από τον οίκο Mariage Frères, ένα βελούδινο μαύρο Earl Grey με μπλε λουλούδια, νότες περγαμόντου και μακρά επίγευση. Κομψό και απαλό (Les Connaisseurs, Golden Hall, λεωφ. Κηφισιάς 37Α, Μαρούσι, τηλ. 210 7239 195, www.lesconnaisseurs.gr). *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014.