Η συνάντηση της Τετάρτης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είναι το κορυφαίο θέμα των ημερών στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα Τρίτη (19/9) για τις ΗΠΑ και η ελληνική αντιπροσωπεία προετοιμάζει κάθε λεπτομέρεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιείται σε συνέχεια της προηγούμενης μεταξύ των δύο ανδρών, στις αρχές Ιουλίου στο Βίλνιους.

Εκεί είχε περιγραφεί ο οδικός χάρτης και οι πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της αμοιβαίας διάθεσης για αποκλιμάκωση της έντασης των τελευταίων ετών και μένει να φανεί αν από τουρκικής πλευράς θα ακολουθηθούν τα βήματα που έχουν συμφωνηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η στάση της Ελλάδας και η πίεση της Τουρκίας

Από τη δική του πλευρά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε μόλις μία ημέρα νωρίτερα από τη Θεσσαλονίκη ότι τα μοναδικά προς συζήτηση θέματα για την κυβέρνηση είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχει επανέλθει στη ρητορική της «Γαλάζιας Πατρίδας», εξακολουθώντας πάντως να αποφεύγει τη στρατιωτική ένταση και τις παραβατικές πρακτικές στο Αιγαίο.

Η συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη αξιολογείται ως ενδεικτική και καθοριστική για το τι θα ακολουθήσει και το αν θα τηρηθεί ο οδικός χάρτης ή αν σε αυτόν θα προστεθούν και νέες παράμετροι.

Πραγματοποιείται πάντως εν μέσω μίας νέας έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, τις οποίες ο Ερντογάν «παραδοσιακά» χρησιμοποιεί ως μέσο πίεσης, τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Ευρώπη.