Αποδίδοντας φόρο τιμής, όπως όλοι μας, θα ήθελαν να σταθώ στις δύο νοσηλεύτριες, τον ένα υπαξιωματικό και τους δύο διερμηνείς, παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης, μελών της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας που έστειλε η χώρα μας για τους πλημμυροπαθείς της Λιβύης. Και που έχασαν τη ζωή τους, ενώ προσπαθούσαν να δώσουν ζωή σε πλημμυροπαθείς στη Λιβύη.

Προκάλεσε θλίψη στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Θα παραμείνω όμως περισσότερο στις δύο νοσηλεύτριες στην Πλωτάρχη του Πολεμικού Ναυτικού Γλυκερία Μεμεκίδου που εργαζόταν ως νοσηλεύτρια στην Ογκολογική Κλινική του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, και στην σμηναγό Εύη Ανδρεαδάκη, νοσηλεύτρια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Η πλωτάρχης Γλυκερία Μεμεκίδου

Η είδηση του θανάτου της Εύης Ανδρεαδάκη έχει προκαλέσει σοκ στο Ηράκλειο, τόπο καταγωγής της, όπου διαμένουν πολλοί συγγενείς της, ενώ η οικογένεια διατηρεί στενούς δεσμούς. Σύμφωνα με το creta24.gr, η άτυχη νοσηλεύτρια έμενε στην Αθήνα και εργαζόταν στο 251 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι για την σμηναγό Ανδρεαδάκη. Ο θείος της, Βασίλης Ανδρεαδάκης ήταν πιλότος σε μαχητικό και πέθανε ηρωικά εν ώρα καθήκοντος στις 23 Μαΐου 1980 ενώ πραγματοποιούσε πτήση πάνω από την Λαμία και το σκάφος του παρουσίασε βλάβη. Ο αδερφός της άτυχης στρατιωτικού είχε επίσης σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

***

Το γραφείο ενημέρωσης του ΓΕΕΘΑ και η διασταύρωση της είδησης

Εντύπωση προκάλεσε ωστόσο η ανακοίνωση του συνήθως προσεκτικού γραφείου ενημέρωσης του ΓΕΕΘΑ, που έκανε λόγο αρχικά για τέσσερις τραυματίες. Μετέδωσε μια είδηση, που δεν ίσχυε, βασιζόμενη σε αναξιόπιστες πηγές, τη στιγμή που τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και τα σάιτς έδιναν άλλη (τραγική) εικόνα. Σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται αυξημένη προσοχή, διασταύρωση της είδησης από ανεξάρτητες πηγές, ή ακόμα από τους Έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονταν στη Λιβύη, πριν από την μετάδοσή της. Σημασία έχει η αξιοπιστία και όχι η ταχύτητα της είδησης, ωσάν το γραφείο ενημέρωσης να συναγωνίζεται τα σάιτς (κυρίως όταν μια τέτοια είδηση είναι τόσο τραγική).

***

Ο Στέφανος, το «νεύμα» και η Θεοδώρα

Όπως ανέμεναν οι γνωρίζοντες τα δημοσκοπικά η μεγάλη συμμετοχή εκτίναξε τα ποσοστά του Στέφανου Κασσελάκη και τον έφερε στην πρωτοπορία για την κατάληψη της θέσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο για να μπορέσει πράγματι ο κ. Κασσελάκης να καταλάβει την θέση του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις αρχαιρεσίες της προσεχούς Κυριακής θα πρέπει να πληρωθούν ξανά οι ίδιες προϋποθέσεις.

Τα νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να πάνε να ψηφίσουν ξανά και η συμμετοχή να κινηθεί πάνω από τις 70.000. Εάν δεν γίνει κάτι από τα δύο τότε οι πιθανότητες να αναδειχθεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου αυξάνονται δραματικά. Αυτό πάντως που κάνει να αισθάνονται άβολα και οι δύο υποψήφιοι είναι πως η εκλογή τους περνάει μέσα από το «νεύμα» του Νίκου Παππά.

Οι υποστηρικτές του κ. Παππά θα κρίνουν εν πολλοίς το αποτέλεσμα και για αυτό η γραμμή που θα περάσει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχει μεγάλη σημασία. Δεδομένου ότι η υποψηφιότητα Κασσελάκη υποστηρίζεται από τον Παύλο Πολάκη και την Θεοδώρα Τζάκρη, δυο στενούς φίλους του Νίκου Παππά, πολλοί στοιχηματίζουν πως τελικά ευνοημένος θα είναι ο Στέφανος.

Και μια και αναφερθήκαμε στην Θεοδώρα Τζάκρη, τόσο οι φίλοι όσο και οι πολιτικοί της αντίπαλοι καθώς και παράγοντες της Κουμουνδούρου έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «διαχρονικά ξέρει να κάνει τις κατάλληλες κινήσεις και να τοποθετείται κοντά σε κόμματα και υποψηφίους που έχουν προοπτική εξουσίας. Και αυτό είναι ένα χάρισμα».

***

Ο Μητσοτάκης, οι ομογενείς και ο Ερντογάν

Απόψε αργά το βράδυ αναμένεται να προσγειωθεί το αεροσκάφος που μεταφέρει τον Πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη. Λόγω των πλημμυρών άλλαξε το πρόγραμμά του. Για παράδειγμα είχε προγραμματισθεί για χθες ομιλία στους ομογενείς στο Harvard Clup στη Νέα Υόρκη, αλλά θα τον εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών που ήδη βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Περίπου 350 ομογενείς επρόκειτο να ακούσουν την ομιλία, με τίτλο «Οι ομογενείς είναι η δύναμή μας». Την Τετάρτη το πρωί σε αίθουσα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Ερντογάν, κατά την οποία θα μπουν τα θεμέλια για συνέχιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, το μεταναστευτικό, αλλά δεν θα εισέλθουν σε θέματα εθνικής κυριαρχίας.

Στη Νέα Υόρκη θα υπάρξει επίσης και μία σημαντική τριμερής συνάντηση της Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, στην οποία θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την ανατολική Μεσόγειο, αλλά και θέματα ενέργειας.

***

Ποιοι θέλουν και ποιοι όχι να γίνουν ευρωβουλευτές

Η δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι οι ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό, δεν πέρασε απαρατήρητη από τους εν δυνάμει υποψήφιους ευρωβουλευτές. Για παράδειγμα αναστάτωσε όλους αυτούς που πίστευαν ότι οι εκλογές θα γίνονταν με λίστα και για έναν ανεξήγητο λόγο νόμιζαν πως θα ήταν σε εκλόγιμη θέση. Εκτός εάν τους το είχε τάξει κάποιος. Γιατί υπάρχουν υποψήφιοι που ήταν αδύνατο να εκλεγούν με σταυρό, δεν πήραν μέρος στις εθνικές εκλογές και περίμεναν καρτερικά, θα έλεγα, την κατάρτιση της λίστας για να βρεθούν στην ευρωβουλή.

Από την άλλη όμως άνοιξε την όρεξη σε πολλούς (κυρίως βουλευτές και πολιτευτές) που είτε δεν τοποθετήθηκαν στην κυβέρνηση, είτε κατάλαβαν ότι δεν έχουν καμία ελπίδα να γίνουν υπουργοί ή υφυπουργοί, γνωρίζουν την τέχνη του σταυρού και στρέφονται τώρα προς την υποψηφιότητα του ευρωβουλευτή. Μαθαίνω μάλιστα ότι δύο από αυτούς (ο ένας δεν έχει εκλεγεί, αλλά στο μεταξύ έχει τοποθετηθεί σε λαμπρή θέση στο εξωτερικό, ενώ ο άλλος έχει μεν εκλεγεί)) εξεδήλωσαν, μου είπαν, στον περίγυρό τους επιθυμία να «μεταναστεύσουν» στην Ευρωβουλή.

***

Η αρχική πρόθεση ήταν η επαναφορά της λίστας

Η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν οι ευρωεκλογές να διεξαχθούν με λίστα ώστε να μην υπάρξουν τα γνωστά προβλήματα με σελέμπριτις (ξέρετε εσείς). Η απόφαση ήταν σχεδόν ειλημμένη πλην όμως ίσως να σκέφτηκαν εάν πάμε με λίστα ποιος θα τρέξει για τον σταυρό;

Έτσι αποφασίστηκε να παραμείνει ο σταυρός, αλλά να χωριστεί η χώρα σε εκλογικές περιφέρειες (σε 13), όπως συμβαίνει και στις εθνικές εκλογές. Δύσκολο εγχείρημα, θα πείτε, αλλά το μελετά με προσοχή η κυβέρνηση. Το θέμα είναι τι θα πει η αντιπολίτευση, αλλά ότι και να πει για να περάσει αυτή τροπολογία δεν απαιτείται η ψήφος των 3/5. Απλώς μια απλή τροπολογία…

***

Δεν άντεξαν οι Τούρκοι και πραγματοποίησαν παραβίαση

Παραμονή της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν και ενώ το άτυπο μορατόριουμ στο Αιγαίο έχει συμφωνηθεί με διατηρηθεί επ΄αόριστον, οι Τούρκοι έστειλαν ένα ελικοφόρο αεροσκάφος ATR-72 να παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο μας και να προκαλέσει και μία παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Όλα αυτά συνέβησαν στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και το τουρκικό αεροσκάφος αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε από ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

***

Τα τουρκικά drones και η κατασκοπεία στο Ναυτικό

Τι νόμιζαν πως δεν τους πιάσουν; Να πετούν τα drones τους στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού, να επιχειρήσουν να δουν τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στη ναυτική βάση και θα έφευγαν ανενόχλητοι; Οχι βεβαίως. Οι αστυνομικές αρχές (σε συνεργασία με κατοίκους) προχώρησαν στη σύλληψη δύο Τούρκων κατασκόπων. Οι Τούρκοι είχαν θεαθεί σε εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού στον Πόρο.

Στο νησί του Αργοσαρωνικού έφτασαν την περασμένη Παρασκευή με δυο μηχανές. Κοιμήθηκαν σε ξενοδοχείο και την επόμενη ημέρα σήκωσαν drone κοντά στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Εν συνεχεία σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, έφυγαν από το νησί αλλά, κατόπιν αναζητήσεων, εντοπίστηκαν από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στη Μονεμβασιά και συνελήφθησαν. Η υπόθεση βεβαίως πρόκειται να διερευνηθεί και από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

***

Οι υπάλληλοι του καφενείου της Βουλής για τους πλημμυροπαθείς

Ήταν εντυπωσιακή η προσφορά του Συλλόγου Υπαλλήλων της Βουλής για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. Συγκέντρωσαν τρόφιμα, φάρμακα, κουβέρτες, νερό και τα έστειλαν. Αλλά ίσως πιο συγκινητική ήταν η προσφορά των υπαλλήλων του καφενείου της Βουλής.

Μάζεψαν τρόφιμα, νερό, γάλατα, κουβέρτες, φάρμακα με δικά τους έξοδα και τα έστειλαν και αυτοί στους πλημμυροπαθείς ως ένα δείγμα συμπαράστασης για τα δεινά που πέρασαν και εξακολουθούν να περνούν.

***

Οι μερίδες φαγητού και η διανομή του ρουχισμού

Αλλά μια και γίνεται λόγος για τα τρόφιμα που αποστέλλονται σε Παλαμά και σε άλλα χωριά του Θεσσαλικού Κάμπου που πλημμύρισαν και οι κάτοικοι έχασαν τα πάντα, έχω να παρατηρήσω και τούτο. Δεν ξέρω φταίει η ανασφάλεια, ή ότι έτσι μερικοί έμαθαν στη ζωή τους, γιατί στα συσσίτια υπάρχουν άτομα που παίρνουν δύο και τρεις μερίδες φαγητό σε βάρος άλλων κατοίκων που δεν προλαβαίνουν να πάρουν ούτε μία;

Τι συμβαίνει; Τι να κάνουν αλήθεια δύο και τρεις μερίδες φαγητό; Το ίδιο συμβαίνει και με τον ρουχισμό. Μάρτυρες μου λένε ότι τοποθετούν τα ρούχα σε ένα σημείο, σχηματίζεται ένα είδος βουνού από τα ρούχα αυτά και όποιος πρόλαβε παίρνει (πολλές φορές και δύο και τρία ακόμα και τέσσερα είδη ρουχισμού).

***

Εκπαιδεύουν πρόσφυγες στην κατάσβεση πυρκαγιάς στα δάση

Με συμμετοχή ρεκόρ ολοκληρώθηκε στη Δομή των Λαγκαδικίων, στην Θεσσαλονίκη, η 11η άσκηση εκπαίδευσης αναγνωρισμένων προσφύγων σε δασικές πυρκαγιές και καταστάσεις εκτάκτων αναγκών. Συμμετείχαν 38 πρόσφυγες από 8 χώρες (Ιράν, Ιράκ, Παλαιστίνη, Συρία, Αφγανιστάν, Καμερούν, Μπουρκίνα Φάσο, Γουινέα).

Ανάμεσά τους 5 γυναίκες, αλλά και 2 πρόσφυγες με διδακτορικό στις Πολιτικές Επιστήμες και την Διοίκηση Επιχειρήσεων. Οι ωφελούμενοι εκπαιδεύτηκαν σε ασκήσεις πεδίου και για πρώτη φορά δημιουργήθηκε τμήμα πεζοπόρων. Το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε αστική πυρκαγιά εντός της Δομής, δασική πυρκαγιά με επέμβαση δυνάμεων άμεσης προσβολής και ειδικών πεζοπόρων δυνάμεων, άμεση μεταφορά τραυματιών και σενάριο εκκένωσης με την συμμετοχή των προσκεκλημένων σε πραγματικό χρόνο.

Πρόκειται για ειδικά πρωτόκολλα εκπαίδευσης για αναγνωρισμένους πρόσφυγες, τα οποία καθιερώθηκαν μόνο από το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα, μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.