Η ατζέντα της ημέρας: Το πένθος για τους 5 Έλληνες στη Λιβύη – Τα οριστικά αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ – Το επίσημο τέλος του Ιτούδη

Τριήμερο Πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις κηρύχθηκε χθες, για τον χαμό των πέντε ατόμων της ελληνικής αποστολής στην Λιβύη. Τρεις από τους 13 τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση με την ΕΥΠ να έχει εμπλακεί στην έρευνα για τα αίτια του θανατηφόρου τροχαίου.

1

Οι λεπτομέρειες για την τραγωδία στη Λιβύη

  • Τα θύματα: Δύο νοσηλεύτριες και ένας υπαξιωματικός ήταν τα τρία στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο δυστύχημα που συνέβη στη Λιβύη. Οι άλλοι δύο νεκροί της ελληνικής αποστολής, όπως έγινε γνωστό ήταν διερμηνείς και παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης.
  • Πώς έγινε το δυστύχημα: Το λεωφορείο που μετέφερε τα μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης στον χώρο όπου συγκεντρώνεται η διεθνής βοήθεια, συγκρούστηκε με όχημα που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση. Μάλιστα, με τη υπόθεση ασχολήθηκε και η ΕΥΠ ώστε να ξεδιαλύνουν πώς έγινε το δυστύχημα.
  • Εθνικό Πένθος και επαναπατρισμός: Χθες το πρωί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε την κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θανάτο των πέντε Ελλήνων. Επίσης περίπου στις 7 χθες το πρωί έφτασε στην Ελευσίνα το C-130 με 14 Έλληνες που επαναπατρίστηκαν ενώ ένα μεταφορικό C27 μεταφέρει τις σορούς των πέντε. Όσον αφορά τους τραυματίες, οι δέκα από τους δεκατρείς έχουν διακομισθεί στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο με τους τρεις να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.
2

Πώς εξηγείται η πρωτιά του Κασσελάκη

  • Τα τελικά αποτελέσματα: Ανακοινώθηκαν χθες τα τελικά αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου Προέδρου. Ειδικότερα, μετά την ενσωμάτωση και των 537 Εκλογικών Τμημάτων, ο Στέφανος Κασσελάκης συγκέντρωσε ποσοστό 44,91%, με την Έφη Αχτσιόγλου να ακολουθεί με 36,18%. Την τρίτη θέση κατέλαβε τελικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 8,93%, με τον Νίκο Παππά να καταλήγει στην τέταρτη θέση με 8,68%. Τελευταίος ο Στέφανος Τζουμάκας με 1,3%.
  • Πώς τα κατάφερε ο Κασσελάκης: Απογοήτευση, Αποδοκιμασία, Αναζήτηση. Αυτές είναι τρεις λέξεις «κλειδιά» που εξηγούν το αποτέλεσμα σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Λευτέρη Κουσούλη. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα παραδοσιακά στελέχη αποδοκιμάστηκαν λέγοντας ότι «στο πρόσωπό του κ. Κασσελάκη οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν μια διέξοδο που δεν συνοδεύεται και από πολλές πολιτικές απαιτήσεις, δηλαδή από πολιτικό περιεχόμενο». Και όπως επισήμανε, ο «κ. Κασσελάκης κερδίζει τις εντυπώσεις και κερδίζει και στην κάλπη».
  • Τι εκτιμά η Κυβέρνηση: Την ίδια ώρα, με ενδιαφέρον παρακολουθούν στο Μέγαρο Μαξίμου τις εξελίξεις θεωρώντας δεδομένο ότι η πρώτη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη και η πιθανολογούμενη επικράτησή του στην κούρσα ηγεσίας, προσθέτει μία νέα, πιθανώς καταλυτική παράμετρο στους πολιτικούς συσχετισμούς. Παρά ταύτα όμως, κανείς δεν βλέπει αυτή τη στιγμή δραματικές και ευρύτερες ανατροπές. Στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι η «μπάλα» εξακολουθεί να βρίσκεται στα πόδια και στο γήπεδο της Κυβέρνησης.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Απελευθερώθηκαν πέντε Αμερικανοί κρατούμενοι από το Ιράν

  • Η συμφωνία: Απελευθερώθηκαν χθες 5 Αμερικανοί κρατούμενοι από το Ιράν, στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής μεταξύ των ΗΠΑ και της χώρας. Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε στις 10 Αυγούστου, επιτρέπει σε πέντε Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται από το Ιράν να φύγουν με αντάλλαγμα την αποδέσμευση έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων ιρανικών πόρων που παρέμεναν «παγωμένα» στη Νότια Κορέα μαζί με την απελευθέρωση πέντε Ιρανών που κρατούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Ο ρόλος του Κατάρ: Το Κατάρ ενεργεί ως μεσολαβητής, ξεκινώντας με την ηλεκτρονική μεταφορά των ιρανικών χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο Κατάρ και την Ελβετία. Μάλιστα, επετράπη στους κρατούμενους να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο μόνο μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς των χρημάτων. Επιπλέον, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το Κατάρ θα διασφαλίσει πως τα χρήματα που «ξεπάγωσαν» θα δαπανώνται μόνο σε αγαθά όπως τρόφιμα και φάρμακα– που δεν υπόκεινται δηλαδή στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν.
  • Η κριτική στον Μπάιντεν: Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές στις ΗΠΑ αλλά και ορισμένοι πρώην Ιρανοί πολιτικοί κρατούμενοι κατηγόρησαν τον Τζο Μπάιντεν ότι αυτή η συμφωνία θα ενθαρρύνει το Ιράν να διατηρήσει την τακτική των «ομήρων» στη διπλωματική του φαρέτρα.
4

Πρόβλεψη «α λα ελληνικά» των παραλλαγών του SARS-CoV-2

  • Η «πρόβλεψη»: Μία ελληνική ερευνητική ομάδα ιχνηλάτησε τις πιθανές αλλαγές του ιού αξιοποιώντας τη θεωρία δικτύων, ώστε να μπορεί να προβλέψει το είδος των αλλαγών που θα έδιναν ένα εξελικτικό πλεονέκτημα στον ιό και έτσι η ανθρωπότητα να είναι προετοιμασμένη για το μέλλον.
  • Η ομάδα: Η ομάδα απαρτίζεται από τον Γιάννη Μανουσόπουλο, ερευνητή του εργαστηρίου Ιολογίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην Πάτρα, τον Γιάννη Ιωαννίδη, καθηγητή Παθολογίας και Στατιστικής, διευθυντή του κέντρου METRICS της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, την Κλειώ Αναστασοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας, και τον Αθανάσιο Τσακρή, καθηγητή Μικροβιολογίας και διευθυντή του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Η καινοτομία: Το σύμπλεγμα των αλληλεπιδράσεων μεταξύ μεταβαλλόμενων θέσεων στις ιικές πρωτεΐνες δεν είχε καθόλου μελετηθεί πριν αποφασίσει η ελληνική ομάδα να διερευνήσει την αλληλεπίδραση των πρωτεϊνών του SARS-CoV-2. Η έρευνά τους εστίασε σε δύο άξονες: στην ανάπτυξη στατιστικής μεθόδου ανίχνευσης της σημασίας των αλληλεπιδράσεων μεταξύ θέσεων της πρωτεΐνης-ακίδας και στη μελέτη των αλληλεπιδράσεων των μεταβαλλόμενων θέσεων, μέσα από το πρίσμα της θεωρίας των δικτύων.
5

Επίσημο το διαζύγιο Ιτούδη - Εθνικής μπάσκετ

  • Η ανακοίνωση: Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας η ΕΟΚ ενημέρωσε για το τέλος της συνεργασίας της με τον Δημήτρη Ιτούδη ύστερα από 18 μήνες κοινής πορείας. «Το καλό της Εθνικής ομάδας, η οποία ενώνει τους Έλληνες φιλάθλους και το συμφέρον της οποίας είναι το πρώτο μέλημα όλων, κατέστησε επιτακτική αυτή την εξέλιξη», υπογραμμίστηκε χαρακτηριστικά, καθώς ο Έλληνας κόουτς δεν θα ήταν εφικτό να προετοιμάσει το σύνολο για το προ-ολυμπιακό τουρνουά του 2024.
  • Πώς αντέδρασε ο κόουτς: Με μήνυμά του σε προσωπικούς λογαριασμούς του ο Δημήτρης Ιτούδης επιβεβαίωσε το συναινετικό χωρισμό με την Ομοσπονδία, υποστηρίζοντας ότι «έδωσα όλο μου το είναι» σε αυτήν τη συλλογική προσπάθεια. Συμπλήρωσε μάλιστα πως εφεξής θα είναι δίπλα στην Εθνική «αφιλοκερδώς μόνο με την συμβουλή και την άποψή μου οποτεδήποτε και αν αυτή χρειαστεί».
  • Η επόμενη μέρα: Η ΕΟΚ μπαίνει επισήμως πια στη διαδικασία αναζήτησης διαδόχου και ο Βασίλης Σπανούλης εμφανίζεται ως η βασική επιλογή της ηγεσίας της, διότι καλύπτει τις περισσότερες από τις προϋποθέσεις για τη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή. Φυσικά θα πρέπει να διευκρινιστεί τι θέλει ο ίδιος ο κόουτς του Περιστερίου και πώς μια τέτοια σχέση θα μπορούσε να λειτουργήσει σωστά. Ο Σπανούλης πρόσφατα αρνήθηκε ν’ απαντήσει σε οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr