Προετοιμασία 20’, Αναμονή 12 ώρες, Ψήσιμο 1.20’

ΥΛΙΚΑ

1 κ.σ. μαύρες σταφίδες

80 γρ. ούζο

2 φέτες χωριάτικο ψωμί 2-3 ημερών

10 μεγάλες ελιές Καλαμών

2 σκελίδες σκόρδο, χωρίς την πράσινη φύτρα

1 κοφτή κ.σ. κουκουνάρι

8-12 μεγάλες γαρίδες

1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή

¼ κ.γ. πάπρικα καυτερή

1 κ.γ. πελτέ ντομάτας

120 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

1 ματσάκι ανάμεικτα μυρωδικά (βασιλικό, δυόσμο, μάραθο, μαϊντανό)

4 μικρές μελιτζάνες

1 κ.γ. συμπυκνωμένο βαλσαμικό ξίδι καλής ποιότητας ή πετιμέζι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Από την προηγούμενη ημέρα βάζουμε τις σταφίδες να μουλιάσουν στο ούζο.

Την επομένη, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100°C.

Χτυπάμε στο μούλτι το ψωμί, τις ελιές και μισή σκελίδα σκόρδο μέχρι να αποκτήσουν μια υφή σαν χώμα. Απλώνουμε καλά σε ένα ταψί και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μισή τουλάχιστον ώρα ή μέχρι να αποκτήσει τραγανή υφή.

Σε ένα άλλο ταψάκι, στρώνουμε το κουκουνάρι και το βάζουμε για να καβουρδιστεί, παράλληλα με το ψωμί, στον φούρνο, ελέγχοντας τακτικά να μην καεί.

Καθαρίζουμε τις γαρίδες βγάζοντας προσεκτικά το έντερο και τις βάζουμε στο ψυγείο μέχρι το τελικό ψήσιμο.

Βάζουμε τα κελύφη και τα κεφάλια από τις γαρίδες σε ένα τηγάνι να ψηθούν ελαφρά και να βγάλουν τα υγρά τους. Στραγγίζουμε καλά και επαναφέρουμε σε χαμηλή φωτιά προσθέτοντας τις δύο πάπρικες (καπνιστή και καυτερή), μισή σκελίδα σκόρδο, τον πελτέ και 80 γρ. ελαιόλαδο. Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, σε χαμηλή πάντα φωτιά, ανακατεύοντας μερικές φορές να αρωματιστεί το ελαιόλαδο, χωρίς να καεί. Στραγγίζουμε και κρατάμε χωριστά το ελαιόλαδο.

Πλένουμε τα μυρωδικά και ξεχωρίζουμε τα φύλλα από τους μίσχους. Κόβουμε στα 4 τη σκελίδα σκόρδου. Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στα δύο ή κυδωνάτα στα τέσσερα. Τις αλατίζουμε ελαφρά και βάζουμε καθεμία σε σακουλάκια (τύπου πόλιμπαγκ ή με κλείσιμο τύπου ζιπ) με ένα κομμάτι σκόρδο, ανάμεικτους μίσχους από τα μυρωδικά και λίγο ελαιόλαδο. Γεμίζουμε με νερό μια κατσαρόλα αρκετά μεγάλη ώστε να χωράει τις μελιτζάνες και βυθίζουμε στο νερό ένα-ένα τα σακουλάκια πιέζοντας ελαφρά να φύγει όσο το δυνατόν περισσότερος αέρας. Με ένα ξύλινο μανταλάκι «πιάνουμε» κάθε σακουλάκι στο στόμιο της κατσαρόλας. Βάζουμε σε μέτρια φωτιά και φέρνουμε σε πολύ χαμηλό βρασμό για 20-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά οι μελιτζάνες και να απορροφήσουν το άρωμα των μυρωδικών και του σκόρδου.

Σερβίρισμα: Σε ένα φαρδύ τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε τις μελιτζάνες να καραμελώσουν ελαφρά. Τις βγάζουμε και τις κρατάμε ζεστές ενώ στο ίδιο τηγάνι βάζουμε τις γαρίδες ακουμπώντας τες από την πλευρά της ράχης. Μαγειρεύουμε χωρίς να γυρίσουμε ή να κουνήσουμε σε μέτρια πάντα εστία για 3-4 λεπτά, τόσο ώστε να ψηθούν από τη μία πλευρά και να ασπρίσουν απλώς από την άλλη.

Ετοιμάζουμε τη μικρή σαλάτα μυρωδικών: Σε ένα μπολ βάζουμε τα φύλλα των μυρωδικών με τις σταφίδες, το κουκουνάρι, λίγο αλάτι και λίγο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με τις άκρες των δαχτύλων πολύ ελαφρά.

Σερβίρουμε στο πιάτο τα κομμάτια μιας μελιτζάνας. Βάζουμε και τις γαρίδες ακουμπώντας τες στο πλάι. Πασπαλίζουμε με το τραγανό «χώμα» ελιάς, γαρνίρουμε με τη σαλάτα και βάζουμε περιμετρικά στο πιάτο μερικές σταγόνες πικάντικο λάδι γαρίδας και μερικές σταγόνες βαλσαμικό.