Η δημοσίευση των κομμάτων που δήλωσαν την πρόθεση τους να συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, δείχνει μία μεγάλη κινητικότητα στον χώρο, δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με δέσμευση του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, το κυβερνών κόμμα πρόκειται να καταθέσει υπόμνημα για την συμμετοχή των Σπαρτιατών στις εκλογές, μετά την δίωξη 11 Βουλευτών τους από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και άσχετα με την απόφαση του Εκλογοδικείου για την τύχη των εδρών τους. Όπως όμως σας είχα αποκαλύψει την Παρασκευή 5 Απριλίου, ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού Κασιδιάρης σκοπεύει να προσπαθήσει να συμμετάσχει και αυτός με καινούργιο παρένθετο κόμμα, ασχέτως της ποινικής εμπλοκής και του ιδίου στην δίωξη κατά των Σπαρτιατών. Για να δούμε, θα το επιτύχει;

***

Κατέβασε ρολά το κόμμα.. Τραμπ

Όπως πρώτοι διαβάσατε από την στήλη αυτή, το κόμμα Τραμπ με πρόεδρο τον Νικόλαο Πέππα, ήταν η αρχική επιλογή του για τις Ευρωεκλογές. Μετά την αποκάλυψη μας όμως, το κόμμα Τραμπ κατέβασε ξαφνικά ρολά, ρίχνοντας την ιστοσελίδα του μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Στα κόμματα επίσης, που δήλωσαν έως την Τρίτη 9 Απριλίου την πρόθεση τους για συμμετοχή στις εκλογές του Ιουνίου, δεν βρίσκεται το συγκεκριμένο κόμμα. Υπάρχουν, όμως, άλλα κόμματα και πρόσωπα τα οποία γνωρίζουμε ότι δημιουργήθηκαν από συνεργάτες του Κασιδιάρη ή έχουν μιλήσει μαζί τους για ενδεχόμενη στήριξη τους από τον καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση. Γράψαμε εξάλλου ότι χρήσιμοι νέοι Στίγκες περισσεύουν στην ακροδεξιά.

Ο ίδιος δε ο Κασιδιάρης φέρεται να έχει δηλώσει σε στενούς συνεργάτες του ότι θέλει να τιμωρήσει το Συνταγματικό τόξο και να δώσει μία νέα αρχή στο κόμμα «Έλληνες» που είχε αρχικά δημιουργήσει, για το καλό της Ελλάδας και των παιδιών της, όπως είπε.

***

Τα ψευδοκόμματα «κέλυφος»

Θα θέλετε τώρα να μάθετε ποια είναι αυτά τα κόμματα «κέλυφος» του Κασιδιάρη. Λοιπόν, σκέφτομαι να περιμένω για να σας τα πω στις 19 Απριλίου. Γιατί τότε; Για να μπουν οι νέοι wannabe Σπαρτιάτες στην διαδικασία να πληρώσουν, ο καθένας από αυτούς ξεχωριστά το παράβολο των 20.000 ευρώ και να βρει το κάθε κέλυφος από τουλάχιστον 21 υποψηφίους.

***

Ποιος κρύβεται πίσω από τα ακροδεξιά μορφώματα;

Γιατί μπορεί να δήλωσαν 46 κόμματα την πρόθεση συμμετοχής τους στις Ευρωεκλογές, αλλά έχουν την καταλυτική ημερομηνία της 19ης Απριλίου για να καταθέσουν το σχετικό παράβολο και τα ονόματα των υποψηφίων τους.

Σε κάθε περίπτωση, το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου, θα έχει ικανό χρόνο να εξετάσει την νομιμότητα των διαφόρων ακροδεξιών κελύφων αφού θα συνεδριάσει σχετικά στις 24 ή 25 Απριλίου. Τότε ο Άρειος Πάγος θα κρίνει από τα κόμματα που πλήρωσαν το παράβολο και κατέθεσαν επαρκή αριθμό υποψηφίων, αν κάποιο από αυτά εμπίπτει στους κανονισμούς της σχετικής τροπολογίας. Μέχρι τότε λοιπόν, ας αγωνιά η ακροδεξιά.

***

Γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο και Μπελέρης

Οι πληροφορίες που έχω είναι ότι το Σάββατο θα ανακοινωθεί το τελικό ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Μου λένε οι πηγές μου ότι λείπουν από την λίστα 10 ονόματα. Το προεκλογικό επιτελείο της ΝΔ ετοίμασε 15 ονόματα για να επιλέξει ο Πρωθυπουργός τα δέκα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο. Ούτε ο γιος του, αλλά την τελική απόφαση θα την πάρει ο Πρωθυπουργός το Σάββατο. Πάντως για να ξέρετε η ηγεσία της ΝΔ κλίνει προς την απόφαση να μην είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές ο προφυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρρας. Παρότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν τον κ. Μπελέρη να έχει υψηλή απήχηση στο δεξιό κοινό.

***

Ο Τσίπρας, ο Καραμανλής και οι παρεμβάσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να ακολουθήσει την τακτική του Κώστα Καραμανλή που δεν μιλούσε, που έμεινε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς δηλώσεις ή θέσεις. Ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα σχολιάζει, θα παρεμβαίνει όπου χρειαστεί. Έτσι χθες έκανε παρέμβαση στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, κατά την οποία μίλησε για το διακύβευμα των ευρωεκλογών. Ξεχώρισα αυτό που είπε: «Δεν είναι εύκολο για τον κύριο Μητσοτάκη να τρέχει με αντίπαλο τον κανένα και να τον κερδίσει ο κανένας». Όπως επίσης και αυτό: «Ο Μητσοτάκης τρέχει μόνος του και κινδυνεύει να βγει δεύτερος», είπε για τον πρωθυπουργό. Εν συνεχεία θέλησε να στείλει ένα μήνυμα λέγοντας: «Έχω παραιτηθεί από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω παραιτηθεί από την πολιτική, είμαι ενεργός πολιτικά, είμαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Με τα λάθη και τα σωστά έχουμε μία παρακαταθήκη και θέλω να εξηγήσω νηφάλια κάποιες στιγμές που δεν εξηγήθηκαν ή παρερμηνεύτηκαν» σημείωσε, τονίζοντας ότι στόχος του είναι «η παραγωγή πολιτικής και η προσπάθεια επαναπροσέγγισης της σημασίας της πολιτικής».

***

«Ήμουν και εγώ εκεί»

Ήταν το σύνθημα «ήμουν και εγώ εκεί» των εκπληκτικών εθελοντών στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας πριν από 20 χρόνια, αλλά είναι νέα σύνθημα που ξανακούστηκε και πάλι χθες με την ίδια θέρμη, με το ίδιο πάθος αφήνοντας τις καλύτερες αναμνήσεις. Το θύμισε η Γιάννα Αγγελοπούλου, στο βίντεο κατά την ομιλία της στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για να ευχαριστήσει τους εθελοντές αλλά και τα σώματα ασφαλείας για την προσφορά τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Ήταν μια συγκινητική αναφορά, αλλά αυτό που έγινε εν συνεχεία ίσως να μην το περίμενε η Γιάννα: Όποιον και όποια συναντούσε της έλεγε «ήμουν και εγώ εκεί», ακόμα και η Πρόεδρος των Εφοπλιστών το είπε μόλις αντίκρυσε την Γιάννα. Αλήθεια ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες που δόξασαν τους Έλληνες, που ακόμα τους θυμούνται σε όλο τον πλανήτη.

***

Τι θυμίζει στον Μητσοτάκη ο Κασσελάκης και ο Βελόπουλος

Σε μία προσπάθεια να συσπειρώσει τη Νέα Δημοκρατία εν όψει των ευρωεκλογών, αλλά κυρίως θέλοντας να δείξει το πρόσωπο του λαϊκισμού (είτε αριστερού είτε δεξιού) ο Πρωθυπουργός άντλησε παραδείγματα από την πρόσφατη πολιτική ιστορία: Έτσι σε συνέντευξη του στον Ant1, δήλωσε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Κυριάκος Βελόπουλος θυμίζουν τον Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο.

***

Κινητοποίηση με την παραδοσιακή συνταγή

Στις παραδοσιακές τακτικές τους επέστρεψαν οι φορείς της ΓΣΕΕ για την 24ωρη απεργία της ερχόμενης Τετάρτης 17 Απριλίου. Η σχετική συνέντευξη τύπου δόθηκε χθες στον πεζόδρομο της Αινιάνος, στην είσοδο του νεοκλασικού κτιρίου, ενώ κοπέλες και αγόρια μοίραζαν το έντυπο υλικό στους περαστικούς. Κεντρικό σύνθημα: «Η ακρίβεια στο θεό, οι μισθοί στα τάρταρα, θέλουμε πραγματικές αυξήσεις, θέλουμε πίσω τις συλλογικές μας συμβάσεις και τις θέλουμε τώρα». Στο πανό πίσω από το τραπεζάκι των ομιλητών κυριαρχούσε το πράσινο χρώμα, ενώ δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων, εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών συμμετείχαν στην παρουσίαση των θέσεων και των προτάσεων του οργάνου. Για την προετοιμασία της απεργίας, προηγήθηκε πανελλαδική καμπάνια 2 μηνών την οποία ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος χαρακτήρισε «υπέροχο ταξίδι» αφού – εκτός των άλλων – διαμορφώθηκε πλήρης εικόνα της κοινωνικής πραγματικότητας στις γειτονιές και στην περιφέρεια.

***

Γιατί ο Πάπας θέλει να επισκεφθεί το Φανάρι

Στο Φανάρι, μαθαίνω εκκρεμεί μια επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου. Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και να συζητήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο την περίπτωση ενοποίησης του εορτασμού του Πάσχα ανάμεσα σε καθολικούς και ορθόδοξους. Δηλαδή να γιορτάζονται τις ίδιες ημέρες τα άγια πάθη, η σταύρωση, αλλά και η Ανάσταση του Χριστού. Εκείνο που απομένει για την επίσκεψη του Πάπα, είναι η άδεια από την τουρκική κυβέρνηση.

***

Ένοπλες Δυνάμεις και Χάρβαρντ

Λοιπόν ποιος μπορούσε να το φανταστεί. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μπαίνουν στο Χάρβαρντ, δηλαδή για την ακρίβεια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα βρεθεί στο Χάρβαρντ αλλά και στο ΜΙΤ, τώρα που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την παρέλευση των ομογενών της 25ης Μαρτίου. Τι θα κάνει στο Χάρβαρντ και στο ΜΙΤ; Θα του παρουσιάσουν στη Βοστώνη, θέματα καινοτομίας και ναυπήγησης και κατά πόσο αυτά μπορούν να ενσωματωθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ας μην ξεχνάμε στα σχέδια της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι τα drones σε στεριά, αέρα, θάλασσα και κάτω από την θάλασσα σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και όχι μόνον. Συγκεκριμένα:

  • Στο Massachusetts Institute of Technology (MIT), όπου θα συναντηθεί με ειδικούς σε θέματα Τεχνολογίας και Ναυπηγικής, ενόψει της εφαρμογής της «Ατζέντας 2030» στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
  • Στο Harvard Kennedy School, όπου θα απευθύνει ομιλία με θέμα τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον ρόλο της Ελλάδας.
  • Στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts, όπου θα συναντηθεί με τη Διοίκηση της Σχολής, ακαδημαϊκούς και την επικεφαλής της Έδρας Κωνσταντίνου Καραμανλή, Φωτεινή Παζαρτζή.