Στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έχουν διακομισθεί οι δέκα από τους δεκατρείς τραυματίες της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής, το λεωφορείο της οποίας ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη με τραγικό απολογισμό τον θάνατο πέντε ατόμων.

Όπως έγινε γνωστό, οι τρεις εκ των δέκα είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Ο ένας φέρει τον βαθμό του συνταγματάρχη και ήταν ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής αποστολής. Έχει υποστεί πολλαπλά κατάγματα, με το πιο σοβαρό στη μέση του.

Οι άλλοι δύο είναι ένας λοχαγός κι ένας στρατιωτικός γιατρός, οι οποίοι έχουν καεί στο πρόσωπο και στο σώμα. Όλοι τους υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις και παρακολουθούνται από τους γιατρούς.

Το C-130 που μετέφερε τους τραυματίες προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας λίγο πριν από τις 7 το πρωί. Αμέσως στήθηκε επιχείρηση μεταφοράς τους στα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής.

Ακόμη τρεις τραυματισμένοι, δύο στο 251 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και άλλος ένας στο Ναυτικό Νοσοκομείο, νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους.

Το μήνυμα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Εν τω μεταξύ, όσο αναζητούνται τα αίτια του δυστυχήματος στη Λιβύη, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος δήλωνε την οδύνη του για ό,τι συνέβη.

Στην ανάρτησή του ο κ. Φλώρος εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του «για την απώλεια των συναδέλφων μας που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος κατά την διάρκεια ανθρωπιστικής αποστολής στην Λιβύη» και ταυτόχρονα μετέφερε «τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες όλων των θυμάτων».

«Η σκέψη μας στους τραυματίες που εύχομαι σύντομα να είναι και πάλι κοντά μας», συνέχισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κλείνοντας με το «οι Σημαίες Μεσίστιες» συνοδεύοντας την ανάρτησή του με μια φωτογραφία από το «ελληνικό πεντάγωνο».

Άλλωστε είχε κηρυχθεί τριήμερο πένθους στις Ένοπλες Δυνάμεις ως ελάχιστος φόρος τιμής στις ζωές που χάθηκαν.

ΓΕΕΘΑ για τη λανθασμένη ανακοίνωση: «Αυτή την ενημέρωση είχαμε από τις αρχές της Λιβύης»

Θυμίζουμε πως αρχικά προκλήθηκε σύγχυση για το αν υπήρξαν νεκροί, αφού η αρχική ενημέρωση έκανε λόγο για ελαφρά τραυματισμένους. Εκ των υστέρων πηγές κοντά στην ηγεσία του Στρατού διευκρίνισαν πως η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης και στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αργότερα, και σύμφωνα πάντα με της πηγές του ΓΕΕΘΑ, οι αρχές της Λιβύης, δια του Υπουργείου Υγείας της χώρας, και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα.

Οι στρατιωτικές πηγές ανέφεραν επίσης πως πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση έπρεπε να ειδοποιηθούν οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές, και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Όταν όλα αυτά έγιναν, ενημέρωσε και το ΓΕΕΘΑ για νεκρούς.