Η Ρωσία χρησιμοποιεί τα σιτηρά ως πυρομαχικά, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας Ρόμπερτ Τέλους μετά την κατάρρευση της συμφωνίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Τέλους έκανε έκκληση στην ΕΕ να βοηθήσει να βελτιωθεί η υλικοτεχνική υποστήριξη ως προς τα σιτηρά, καθώς περισσότερα ουκρανικά φορτία θα ξεκινήσουν να φθάνουν μέσω των συνόρων μετά την εποχή του θερισμού.

«Ασφαλώς η Ρωσία χρησιμοποιεί τα σιτηρά ως πυρομαχικά, συμβαίνει και πάλι», είπε ο υπουργός στο Reuters.

Αγρότες στην Πολωνία και σε άλλες χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία δέχτηκαν αυτή τη χρονιά πιέσεις λόγω των ουκρανικών σιτηρών, αναγκάζοντας την Βαρσοβία να κλείσει το σύνορό της για τις εισαγωγές. Ως εκ τούτου, οι Βρυξέλλες συμφώνησαν να παγώσουν τις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία μέσω των συνόρων γειτονικών της χωρών επιτρέποντας μόνο φορτία με διαμετακόμιση.

Ο Τέλους δήλωσε ότι η Βαρσοβία είναι έτοιμη να βελτιώσει τη μεταφορά των σιτηρών μέσω των συνόρων της, αλλά είπε ότι δεν θα αυξηθεί άμεσα η ροή τους.

«Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε πιο αποτελεσματική την διαμετακόμιση. Ο θερισμός μόλις ξεκίνησε αλλά αργότερα σίγουρα θα αυξηθεί η ροή. Πρέπει να πιέσουμε την ΕΕ να βοηθήσει στην βελτίωση των υποδομών», σχολίασε.

Ο Τέλους, ο οποίος αύριο Τετάρτη θα συναντηθεί με ομολόγους του από την Ρουμανία, την Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Σλοβακία και την Μολδαβία, είπε ότι η Βαρσοβία θα πιέσει για παράταση του εμπάργκο στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών και πέραν της 15ης Σεπτεμβρίου.