Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, παρούσα, δείχνει με μανία τα δόντια της και θα συνεχίσει να τα δείχνει. Μετά τον παρατεταμένο καύσωνα, τις πυρκαγιές που έκαψαν ένα μεγάλο μέρος της χώρας μας και που θρηνήσαμε θύματα, έρχονται, αρχές Σεπτεμβρίου οι βροχές. Συσκέψεις επί συσκέψεων στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων. Οι μετεωρολόγοι είπαν στον Πρωθυπουργό ότι πιθανώς να είναι η μεγαλύτερη νεροποντή που είχαμε ποτέ στη χώρα – πολύ περισσότερο νερό από αυτό που έπεσε με την κακοκαιρία «Ιανός». «Είναι το πιο ακραίο φαινόμενο που συνέβη στην περιοχή (Μαγνησίας κλπ.) από πλευράς ύψους βροχής σε ένα 24ωρο – συνήθως τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν Οκτώβριο Νοέμβριο» σημείωσαν χαρακτηριστικά. Να σκεφτείτε ότι συγκρίνουν την κακοκαιρία Daniel, με μια άλλη που συνέβη το 1870 και βρίσκουν ότι η χθεσινή νεροποντή ήταν μεγαλύτερη.

Δόθηκαν στην σύσκεψη αρκετές πληροφορίες για τα ακραία φαινόμενα που έφερε η κακοκαιρία «Daniel» (που ήδη θρηνούμε θύματα), στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής υπό τον Πρωθυπουργό, τις οποίες σας μεταφέρω: Για παράδειγμα ειπώθηκε ότι μέσα σε 12 ώρες στη Πήλιο χθες έπεσε νερό που πέφτει στην Αττική μέσα σε 18 μήνες. Για να καταλάβετε την ένταση και την μανία της κακοκαιρίας Daniel, απλώς σημειώστε ότι στην Μάνδρα που είχαμε τόσα θύματα και τόσες καταστροφές οι μετεωρολόγοι εκτίμησαν ότι τότε έπεσε βροχή 100 χιλιοστά.

Στο Πήλιο χθες, λένε, έπεσε βροχή 600 χιλιοστά. Στον Βόλο μέσα σε 12 ώρες έπεσε βροχή 300 χιλιοστά και γκρέμισε γέφυρες, κατάπιε λεωφορεία, προκάλεσε καταστροφές, εκκενώθηκε το γηροκομείο όταν κατέρρευσε η παλιά πτέρυγα, μετέτρεψε τους δρόμους σε ποτάμια και η εικόνα που αντίκρυσαν οι κάτοικοι ήταν βιβλική. Με ξύλα και σκούπες προσπαθούσαν να διώξουν τα νερά που έφταναν έως το γόνατο. Να σκεφτείτε ότι στην Αττική πέφτει βροχή συνήθως 400 χιλιοστά αλλά για 12 μήνες. Σε πολλές περιπτώσεις οι κορυφές των νεφών είχαν ύψη που ξεπερνούσε τα 12 χιλιόμετρα

Την ώρα που το 112 ηχούσε και πάλι, στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης ο συντονισμός για τις επόμενες δύσκολες ώρες καθώς το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και τονίστηκε η ανάγκη να παραμείνουν ανοικτοί οι δρόμοι προς τα νοσοκομεία και τις κρίσιμες υποδομές. Παράλληλα δόθηκαν οδηγίες για τη φιλοξενία ανθρώπων όπου χρειαστεί. Αλλά η νεροποντή συνεχιζόταν…

***

Έφαγαν kofta kebab, αλλά το κύριο πιάτο ήταν ο ελληνοτουρκικός διάλογος

Σας έχω παρασκήνιο από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας Γιώργου Γεραπετρίτη και Τουρκίας Χακάν Φιντάν στην Αγκυρα. Ας αρχίσω με το γεύμα που παρέθεσε ο Τούρκος στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Όχι αυτή τη φορά δεν προσφέρθηκε ο περίφημος χαλβά με… στραγάλι (και όχι με σιμιγδάλι), που είχε σερβιριστεί στην Κωνσταντινούπολη στο γεύμα Μητσοτάκη- Ερντογάν, αλλά το περιβόητο kofta kebab, ως… ορεκτικό. Το κύριο πιάτο δεν ήταν ψαρικό, αλλά αρνάκι σερβιρισμένο σε πίτα και πράσινη σαλάτα, κάτι που εντυπωσίασε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Και για επιδόρπιο; Αυτούς τους μπακλαβάδες που συνήθως προσφέρουν οι Τούρκοι, ξεχάστε τους, ο Τούρκος πρόσφερε στον Έλληνα ομόλογό του… ρυζόγαλο με σιρόπι ροδόσταγμα.

Πάντως στις δηλώσεις τους εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι, που σε μια τετ α τετ συνομιλία άνω των δύο ωρών, επιχείρησαν να χαράξουν ένα κοινό χρονοδιάγραμμα αλλά και τις «κόκκινες γραμμές» στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Αν το κατάφεραν θα δείξει τις προσεχείς ημέρες. Εκείνο όμως που έμαθα είναι ο δικός μας υπουργός Εξωτερικών στη διάρκεια της συνάντησης με τον Τούρκο είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με το Μαξίμου, όσο και με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Κόμπο, αφού οι κινήσεις για το κυπριακό έγιναν πολύ προσεκτικά. Θέματα εδαφικής ανεξαρτησίας η ελληνική πλευρά, δεν άφησε να συζητηθούν, αλλά έγινε μια συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες. Βεβαίως και τέθηκε το θέμα των παραβιάσεων, αλλά ο Τούρκος το… προσπέρασε (έτσι και αλλιώς από τον Φεβρουάριο δεν έγινε καμία παραβίαση) λέγοντας ότι αντιλαμβάνεται διαφορετικά, το μήκος του εναέριου χώρου της Ελλάδας, απ΄ότι το αντιλαμβάνονται οι Έλληνες.

***

Η εικόνα του Στίγκα όταν αντίκρυσε την Δικαιοσύνη

Αρχικώς καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας θα ανέβαινε για κανένα 20λεπτο στο γραφείο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Γ. Αδειλίνη και θα αποχωρούσε χαμογελαστός και απροβλημάτιστος. Κάπως έτσι το ‘χε στο μυαλό του όταν χθες το πρωί στις 10 παρά 20 ανέβαινε τα σκαλιά στο ανώτατο δικαστήριο. Δεν ήξερε όμως τι τον περίμενε, στην πρώτη του συνάντηση, ως αρχηγός κόμματος με την Δικαιοσύνη.

Άλλωστε το γεγονός ότι το προηγούμενο βράδυ επανάφερε στην κοινοβουλευτική ομάδα τους 3 διαγραφέντες και τους 2 ανεξαρτητοποιηθέντες, αποτελούσε κατά την κρίση του βάσιμο λόγο κλεισίματος της έρευνας που διενεργεί προσωπικώς η κ. Αδειλίνη μετά τις καταγγελίες του από το βήμα της Βουλής για φαινόμενα Greek Mafia και πρακτικές Δον Κορλεόνε στο κόμμα του.

Ατυχώς πως όμως, η ώρα περνούσε κι εκείνος δεν έβγαινε. Κατά τις 12 το μεσημέρι η αστυνομική συνοδεία του ανέβασε από το πάρκινγκ τα δύο αυτοκίνητα δίνοντας την εντύπωση ότι ο κ. Στίγκας θα αποχωρούσε. Στη 1 μετά το μεσημέρι το μόνο νεότερο από το εισαγγελικό μέτωπο ήταν η βροχή που δυνάμωνε μετατρέποντας τη διπλή μαρμάρινη κλίμακα σε τσουλήθρα. Τότε ακούστηκε πως η καθυστέρηση οφειλόταν σε ένα έγγραφο το οποίο τελικώς ο πρόεδρος προσκόμισε.

Στις 2 παρά 10 μετά το μεσημέρι το μεσημέρι, δηλαδή τρεις ώρες και κάτι μετά βγήκε. Άλλοι τον είδαν αναψοκοκκινισμένο, άλλοι κάτωχρο. Σε κάθε περίπτωση όμως κανείς δεν τον βρήκε στα καλύτερα του κι εκτός των άλλων , σήμερα – αύριο θα ξαναπάει στον Άρειο Πάγο για να συνεχίσει τη … συζήτηση, όπως την χαρακτήρισε στην πολύ συγκρατημένη τοποθέτηση του.

Ωστόσο είχε εμμονές και εξηγούμαι: Παρουσίασε δε ως θετική εξέλιξη τη στήριξη από τους βουλευτές του διανέμοντας «κοινή δήλωση» με τις υπογραφές τους. «Δηλώνουμε την προθυμία μας να στηρίξουμε ανεπιφύλακτα τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας και να επιβεβαιώσουμε την ενότητα του κόμματος» γράφουν, μεταξύ άλλων. Όμως, κοιτάζοντας το κάποιος προσεκτικά, διαπιστώνει ότι η δήλωση δεν έχει ημερομηνία και πως το περιεχόμενο της είναι γενικόλογο, μπορεί δηλαδή να συντάχθηκε σε ανύποπτο προγενέστερο χρόνο για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Επίσης, ο Χ. Κατσιβαρδάς ( μάχιμος δικηγόρος) είναι ο μόνος από τους 12 βουλευτές που δεν έθεσε το όνομα του δίπλα από την υπογραφή του.

Για την ιστορία και μόνο να υπομνήσω ότι επί δεκαετίες οι … συζητήσεις με τους θεσμούς (εισαγγελείς, ανακριτές, Κρατική Ασφάλεια, Αντιτρομοκρατική κτλ.) διέπονταν στο πρώιμο στάδιο τους από οικειότητα (σ.σ. «φιλικές συζητήσεις») και στο τέλος οι συνομιλητές χαλούσαν τις καρδιές τους.

***

Ο Στίγκας, η kolotoumpa και ο αφορισμός της… Greek mafia

Την ώρα που κατέθετε στην εισαγγελέα Αρείου Πάγου ο Βασίλης Στίγκας, τι άραγε έκαναν οι βουλευτές των Σπαρτιατών; Νυν, διαγραμμένοι ή ανεξαρτητοποιηθέντες; Ήταν ακροβολισμένοι στους χώρους του Κοινοβουλίου είτε κατά μόνας είτε κατά μικρές ομάδες των δυο-τριών ατόμων εν αναμονή της κατάθεσης του Βασίλη Στίγκα στον Άρειο Πάγο.

Η «κωλοτούμπα» που επιτεύχθηκε προκειμένου να μην διαλυθεί η Κ.Ο. του κόμματος, με την επιστροφή των τριών διαγραφέντων και μετά από την κοινή δήλωση «μετανοίας» των έντεκα βουλευτών με την οποία εκφράζουν την προθυμία τους να στηρίξουν ανεπιφύλακτα τον πρόεδρό τους (!), φαίνεται να αποτελεί προς το παρόν και μέχρι να εκδηλωθεί η νέα κρίση στις τάξεις του υπερεθνικιστικού μορφώματος, την συμβιβαστική φόρμουλα για να διασωθεί η «παρτίδα». Τι τους ενώνει; Μα φυσικά η κρατική χρηματοδότηση προς το κόμμα των Σπαρτιατών, την σφραγίδα του οποίου έχει στα χέρια του ο κ. Στίγκας, που από την πλευρά του προκειμένου να μην μείνει …αρχηγός χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα, δέχθηκε πίσω τους διαγραφέντες και «ξέχασε» τα περί Greek mafia και Δον Κορλεόνε που είχε πει στην Βουλή περιγράφοντας ένα κλίμα εκβιασμών και παρεμβάσεων από εξωκοινοβουλευτικά κέντρα…

Το «έργο» που παίζεται αυτή την περίοδο στους Σπαρτιάτες θα έχει και άλλα τραγελαφικά επεισόδια. Το πρώτο το είδαμε ήδη με την δήλωση του βουλευτή Φλώρου, ο οποίος αν και συνυπογράφει την κοινή δήλωση στήριξης του κόμματος και του προέδρου του, αποφάσισε …να μην επιστρέψει και να παραμείνει «ανεξάρτητος» προφανώς γιατί δεν εμπιστεύεται τον Στίγκα, αλλά και γιατί θα μπορεί να λέει ό,τι θέλει από το βήμα της Βουλής εξ ονόματος όποιου θέλει… Είναι αυτός άλλωστε που είχε πει ότι «εκφράζει την μοναδική ελπίδα η υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη στο δήμο Αθηναίων», προκαλώντας τον εκνευρισμό του Στίγκα που τον είχε «αδειάσει» δηλώνοντας ότι λειτούργησε «αυτοβούλως». Μύλος…

***

Τι είναι η «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών» που συμμετέχει η ΠτΔ

Γνωστή και ως Πρωτοβουλία Βαλτικής, Αδριατικής, Μαύρης Θάλασσας (ΠΒΑΜ), ή απλά οι «Τρεις Θάλασσες», είναι φόρουμ δώδεκα κρατών (13 καθώς εισχωρεί και η Ελλάδα) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά μήκος ενός άξονα βορρά-νότου από τη Βαλτική Θάλασσα έως την Αδριατική Θάλασσα και τον Εύξεινο Πόντο στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Η Πρωτοβουλία στοχεύει στη δημιουργία ενός περιφερειακού διαλόγου για διάφορα ζητήματα που επηρεάζουν τα κράτη μέλη. Τα κράτη μέλη είναι η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Σλοβενία, οι οποίες συναντήθηκαν για την πρώτη τους σύνοδο κορυφής το 2016 στο Ντουμπρόβνικ. Η Πρωτοβουλία ιδρύθηκε το 2016 από τον Πολωνό Πρόεδρο Αντρέι Ντούντα και την τότε Κροάτη ομόλογό του Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς ως πλατφόρμα οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ της Κεντρικής Ευρώπης.

***

Και στην Κύπρο πάνε τα Rafale

Μαθαίνω ότι την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Τετραμερής Αεροναυτική Άσκηση «EUNOMIA» μεταξύ Ελλάδος, Κυπριακής Δημοκρατίας, Γαλλίας και Ιταλίας, στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για μια Άσκηση που ξεκίνησε το 2020 ως τετραμερής πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ασταθούς κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και αναφέρεται στη συλλογική πρόθεση και δέσμευση των τεσσάρων Χωρών στην εφαρμογή και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), στην προαγωγή και διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και στην συνεισφορά τους στην διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας

Η Ελλάδα αναμένεται να έχει σύμφωνα με τις εντολές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου ενισχυμένη παρουσία με φρεγάτα, υποβρύχιο αλλά και μαχητικά. ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι Γάλλοι θα στείλουν (ακόμα και στην Κύπρο) μαχητικά RAFALE, ενώ δυναμική θα είναι και η συμμετοχή της Ιταλίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.