Ενα όραμα αρκεί για να γίνει η αρχή και ο τροχός να κινήσει. Και ο τροχός για το ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο κινήθηκε εδώ στη Θεσσαλονίκη, στην «1η Εκθεση Ελαιολάδου, Ελιών και Προϊόντων Delicatessen», μια έκθεση που στηρίχτηκε από παραγωγούς, οι οποίοι κατέφθασαν με τα προϊόντα τους από όλη τη χώρα, εμπόρους από την Ελλάδα […]
Η νέα ετικέτα και η πρώτη ροζέ του Κτήματος Χατζηβαρύτη, από τον αμπελώνα του στη θέση Μπίνταμπλα, στην αμπελοοινική περιοχή της Γουμένισσας, με 70% Ξινόμαυρο και 30% Cabernet Sauvignon. Το όνομα του κρασιού, Chloe, είναι εμπνευσμένο από την οινολόγο Χλόη Χατζηβαρύτη. Ροδί χρώμα, εκρηκτική μύτη με αρώματα αγριοφράουλας, κερασιού και βατόμουρου αλλά και με βοτανικές […]
Λαμπερός και λεμονάτος οίνος από το Κτήμα Βογιατζή, στη λίμνη Πολυφύτου, στον Βελβεντό Κοζάνης, με γεμάτο, πλούσιο σώμα και μακρά επίγευση. Η «μοσχατίζουσα» Malvasia Aromatica (50%), που περνά από βαρέλι και δίνει έναν ελαφρώς fumé χαρακτήρα στον Λευκοτσικνιά, συμπληρώνεται πολύ όμορφα από τις τραγανές οξύτητες που παίρνει από το Ασύρτικο (50%). Συνδυάστε τον Λευκοτσικνιά με […]
Μπορεί να γίνει η προβατίνα το νέο trend της ελληνικής κουζίνας; Νομίζω πως ναι, τουλάχιστον εάν τη δοκιμάσει κάποιος όπως τη φτιάχνουν στο εστιατόριο Ofto the stolen lamb, μια από τις καινούργιες αφίξεις στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Ναυαρίνου, με ιδιοκτήτη τον μερακλή Χρήστο Χαζαρίδη και σεφ τον Νίκο Θεοδωρούδη. Το κατάστημα ειδικεύεται στο αρνί και […]
Το street food restaurant be* στο ισόγειο του ξενοδοχείου Excelsior, σε μια χαρακτηριστική γωνία-περαντζάδα της πόλης, ετοίμασε τον καινούργιο του κατάλογο για τη νέα σεζόν και έδωσε έμφαση στις έθνικ γεύσεις: ασιατική σαλάτα με κινόα, κόκκινο λάχανο, καρότο και ντρέσινγκ εσπεριδοειδών, κουβανέζικο σάντουιτς με μπρεζέ χοιρινό, φαλάφελ με σος γιαουρτιού, χούμους και λάιμ, σολομό τεριγιάκι […]
Ναι, η Θεσσαλονίκη απέκτησε την πρώτη της μικροζυθοποιία, η οποία κατάφερε μέσα σε διάστημα λίγων μηνών να απλώσει τη φήμη της πέρα από τα σύνορα του νομού. Οι ιδιοκτήτες της, μια ομάδα νέων και ιδιαίτερα δημιουργικών επιχειρηματιών, η Λίνα Δόμβρου, ο Αντώνης Μουστάκας, ο Θωμάς Ευαγγελόπουλος και ο Νίκος Ρόιδος, την ονόμασαν Αλη και προς […]
Για τους αδελφούς Δούζη και τα καταστήματα Ergon στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν γραφεί πολλά. Στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου ξεκίνησαν το Ergon και η φιλοσοφία του, λειτουργεί πλέον το νέο απόκτημα της εταιρείας, το Ergon Αγορά, ένας πολυχώρος εργοστασιακού στυλ, με ιχθυοπωλείο, κρεοπωλείο, μανάβικο, αρτοπωλείο, παντοπωλείο, κάβα, εστιατόριο, καφέ, μπαρ και χώρους για εκδηλώσεις. […]
Το Athos restaurant-bar σε κερδίζει με την πρώτη ματιά. Χτισμένο σε ένα ύψωμα στην είσοδο της Ουρανούπολης, έχει βεράντα με θέα το λιμάνι και τον χαρακτηριστικό Πύργο της Ουρανούπολης, τον κόλπο του Αγίου Ορους, τον Αθωνα, την Αμμουλιανή και τα Γαϊδουρονήσια και, καθώς είναι ανοιχτό όλον τον χρόνο, αποτελεί γαστρονομικό προορισμό από μόνο του. Οι […]
Αν μέχρι τώρα γνωρίζατε το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Πόρτο Καρράς στον Τορωναίο Κόλπο, στη Σιθωνία Χαλκιδικής, ως έναν ολοκληρωμένο τουριστικό προορισμό, ήρθε η ώρα να το μάθετε και ως έναν μοναδικό γαστρονομικό προορισμό. Διότι η ακτογραμμή των 9 χλμ. με τις πεντακάθαρες παραλίες και τα αναρίθμητα φυσικά λιμανάκια, το διεθνών προδιαγραφών γήπεδο γκολφ, η μεγαλύτερη […]
Το αγαπώ πολύ αυτό το μικρό καφέ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά με Π. Π. Γερμανού γωνία. Εχει νεανικό αέρα και ταιριάζει σε κάθε στιγμή της ημέρας. Ιδανικό για πρωινό ή brunch και για ένα διάλειμμα από τις δουλειές της πόλης, προσφέρει επιλογές από καφέδες, τσάι και σοκολάτες, φρεσκοστυμμένες λεμονάδες, μη αλκοολούχα κοκτέιλ από […]
Το Karàbourno του Σάββα Δαμιανίδη, στην πλατεία του εμπορικού κέντρου Mediterranean Cosmos, είναι από εκείνα τα εστιατόρια που χαίρομαι που υπάρχουν στην πόλη μου. Ειδικεύεται στα ψάρια και τα θαλασσινά – όχι ότι δεν σερβίρονται κρεατικά – από τις πιο απλές ως τις πιο προχωρημένες γεύσεις. Ξεχωρίζω τη ρεγκοσαλάτα με μυζήθρα και το σκουμπρί σχάρας […]
Να κάτι καινούργιο και καινοτόμο, μοναδικό στην Ελλάδα, που δοκίμασα: το Sambucus Syrup, ένα γευστικότατο εκχύλισμα από άνθη σαμπούκου και φρέσκο λεμόνι, χωρίς αλκοόλ, από το εργαστήρι μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων Γευσίτυπον. Ο σαμπούκος ή ζαμπούκος ή αφροξυλιά ή κουφοξυλιά ή αφροξυλάνθη είναι το θαμνώδες δέντρο τα μέρη του οποίου χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες […]
Τραχανάδες και ποικιλία από λαζάνια, χυλοπίτες, βίδες, αλλά και ποντιακά «τεμέτερα» (δηλαδή, δικά μας) όπως εβρεστόν, σιρόν, φύλλα περέκ και πολλά άλλα ετοιμάζει η Κλειώ Χριστοφορίδου στη Βέροια τα οποία μπορούμε να παραγγείλουμε από το e-shop του εργαστηρίου Εμνοστον αλλά και να τα βρούμε σε αρκετές πόλεις. «Εμνοστον» είναι στα ποντιακά το νόστιμο και περί […]
Χάρηκα ιδιαιτέρως όταν πρόσφατα στο θρυλικό μπαρ-εστιατόριο Shark, σε ένα από τα πλέον προνομιακά σημεία, επί της Σοφούλη στην Καλαμαριά, διαπίστωσα πως το ανανεωμένο μενού που επιμελείται ο σεφ Γιάννης Βλάχος δίνει περισσότερη έμφαση στην ελληνική – μεσογειακή κουζίνα. Εχω να δώσω τις καλύτερες συστάσεις για το καρπάτσιο χταποδιού με φακές και ντρέσινγκ από εσπεριδοειδή, […]
Κάθε φορά που επισκέπτομαι το Κτήμα Γεροβασιλείου ανακαλύπτω κάτι καινούργιο. Στους υποδειγματικούς αμπελώνες, στους φροντισμένους κήπους, στο άρτια εξοπλισμένο οινοποιείο, στους χώρους ωρίμανσης και παλαίωσης οίνων, στις αίθουσες γευσιγνωσίας και στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου, το οποίο περιλαμβάνει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συλλογές ανοιχτηριών στον κόσμο, ήρθε να προστεθεί πρόσφατα το καφέ, με θέα τους […]
Δεν υπάρχει καλύτερο κλείσιμο ενός γεύματος από έναν επιδόρπιο οίνο, ειδικά όταν αυτός συνοδεύει το γλυκό. Για μια τέτοια στιγμή έχω υπόψη μου τον Λιαστό Ερυθρό Φυσικώς Γλυκύ Οίνο Το Κελάρι του Ταπνού, του κτήματος Δύο Φίλοι, από τα παραδοσιακά λιαστά κρασιά της Σιάτιστας. Το Κελάρι του Ταπ(ει)νού εσοδείας 2008, ΠΓΕ Σιάτιστα, πρόσφατα βραβευμένο με […]
Οπωροπωλείο, παντοπωλείο, πρατήριο άρτου, μεζεδοπωλείο και πάνω απ’ όλα… εκλεκτοπωλείο είναι το Ελλιάς, όνομα που προέκυψε από το πάντρεμα των λέξεων Ελλάδα και ελιά. Με περίπου 1.200 διαφορετικά προϊόντα από όλη τη χώρα, η επίσκεψη εδώ μοιάζει με γευστικό ταξίδι στην Ελλάδα, αφού η ιδιοκτήτρια Βούλα Κωστάκη κατάφερε να συγκεντρώσει ύστερα από πολύχρονη έρευνα τα […]
Το φρέσκο βούτυρο από τα τραγανά φρεσκοψημένα σουδάκια και η γλυκόπικρη μυρωδιά της σοκολάτας είναι τα αρώματα που σου τρυπούν τη μύτη μπαίνοντας στο Choureál, ένα πολύ μικρό μαγαζί στην Παλαιών Πατρών Γερμανού, μεταξύ Τσιμισκή και Παύλου Μελά, που ειδικεύεται στο προφιτερόλ το οποίο φτιάχνεται τη στιγμή που το παραγγέλνεις, και μάλιστα με σοκολάτα Valrhona. […]
Λατρεύω το τσάι και τα ροφήματα από βότανα και ομολογώ πως είμαι από τους ανθρώπους που τα απολαμβάνουν όλον τον χρόνο. Στην τσαγερί Το Τσάι, ιδιοκτήτες της οποίας είναι τα αδέλφια Μαρίνα και Πάρις Λαφτσή, νιώθω πως βρίσκομαι στον φυσικό μου χώρο. Εδώ βρίσκω όλων των ειδών τα ροφήματα από τσάι και βότανα, τα οποία […]
Στον ίδιο χώρο που το Punto Es άφησε το στίγμα του στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης, άνοιξαν πριν από λίγες ημέρες οι Πέντε Πόρτες. Ενα σύγχρονο μεζεδοπωλείο, με πολλά ρετρό στοιχεία, αφιερωμένο στην τελετουργία του μεζέ. Με απλά λόγια ένας τόπος (και τρόπος) συνάθροισης και γευστικής απόλαυσης, σε χαλαρούς ρυθμούς, για κουβεντούλα με εναλλαγές πιάτων, […]