Ενα όραμα αρκεί για να γίνει η αρχή και ο τροχός να κινήσει. Και ο τροχός για το ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο κινήθηκε εδώ στη Θεσσαλονίκη, στην «1η Εκθεση Ελαιολάδου, Ελιών και Προϊόντων Delicatessen», μια έκθεση που στηρίχτηκε από παραγωγούς, οι οποίοι κατέφθασαν με τα προϊόντα τους από όλη τη χώρα, εμπόρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, φορείς, ανθρώπους του πολιτισμού, της γαστρονομίας και των media, κυρίως όμως από το κοινό που για ένα τριήμερο (20-22 Μαΐου) έκανε τον εναλλακτικό – εκθεσιακό χώρο Labattoir… σπίτι του.

Οι εκθέτες ήταν μικροί παραγωγοί με υψηλής ποιότητας προϊόντα: εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα (απαλά, φρουτώδη, πικάντικα, πικρά, με βότανα ή με αρώματα καρπών) σε ευφάνταστες συσκευασίες, ελιές κάθε ποικιλίας, καινοτόμα προϊόντα ελιάς (τσιπς αποξηραμένης ελιάς, γεμιστές ελιές Χαλκιδικής με πάστα τυριών και λευκή τρούφα, ελιές σε σιρόπι ούζου), καλλυντικά (χειροποίητα σαπούνια και κηραλοιφές) και σοκολάτες με βάση το ελαιόλαδο. Η περιήγηση στην έκθεση δεν είχε τελειωμό. Γευτήκαμε μαρμελάδες, τσάτνεϊ, πατέ από φρέσκα φρούτα εποχής και λαχανικά (όπως πιπεριά Φλωρίνης και μαύρο σκόρδο), διάφορα γλυκίσματα (από ταχίνι μέχρι κουραμπιέ με καφέ), φιστικοβούτυρα, μέλια και πολλά πολλά ακόμη, και παρακολουθήσαμε γευσιγνωσίες ελαιολάδων και ελιών στο Olive Oil Bar με την καθοδήγηση των Βασίλη Φραντζολά, Μανώλη Σαλιβαρά, Γιάννη Καρβέλα, Κικής Ζηνοβιάδου, Οδυσσέα Βλαχάβα και Κωνσταντίνου Τερτιβανίδη.

Παράλληλα, σε μια ξύλινη τάβλα που είχε μετατραπεί σε πάγκο κουζίνας γίνονταν οι μαγειρικές επιδείξεις των προσκεκλημένων σεφ. Στο «γλυκό κομμάτι» αυτής της ιστορίας απολαύσαμε τους θεσσαλονικείς «σοκολατιέρ» Μίνα Αποστολίδη και Θόδωρο Βαλογιώργη σε ηδονικά παντρέματα σοκολάτας και ελαιολάδου, αλλά και τη Γιάννα Μπαλαφούτη από την Πυλία Μεσσηνίας με ένα γλυκό του κουταλιού εμπνευσμένο ειδικά για την έκθεση: γεμιστή πράσινη ελιά Χαλκιδικής με φιστίκι Αιγίνης, σε σιρόπι Μαλαγουζιάς!

Στο γευστικό μας τριήμερο στο Labattoir παρακολουθήσαμε ακόμη την ημερίδα της έκθεσης με τίτλο «Κτίζοντας την προστιθέμενη αξία του ελληνικού ελαιολάδου» που συντόνισε η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη, μια σειρά σεμιναρίων με ανάλογα θέματα που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού και πολλά άλλα, αφού το φροντισμένο και πλούσιο πρόγραμμα της διοργάνωσης μας έκανε να παραμένουμε ακούνητοι στις θέσεις μας!

Φεύγοντας, εκτός από τα προϊόντα που είχαμε την ευκαιρία να προμηθευτούμε, πήραμε μαζί μας εμπειρία αλλά και αισιοδοξία για το ελληνικό ελαιόλαδο και τις ελιές μας!

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016.