Ο Μιχάϊλο Ντιματριόβιτς είναι ένας στρατιώτης του Ουκρανικού Στρατού. Ένα αμούστακο παιδί που πήρε κάποια στιγμή το όπλο του για να υπερασπισθεί την οικογένειά του και το χωριό του, στη μαρτυρική Μπούτσια. Αλλά μια ρωσική σφαίρα τον κτύπησε στο πόδι. Δεν ανήκει σε κανένα τάγμα, δεν έχει καμία σχέση με νεοναζιστικά, όπως το ονομάζουν οι Ρώσοι, τάγματα. Ο Μιχάϊλο αναγκάστηκε να αφήσει τώρα το όπλο του αφού βρίσκεται τραυματισμένος χωρίς να γνωρίζει ακόμα εάν θα χάσει ή όχι το πόδι του. Το νοσοκομείο, του Κιέβου που τον περιθάλπει είναι το μεγαλύτερο της Ουκρανίας και συνήθως δέχεται τραυματίες από την Μπούτσια, εκεί όπου οι Ρώσοι φεύγοντας έσπερναν πτώματα στους δρόμους, ανοίγοντας ομαδικούς τάφους.

Ο νεαρός τραυματίας πολέμου Μιχάϊλο Ντιματριόβιτς δεν γνωρίζει ακόμα αν θα ξαναπερπατήσει ή εάν θα ξαναπαίξει το αγαπημένο του 5Χ5. Πρόλαβε όμως και είδε στο νοσοκομείο να μεταφέρουν παιδιά. Μικρά παιδιά ηλικίας ακόμα και οκτώ ετών. Όπως είδε να μεταφέρονται μέσα στα αίματα παιδάκια και η Ιρίνα Βασιλέβνα, υποδιευθύντρια του νοσοκομείου. Άλλα, όπως αφηγήθηκαν στην δημοσιογράφο Έλλη Κασόλη μπόρεσαν να τα σώσουν, άλλα όμως ξεψύχησαν στα χέρια των γιατρών. Δίπλα τους είναι και μια γυναίκα (φωτο) που τραυματίσθηκε και αυτή. Της έδωσαν τις πρώτες βοήθειες, αλλά παραμένει στο νοσοκομείο, όχι επειδή χρήζει περίθαλψης, αλλά επειδή δεν έχει που να μείνει. Οι οβίδες ισοπέδωσαν το σπίτι της. Σοκαριστικές εικόνες από το γενικό νοσοκομείο του Κιέβου. Εικόνες που δεν μπορεί ακόμα να τις βάλει ο ανθρώπινος νους.

Ίσως το μόνο θετικό, τούτες τις δύσκολες και τραγικές ώρες που οι Ρώσοι ισοπεδώνουν την Μαριούπολη είναι η είδηση ότι 16 χώρες ανοίγουν και πάλι τις πρεσβείες τους στο Κίεβο. Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι και η Ελλάδα. Μόνον που δεν θα στείλουμε τον πρέσβη κ. Μπουρνόβα (που ήταν εκεί), αλλά, σε πρώτη φάση (έως ότου προκηρυχθεί θέση) θα στείλουμε επιτετραμμένο. Η ελληνική πρεσβεία θα ανοίξει πάλι στα μέσα Μαΐου και η ελληνική σημαία θα κυματίζει και πάλι στο Κίεβο. Ποιος θα είναι ο επιτετραμμένος; Στο ΥΠΕΞ ομιλούν για πρόσωπο έκπληξη, αλλά όπως έμαθα θα είναι διπλωμάτης που γνώρισε ήδη τον πόλεμο και μάλιστα την πιο σκληρή όψη του..

Η σκέψη όλων όμως πάει στην Μαριούπολη και στους ομογενείς μας που είτε πολεμούν είτε είναι άμαχοι και είναι εγκλωβισμένοι μέσα σε καταιγιστικά πυρά. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, στρατιώτες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία επιχειρούσαν εισβολή στην περιοχή όπου βρίσκονταν οι τελευταίοι Ουκρανοί υπερασπιστές της Μαριούπολης στο εργοστάσιο Azovstal. Ένα τεράστιο εργοστάσιο σιδήρου και χάλυβα. Μια Ουκρανή βουλευτής η Λέσια Βασιλέκνο ανάρτησε στο Twitter ένα χάρτη της Μαριούπολης, η οποία όπως λέει «είναι περικυκλωμένη από όλες τις πλευρές, αλλά εξακολουθεί να στέκεται κάτω από τις σημαίες της Ουκρανίας».

***
Έρχονται πάλι οι Αμερικανοί βουλευτές

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που έρχονται Αμερικανοί βουλευτές στην Ελλάδα. Η πρώτη ήταν όταν μέλη του Κογκρέσου επισκέφθηκαν την Σούδα και τους παρέθεσε γεύμα η Ντόρα Μπακογιάννη. Σήμερα έρχονται και πάλι μέλη του Κογκρέσου και θα συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό, τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας και θα πάνε και στη Σούδα, την οποία οι Αμερικανοί την θεωρούν ως την κυριότερη βάση τους στη Μεσόγειο. Ανάμεσα στους Αμερικανούς θα είναι και ο Φράνκ Μπαλλόνε. Είναι ο βουλευτής που μαζί με άλλους είχαν συντάξει την έκθεση στο Κογκρέσο για τα τουρκικά F-16 και γιατί δεν πρέπει να πωληθούν στην Τουρκία.

***
Η νηστεία του Πρωθυπουργού

Στη Σαλαμίνα που επισκέφθηκε χθες μετά την Ρεβυθούσα ο Πρωθυπουργός βρέθηκε ανάμεσα σε πολλούς κρητικούς. Συνάντησε εκεί και έναν φίλο του κρητικό, έναν φούρναρη, τον Φραγκιά Κυρκαμπολάκη. Ο φίλος του λοιπόν του πρόσφερε γεύμα. Μην πάει το μυαλό σας ότι το γεύμα έγινε σε κάποιο εστιατόριο του νησιού, αλλά έγινε στον φούρνο. Τα εδέσματα; Νηστήσιμα, ήτοι, γαρίδες, χταπόδια, γυαλιστερές, και χαλβά. Σε κάποια στιγμή πρόσφεραν στον Πρωθυπουργό κρασί, λευκό κρασί που θα συνόδευε τα νηστήσιμα. Ο κ. Μητσοτάκης τους είπε ευγενικά ότι δεν πίνει, επειδή όταν νηστεύει, νηστεύει και το κρασί. Οι κρητικοί πάντως του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή, τόσο θερμή που έκανε τον βουλευτή Β Πειραιώς της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλο να πει στον Πρωθυπουργό: «Έτσι όπως πάνε, η Σαλαμίνα, με τόσους πολλούς κρητικούς μπορεί να γίνει ο πέμπτος νομός της Κρήτης » με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά ότι και στην Κρήτη και στην Β Πειραιά η ΝΔ θα έρθει πρώτη στις εκλογές. Στην Β Πειραιά είχε θέσει υποψηφιότητα.

***
‘Όταν εύχονταν Πάσχα… «καλή χρονιά»

Παλαιότερα Π.Μ ( δηλαδή…Προ μνημονίων) και Π.Κ. (Προ Κρίσεως) οι πολιτικοί, κυρίως οι αρχηγοί κομμάτων, μαζί με τον εκάστοτε ΠτΔ, συγκεντρώνονταν το Πάσχα σε κάποια από τα στρατόπεδα για να τσουγκρίσουν αβγά με τους στρατιώτες να τους ευχηθούν και να διασκεδάσουν μαζί τους. Έθιμο που κρατούσε, όπως έλεγαν από την εποχή της Χούντας. Κάτω από την τέντα (που συνήθως ήταν μετάξι από αλεξίπτωτο) την οποία έστηναν στα στρατόπεδα γινόταν ένα άτυπο συμβούλιο αρχηγών, χωρίς όμως πολιτικό περιεχόμενο. Το ενδιαφέρον ήταν εάν η Αλέκα Παπαρήγα έσπαγε τον αβγό του Ανδρέα Παπανδρέου, ή εάν ο Παπανδρέου έσπαγε το αβγό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Το κρασί έρρεε άφθονο, το κέφι τρικούβερτο, το τσάμικο συνεχές και μεταξύ μας περνούσαν όλοι καλά, εκτός ίσως των φαντάρων που έπρεπε να ξυπνήσουν από τα χαράματα για να σουβλίσουν το αρνί. Ήταν τόσο το κέφι εκείνες τις παλιές ημέρες του Πάσχα στα στρατόπεδα που πολλές φορές συνέβαιναν περίεργα πράγματα. Όπως φερ΄ειπείν ένα πολιτικός τσούγκριζε αβγά και ευχόταν παράλληλα «καλή χρονιά» στους έκπληκτους φαντάρους, ενώ ένας διοικητής στρατοπέδου έφερε στους κληρωτούς ναυταίους αντί την μπάντα του Ναυτικού ένα… μπαλέτο από 12 κορίτσια.

Όλα αυτά όμως με την οικονομική κρίση, χωρίς να σημαίνει ότι οι αρχηγοί των κομμάτων δεν επισκέπτονταν όλο αυτό το διάστημα στρατόπεδα, αλλά το έκαναν χωρίς τυμπανοκρουσίες και ταρατατζούμ. Μπορεί για παράδειγμα να βρίσκονταν στην Κρήτη τις ημέρες του Πάσχα έκαναν και μια βόλτα στη Σούδα και στην εκεί πτέρυγα μάχης. Ή όταν βρίσκονταν στη Λάρισα, πήγαιναν να τσουγκρίσουν αβγά με τους σμηνίτες και τους αξιωματικούς του Αρχηγείου της Τακτικής Αεροπορίας

***
Το Πάσχα των πολιτικών αρχηγών

Δεν ξέρω εάν ο Πρωθυπουργός, ο οποίος θα περάσει το τριήμερο του Πάσχα με την οικογένειά του στα Χανιά θα επισκεφθεί ανήμερα της Ανάστασης και κάποιο στρατόπεδο. Ούτε ξέρω εάν ο κ. Τσίπρας ο οποίος θα περάσει το Πάσχα οικογενειακώς (στο Σούνιο) θα πάει και αυτός σε κάποιο στρατόπεδο. Άλλωστε, όπως θα σας πω παρακάτω έχει να σκεφθεί ποιον ή ποια θα προτείνει για να είναι γραμματέας του κόμματός του. Εκείνο που ξέρω είναι ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα περάσει το Πάσχα μαζί με τους στρατιώτες μας στον Έβρο. Επίσης έμαθα ότι ο Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι έως το Μ. Σάββατο στο Ηράκλειο και την Κυριακή του Πάσχα θα βρίσκεται στην Αθήνα. Ο κ. Κουτσούμπας στη Λαμία και στη Λιβαδειά.

***
Το κουίζ για τον Γραμματέα στον ΣΥΡΙΖΑ

Ποιον ή ποια λοιπόν θα προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας για Γραμματέα του κόμματος; Ιδού η απορία που δεν απασχολεί μόνον τους συριζαίους, αλλά γενικά τους πολιτικούς. Δεν είναι λίγοι (κυρίως από τους λεγόμενους προεδρικούς) που προεξοφλούν από τώρα ότι ο (απερχόμενος) Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος θα παραμένει για άλλη μια θητεία. Μάλιστα για να γίνουν πιο πειστικοί αναφέρουν ότι στη νέα του θητεία θα έχει και αυξημένες αρμοδιότητες αυτής της νευραλγικής Οργανωτικής Γραμματείας. Είναι τα ίδια στελέχη που λένε ότι δεν «αλλάζεις Γραμματέα στο κόμμα σε προεκλογική περίοδο». Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Γιατί στο μυαλό του κ. Τσίπρα ουδείς γνωρίζει τι υπάρχει. Από εδώ και πέρα οι γνωρίζοντες καλά τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί που γνωρίζουν τις συνιστώσες του, την «Ομπρέλα» του, αλλά και τον ίδιο τον Πρόεδρο, θέτουν ένα περίεργο ένα κουίζ για τη θέση του Γραμματέα. Προσοχή, δεν λένε ονόματα, αλλά προεξοφλούν ότι θα είναι πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής (αποδεκτό από όλες τις τάσεις και όχι μόνον από τους «προεδρικούς» που σάρωσαν στο Συνέδριο). Κάνουν λόγο, για παράδειγμα, για δύο άνδρες και μια γυναίκα (που είναι υποψήφιοι). Ποιος ή ποια θα προκριθεί εξαρτάται εάν διαθέτει ορισμένα «προσόντα». Θα σας τα παρουσιάσω έτσι όπως ακριβώς μου τα είπαν: Να μην πολύ προεδρικός (για να έχει παρεμβατικότητα παντού), να μην είναι πολύ της εσωκομματικής αντιπολίτευσης (για τον ίδιο ακριβώς λόγο) και να διαθέτει οργανωτικά προσόντα ώστε να διαχειριστεί την προεκλογική περίοδο. Είναι οι ίδιοι που αποκλείουν να είναι και πάλι ο κ. Τζανακόπουλος Γραμματέας του κόμματος.

***
Αποχώρησε ο Νίκος Ξυδάκης από το «Κόκκινο»

Ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός έκανε χθες την τελευταία του εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», στον οποίο ήταν διευθυντής την τελευταία διετία. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι πρόκειται για προειλημμένη απόφαση, γνωστή εδώ και περίπου δύο εβδομάδες στους εργαζομένους: «Φεύγω γιατί το ραδιόφωνο μπαίνει σε ένα άλλο κύκλο για τον οποίο δεν ερωτήθηκα και δεν με αφορά. Και μην ακούτε τις κουταμάρες ότι φεύγω για να κατέβω βουλευτής. Οι άνθρωποι δεν παρατούν έτσι την κοινότητά τους», ανέφερε σχετικά ο Νίκος Ξυδάκης. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Ξυδάκης βρισκόταν σε αντίθεση με τον Λευτέρη Αρβανίτη, διευθυντή του τομέα των κομματικών ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που θα αναλάβει προσωρινά τα ηνία του σταθμού

***
Ο Κουτσούμπας, η Θήβα και ο σεισμός

Στη Θήβα βρέθηκε τη Δευτέρα ο Δημήτρης Κουτσούμπας -περιοχή με την οποία έχει ιδιαίτερους δεσμούς καθώς και υποψήφιος βουλευτής Βοιωτίας- όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της πόλης και φορείς της περιοχής. Κύριο θέμα της επίσκεψης ο αναγκαίος προληπτικός αντισεισμικός έλεγχος, ειδικά τώρα που ολόκληρη η περιοχή “δονείται” και οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι αναμένεται ισχυρός σεισμός με επίκεντρο τη Θήβα.

Η επίσκεψη του Κουτσούμπα ήρθε ως συνέχεια σχετικής ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο ίδιος μαζί με άλλους βουλευτές του ΚΚΕ, στην οποία ακόμα δεν έχει δοθεί απάντηση. Τι προτείνει το ΚΚΕ; Να προχωρήσει άμεσα ο προληπτικός, συνολικός έλεγχος, ιδιαίτερα για τα δημόσια κτίρια και τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και για τις εργατικές κατοικίες “Θήβα 3”. Να ελεγχθούν τα παλιά κτίρια, που έχουν υποστεί ζημιές, τα κτίρια που είναι φθαρμένα ή προβληματικά και να δοθεί στους κατοίκους η δυνατότητα να κάνουν αντισεισμικούς ελέγχους στατικότητας στις κατοικίες ή τα μαγαζιά τους, με ειδικό προσωπικό που θα διαθέσει το κράτος. Φαντάζομαι πως κανείς δεν θέλει να σκέφτεται τι μπορεί να προκαλέσει ένας μεγάλος σεισμός σε μια κατοικημένη περιοχή και μάλιστα πολύ κοντά στο λεκανοπέδιο της Αττικής…

***
Ο αντ΄αυτού του Κασιδιάρη

Ποιος θα ηγείται του κόμματος του Κασιδιάρη; Μαθαίνω λοιπόν ότι ο ιδρυτής του κόμματος «Έλληνες για την Πατρίδα» Ηλίας Κασιδιάρης από τις φυλακές Δομοκού όπου βρίσκεται δεν πρόκειται να ορίσει Πρόεδρο στο κόμμα του ώστε να συμμετάσχει στις εκλογές, αφού ο ίδιος ως καταδικασθείς δεν μπορεί εκ του νόμου. Μου λένε λοιπόν πως θα ορίσει μια επταμελή επιτροπή από την οποία ένας από τους επτά θα τον εκπροσωπεί (θα υπογράφει αντ΄αυτού). Και αυτός, θα λέγεται Κασιδιάρης, Μαυρουδής Κασιδιάρης, μακρινός του ξάδελφος. Ο ίδιος θα θέσει υποψηφιότητα (όταν και όποτε προκηρυχθούν εκλογές) στην Α Αθήνας, όπου είχε στο παρελθόν δοκιμάσει την εκλογική του δύναμη ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων. Από τους παλιούς χρυσαυγίτες βουλευτές, δεν έχει σκοπό να τοποθετήσει κανέναν στα ψηφοδέλτια, πλην ίσως ενός του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση ( οποίος και αυτός έχει καταδικαστεί ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης) και εκτίει ποινή φυλάκισης. Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος θα πείτε; Μαθαίνω ότι έχει περάσει σοβαρή ασθένεια με τον κορωνοϊό, έμεινε διασωληνωμένος για αρκετό καιρό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, έχει αποσωληνωθεί αλλά δεν έχει ακόμα αναρρώσει.