Παρέμβαση στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, πραγματοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, κατά την οποία μίλησε για το διακύβευμα των ευρωεκλογών.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «η μεγάλη εικόνα είναι ότι όντως στην Ευρώπη έχουμε μια αξιοπρόσεκτη και επικίνδυνη άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού. Έχουμε μάχες όχι στην Αριστερά και στη Δεξιά. Το διακύβευμα είναι το ποσοστό των ακροδεξιών κομμάτων. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό. Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις. Εδώ και μια δεκαπενταετία η Ευρώπη περνάει από αλλεπάλληλες κρίσεις. Αυτό το συναίσθημα της ανασφάλειας γεννάει τον φόβο και σπρώχνει τον πληθυσμό της Ευρώπης σε απλουστευτικές βεβαιότητες».

Για τον ρόλο της Αριστεράς, τόνισε ότι «πρέπει να επαναπροσεγγίσει τα οράματα και τις αξίες της πολιτικής, να δώσει νόημα στην πολιτική και όχι στην επικοινωνία, να αντιμετωπίσει το κρίσιμο αίσθημα της ανασφάλειας και του φόβου, επαναπατρίζοντας την έννοια της ασφάλειας».

Όσον αφορά το διακύβευμα των ευρωεκλογών της Ελλάδας, ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι αφορά την ισορροπία του πολιτικού συστήματος, δηλαδή να έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση η οποία με αξιώσεις θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές. Να αξιοποιήσει την ετεροχρονισμένη φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η εικόνα αυτή την στιγμή δείχνει ένα Μητσοτάκη που τρέχει σε έναν αγώνα στίβου μόνος του χωρίς αντίπαλο και κινδυνεύει να έρθει δεύτερος».

Μάλιστα, τόνισε ότι κινδυνεύουμε να έχουμε εικόνα φοιτητικών εκλογών που «όλοι θα έχουν χάσει και όλοι θα λένε ότι κερδίσαμε. Δεν είναι εύκολο για τον κύριο Μητσοτάκη να τρέχει με αντίπαλο τον κανένα και να τον κερδίσει ο κανένας».

Σε αυτό το σημείο ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «προφανώς υπάρχουν αξιότιμοι αντίπαλοι, δεν τους υποτιμώ».

«Υπάρχει χρονόμετρο. Ως δρομέας έχεις το χρονόμετρο, καταγράφεις ένα ποσοστό. Αν ο Μητσοτάκης καταγράψει χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, ανεξαρτήτως του ποσοστού που θα έχουν τα άλλα κόμματα, θα έχει πρόβλημα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Η ακρίβει δεν είναι πια εισαγόμενη»

Σχολιάζοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι σε μακροοικονομικό επίπεδο τα μεγέθη είναι θετικά, σημειώνοντας ότι οι βάσεις για να συμβεί αυτό είχαν μπει την τετραετία 2015 -2019 όταν η χώρα επέστρεψε στις αγορές και η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε το μαξιλάρι των 47 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία τους για τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν διαχέονται στην κοινωνία» υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «φαίνεται ότι η ακρίβεια -που δεν είναι πια εισαγόμενη- δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες για τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα».

Τι είπε για την γεωπολιτική ασφάλεια και τα ελληνοτουρκικά

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και την γεωπολιτική ασφάλεια και επεσήμανε: «Το κρίσιμο θέμα είναι η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Η Ευρώπη όμως δεν κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε δύο πολέμους σε Ουκρανία και Παλαιστίνη. Η Ευρώπη πρέπει να είναι με το κράτος δικαίου και την ειρήνη. Θα περίμενα να είναι πιο δραστήρια στη διπλωματία για να σταματήσει η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και παρέμβαση για την ειρήνη στην Παλαιστίνη. Δεν λέω πως δεν πρέπει να μας νοιάζει η άμυνα, αλλά να είναι συνυφασμένο με μία στρατηγική στην εξωτερική πολιτική. Η μία πρόκληση της εποχή η άμυνα, η κλιματική κρίση και το δημογραφικό πρόβλημα, άρα να ενισχύσουμε τα ασφαλιστικά συστήματα».

Όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά, ο ίδιος σημείωσε ότι «αυτό που καταλαβαίνω είναι πως η Τουρκία έχει μία σαφή στρατηγική. Ψάχνω να βρω τη δική μας. Πώς φανταζόμαστε τη χώρα να συμβιώνει με ένα γείτονα που γίνεται όλο πιο ισχυρός. Θέλουμε να επισπεύσουμε; Διεκδικούμε μία λύση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου; Πλέον δεν είναι σαφές» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «βλέπουμε τον κ. Μητσοτάκη να είναι σε ένταση και μετά όταν καλμάρει η Τουρκία να λέει πάμε να κάνουμε υποχωρήσεις».

«Είμαι ενεργός πολιτικά»

«Έχω παραιτηθεί από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω παραιτηθεί από την πολιτική, είμαι ενεργός πολιτικά, είμαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Με τα λάθη και τα σωστά έχουμε μία παρακαταθήκη και θέλων να εξηγήσω νηφάλια κάποιες στιγμές που δεν εξηγήθηκαν ή παρερμηνεύτηκαν» σημείωσε, τονίζοντας ότι στόχος του είναι «η παραγωγή πολιτικής και η προσπάθεια επαναπροσέγγισης της σημασίας της πολιτικής».

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ. Θα παλεύω για περισσότερη δικαιοσύνη, για την ειρήνη για ένα πιο δίκαιο κοινό μας μέλλον, αυτό θα κάνω από άλλους ρόλους όχι από την πρώτη γραμμή» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.