Από το βήμα της Διάσκεψης για τους Ωκεανούς που φιλοξενείται στη Νίκαια, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε να μην μετατραπεί η ανοικτή θάλασσα σε «νέα Αγρια Δύση».
Ο ιστορικός παραλληλισμός είναι ακριβής: στα διεθνή ύδατα κρύβεται πλούτος, αλλά δεν υπάρχει νόμος.
Ετσι, χωρίς νομικό πλαίσιο, κράτη και εταιρίες επιδιώκουν να σκάψουν στα κοιτάσματα μαγγανίου για να εξορύξουν χαλκό, κοβάλτιο, νικέλιο και άλλες σπάνιες γαίες.
Την ίδια ώρα, οι ειδικοί του κλίματος προειδοποιούν πως ο βυθός των θαλασσών αποτελεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικοσυστήματα της Γης και πως τέτοιες επεμβάσεις, ακόμη και αν γίνονται στο όνομα της ενεργειακής μετάβασης, μπορεί να απελευθερώσουν αέρια του θερμοκηπίου που θα επιδεινώσουν την κλιματική κρίση.
Εως την Παρασκευή, που λήγουν οι εργασίες της Διάσκεψης, θα φανεί που θα γύρει η πλάστιγγα. Το βέβαιο είναι πως ανάλογης προστασίας θα πρέπει να τύχουν οι ελληνικές θάλασσες, όπως και τα διεθνή ύδατα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Τα θαλάσσια πάρκα στις Νότιες Κυκλάδες και στο Ιόνιο, καθώς και ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Θα πρέπει όμως να γίνουν πράξη χωρίς αστερίσκους και απειλές.
Οποιαδήποτε απόπειρα να μετατραπεί η θάλασσα σε «Αγρια Ανατολή», θύμα άλλων επιδιώξεων, θα πρέπει να πέσει στο κενό.
Δεν πρόκειται για ζήτημα οικολογικής ευαισθησίας, αλλά επιβίωσης.