Τραχανότο με κουνουπίδι και χαλούμι
Ο κορυφαίος σεφ Χριστόφορος Πέσκιας λατρεύει την παράδοση και τις ξεχωριστές πρώτες ύλες και αυτό το πιάτο αποτελεί έναν απολαυστικό συνδυασμό και των δύο.

Ο κορυφαίος σεφ Χριστόφορος Πέσκιας λατρεύει την παράδοση και τις ξεχωριστές πρώτες ύλες και αυτό το πιάτο αποτελεί έναν απολαυστικό συνδυασμό και των δύο.
Info
Χρόνος Προετοιμασίας:
185λΧρόνος Μαγειρέματος:
12λΒαθμός Δυσκολίας:
Υλικά
Για 2-3 άτομα
- 200 γρ. ξινόχονδρο
- 600 γρ. ζωμό κότας
- 100 ml λευκό κρασί
- 100 γρ. χαλούμι σε κυβάκια
- 1/4 κουνουπίδι σε μπουκετάκια
- 50 γρ. βούτυρο
- 60-80 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 2 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε μια κατσαρόλα το ζωμό και το κρασί. Ρίχνουμε τον τραχανά και τον αφήνουμε να μουλιάσει για 3 ώρες. Στη συνέχεια τον σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά.
Παράλληλα, λιώνουμε σε ένα τηγάνι και σε δυνατή φωτιά το βούτυρο και σοτάρουμε το κουνουπίδι μέχρι να καραμελώσει.
Όταν πήξει ο τραχανάς, προσθέτουμε το χαλούμι και σιγοβράζουμε για ένα λεπτό.
Αποσύρουμε το σκεύος από την εστία, ρίχνουμε το γιαούρτι, το σχοινόπρασο και το κουνουπίδι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε αλάτι και άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι – ο τραχανάς πραγματικά το λατρεύει. Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 2-3 λεπτά και σερβίρουμε.
Μικρά Μυστικά
Σε ένα πιάτο με λίγα υλικά, όπως αυτό, η ποιότητα των πρώτων υλών παίζει πρωταρχικό ρόλο. Προτιμήστε έναν τραχανά χειροποίητο, από μικρούς παραγωγούς, και αναζητήστε αυθεντικό κυπριακό χαλούμι. Αυτά θα απογειώσουν τη γεύση.