Πρωτοφανής είναι η σφοδρότητα της κακοκαιρίας Daniel που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της με έναν συμπολίτη μας να έχει τη ζωή του στην περιοχή του Άνω Βόλου.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης κατέρρευσε πτέρυγα του Γηροκομείου Βόλου με αποτέλεσμα να εκκενωθεί προληπτικά το συγκεκριμένο σημείο του ιδρύματος. Από το εν λόγω γηροκομείο, 20 κατάκοιτοι ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν σε κλινική της πόλης, ενώ οι υπόλοιποι 74 σε ασφαλή πτέρυγα του γηροκομείου.

Ακόμη εκκενώθηκε το Κέντρο Υγείας Αγαλαστής, όπως αποφάσισαν από κοινού ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου.

Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας

Σημειώνεται, ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι σε ισχύ στο νομό Μαγνησίας με τους κατοίκους να λαμβάνουν νέο μήνυμα από το 112.

Πώς θα κινηθεί το μέτωπο της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ την Τετάρτη  ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • Στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής)
  • τη Θεσσαλία
  • τις Σποράδες
  • την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας)
  • την Εύβοια (κυρίως στη βόρεια)
  • την ανατολική και νότια Πελοπόννησο
  • και κατά περιόδους στη δυτική και νότια Κρήτη

Στην Αττική θα επηρεαστούν κατά περιόδους τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματά της.

Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής στη χώρα

Oπως σημειώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, τα ημερήσια ύψης βροχής στην κεντρική Ελλάδα ξεπερνούν κατά πολύ προηγούμενα ρεκόρ, τουλάχιστον από το 2006.

Το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής μέχρι τις 8:45 μμ καταγράφεται στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 754 mm. Το προηγούμενο ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής 644,7 mm είχε καταγραφεί στην Παλική Κεφαλονιάς κατά τη διάρκεια του μεσογειακού κυκλώνα Ιανού τον Σεπτέβριο 2020.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε χιλιοστά μέχρι τις 8:45 μμ, όπως καταγράφηκαν σήμερα από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, σημειώθηκαν επίσης στην Πορταριά (613 mm), στον Βόλο (393 mm), στην Αγιά Λάρισας (213 mm), στην Πεζούλα Καρδίτσας (174 mm), στη Χάλκη Λάρισας (165 mm), στον Ξάνεμο Σκιάθου (159 mm) και στους Γόννους Τεμπών (143 mm).

Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι οι μετεωρολογικοί σταθμοί σε Ζαγορά, Πορταριά και Βόλο σταμάτησαν να μεταδίδουν περίπου στις 6 μμ και στον Ξάνεμο Σκιάθου στις 10.30 πμ, λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος. Οι βροχοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές συνεχίζονται.

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν διαθέσει 3 φορτωτές στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου για την αντιμετώπιση της ακραίας κακοκαιρίας Daniel.

Παράλληλα μέσα και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων  βρίσκονται σε ετοιμότητα συνδρομής στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ.

Live η εξέλιξη της κακοκαιρίας