Υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα; Η δημοκρατική Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν είναι η αυτοκρατορική Πρωσία του 18ου. Η ουσία όμως δεν αλλάζει – είτε πρόκειται για τη διαμάχη ενός ταπεινού μυλωνά με έναν πανίσχυρο αυτοκράτορα είτε για άλλες υποθέσεις. Σε κάθε μα κάθε μία περίπτωση και σε κάθε εποχή, αφορά τη λειτουργία της δικαστικής εξουσίας σε μια πολιτεία Δικαίου.

Στις χώρα μας διεξήχθησαν το τελευταίο διάστημα δυο σημαντικές δίκες, στις οποίες πρωταγωνίστησαν κορυφαία πολιτικά πρόσωπα. Στη δεύτερη από αυτές βρέθηκε ενώπιων της Δικαιοσύνης ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, για τις τηλεοπτικές άδειες και για μια υπόθεση όπου το άρωμα των βοσκοτοπίων δεν ήταν ποτέ τόσο δυσώδες.

Και στις δυο δίκες, η δουλειά των δικαστών δεν ήταν μόνο η δικανική κρίση. Ηταν και να εξασφαλίσουν, με την ορθή δικονομική διαδικασία και τις αποφάσεις τους, πως στην ελληνική Πολιτεία κυριαρχεί κάτι για το οποίο ήταν βέβαιος ο μυλωνάς πως κυριαρχούσε στην πρωσική: η απαραίτητη σε κάθε δικαιικό σύστημα ασφάλεια Δικαίου.

Λέγεται πως η δικαστική εξουσία είναι πυλώνας της δημοκρατίας. Είναι επειδή και οι δικαστές κρίνονται. Αλλά μια δημοκρατία αποδεικνύει την πραγματική της ισχύ όταν, επιτέλους, απονέμεται δικαιοσύνη.