Ο Εμανουέλ Μακρόν με την αυγή του νέου έτους έχει να αντιμετωπίσει τρεις βασικές προκλήσεις. Η πρώτη ειναι η αναμόρφωση του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος, που είναι μέρος της προεκλογικής ατζέντας με την οποία εξελέγη.

Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της στις 10 Ιανουαρίου. Ο Γάλλος πρόεδρος στις πρωτοχρονιάτικες ευχές του προς τον γαλλικό λαό κατέστησε σαφές ότι η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος ήταν το 2022 στο προεκλογικό του πρόγραμμα και θα υλοποιηθεί.

Τι προβλέπει το νέο συνταξιοδοτικό – Αλλαγές και στο μεταναστευτικό

Σε γενικές γραμμές προβλέπεται ότι η ηλικία συνταξιοδότησης των περισσότερων Γάλλων, που σήμερα είναι στα 62 χρόνια, θα ανέβει σταδιακά τα επόμενα χρόνια ούτως ώστε να φτάσει τα 65 χρόνια.

Ως προς το νέο νόμο για το μεταναστευτικό η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ρίξε τα χαρτιά της. Ως προς το ενεργειακό,τέλος, ο πρόεδρος Μακρόν έχει δεσμευτεί ότι θα ενισχυθούν οι παραγωγές ενέργειας τόσο από τις ανανεώσιμες πηγές όσο και τους πυρηνικούς σταθμούς.

«Στο πλευρό της Ουκρανίας η Γαλλία μέχρι τη νίκη της»

Τις ευχές του για την Πρωτοχρονιά έδωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στους πολίτες της Γαλλίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, αφού εξέφρασε την πλήρη στήριξη του Παρισιού στο Κίεβο εναντίον της Ρωσίας.

Η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας μέχρι τη νίκη της, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο μήνυμά του την Παραμονή Πρωτοχρονιάς. «Στη χρονιά που ξεκινά, θα σταθούμε στο πλευρό σας ανελλιπώς», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Δείτε το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα