Έως και 12 χρόνια φυλάκισης θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ο ύποπτος που οργάνωσε την αφαίρεση τοιχογραφίας του Banksy στο Χοστόμελ στην Ουκρανία, αν κριθεί ένοχος.

Το Reuters αναφέρει ότι το έργο τέχνης, που απεικονίζει μια γυναίκα με μάσκα αερίου και ρόμπα που κρατάει έναν πυροσβεστήρα, αφαιρέθηκε από τοίχο στη συγκεκριμένη ουκρανική πόλη στις 2 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Το υπουργείο ανακοίνωσε στον ιστότοπό του ότι ο άνδρας που θεωρείται ως ο «εγκέφαλος» της επιχείρησης ειδοποιήθηκε επίσημα ότι θεωρείται ύποπτος.

Μεγάλης αξία η τοιχογραφία

Το έργο τέχνης του διάσημου Βρετανού καλλιτέχνη είχε εκτιμηθεί σε πάνω από 9 εκατομμύρια γρίβνα (243.900 δολάρια), ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

«Οι εγκληματίες προσπάθησαν να μεταφέρουν αυτό το γκράφιτι με τη βοήθεια ξύλινων σανίδων και πολυαιθυλενίου», αναφέρεται.

«Χάρη στο ενδιαφέρον των πολιτών, η Αστυνομία και άλλες δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να συλλάβουν τους εγκληματίες», σημειώνεται στην ανακοίνωση, ενώ η τοιχογραφία ανακτήθηκε.

Ο Banksy επιβεβαίωσε ότι είχε ζωγραφίσει τη συγκεκριμένη τοιχογραφία και άλλες έξι σε μέρη που είχαν πληγεί από σφοδρές μάχες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.