Θα έχει ενδιαφέρον η ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα (σήμερα) στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος. Και ξέρετε γιατί; Επειδή έχει συμμετοχή στη συγγραφή της ομιλίας και ο νέος σύμβουλος του κ. διοικητή, Γιώργος Χουλιαράκης.

Όπως μαθαίνω η ομιλία του κ. Στουρνάρα γράφτηκε στη Διεύθυνση Μελετών με την οποία συνεργάζεται ο κ. Χουλιαράκης και έτυχε επεξεργασίας από το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής. Ίσως δούμε αλλαγές στο ύφος και στο περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Στουρνάρα τη στιγμή που συμμετέχει σε αυτήν και ο κ. Χουλιαράκης, πρώην υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα.

Τώρα δεν γνωρίζω εάν και στις ομιλίες του Διοικητή στο φόρουμ των Δελφών την Παρασκευή και το Σάββατο θα έχει και εκεί συμμετοχή ο κ. Χουλιαράκης δίνοντας μια αριστερή πινελιά, ωστόσο δεν αποκλείεται αφού είναι σύμβουλος του κεντρικού τραπεζίτη με γραφείο μάλιστα στον ίδιο όροφο με τον κ. Στουρνάρα. Πάντως, σας ενημερώνω ότι σταθεροί λογογράφοι του κεντρικού τραπεζίτη παραμένουν οι Μαρία Αλμπάνη και Γιώργος Χονδρογιάννης, αμφότεροι οικονομολόγοι και βασικοί σύμβουλοι του διοικητή.

***
Ο Κουτεντάκης, το λεφτόδενδρο και ο Πολάκης

Ένα άρθρο στην «Αυγή», με υπογραφή του Φραγκίσκου Κουτεντάκη, συντονιστή του γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή προκάλεσε εσωτερικό αναβρασμό στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Πολάκη να βγαίνει μπροστά και να απαντά στον κ. Κουτεντάκη. Τι λέει το άρθρο του κ. Κουτεντάκη; Ξεκαθαρίζει πρωτίστως ότι «πρέπει να τεθούν δημοσιονομικές προτεραιότητες», βάζοντας τέλος στο αφήγημα του λεφτόδεντρου και στην πλειοδοτική λογική του «λεφτά υπάρχουν». Ήταν αρκετό για να προκαλέσει την «οργή» του Παύλου Πολάκη κατά του «συντρόφου» του. Και να του απευθυνθεί «προειδοποιώντας» τον πως δεν θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τα περιγράφει αυτός και κάποιοι «σύμβουλοι επενδύσεων τραπεζών….» (σ.σ. μάλλον θα εννοεί τον Δημ. Λιάκο που προσφάτως είχε κόντρα με τον Γ. Τσίπρα). Μου λένε ότι ο κ. Πολάκης παρακολουθεί όλα τα άρθρα των «συντρόφων» και αναλόγως επεμβαίνει. Ο κ. Κουτεντάκης δεν είναι όμως κανένα τυχαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Προέρχεται από τη στενή, στενότατη ομάδα του Αλέξη Τσίπρα. Σύμβουλός του, στέλεχος της διαπραγματευτικής ομάδας με τους δανειστές, το Νο2 στο Γενικό Λογιστήριο (κάτω από τον κ. Χουλιαράκη). Και επιπλέον αριστερός και τεχνοκράτης, αγαπητός στους Σταθάκη, Δραγασάκη, Τσακαλώτο. Και κυρίως είναι οικονομολόγος, ενώ ο κ. Πολάκης είναι γιατρός!

***

Στο Τσερνίχιβ που βομβάρδισαν τα Σουχόϊ των Ρώσων

Για να πάει κάποιος σήμερα στο Τσερνίχιβ στη βόρεια Ουκρανία δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Όλες οι γέφυρες που οδηγούν στην πόλη αυτή, τις έχουν καταστρέψει τα ρωσικά μαχητικά SU- 34 με τους συνεχείς βομβαρδισμούς που εκτέλεσαν τις τελευταίες ημέρες. Τα ρωσικά στρατεύματα είχαν φθάσει στην πόλη αυτή μέσα σε 48 ώρες από την έναρξη του πολέμου, αφού είναι κοντά στη Λευκορωσία. Μόνον μία γέφυρα στέκει και αυτή κλείνει για λόγους ασφαλείας στις 2 το μεσημέρι. Θα πρέπει κάποιος που θέλει να βρεθεί στο Τσερνίχιβ να περάσει μέσα σε χωράφια, σε πεδία που έγιναν μάχες όπου τα κατεστραμμένα τανκς των Ρώσων είναι διάσπαρτα. Η πόλη έχει καταστραφεί σε ποσοστό περίπου το 70% μετά από την επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων, δηλώνει ο Βλαντισλάβ Αρτοσένκο, δήμαρχος της πόλης. Οι «συνέπειες» της επίθεσης από τη Ρωσία στο Τσερνίχιβ είναι «σοβαρές», παρόμοιες με τις συνέπειες σε άλλες ουκρανικές πόλεις και κωμοπόλεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές όπως η Μπούκα, όπου βρέθηκαν πτώματα αμάχων στους δρόμους, καθώς και το Χάρκοβο και η Μαριούπολη.

***
Χωρίς τροφή, νερό και ρεύμα

Φτάνοντας στην πόλη μέσα στα χαλάσματα, περνάς μπροστά από την πολυκατοικία, την οποία κανονιοβόλησαν οι Ρώσοι. Τέσσερα αθώα παιδάκια ήταν σε ένα από τα διαμερίσματα και τα τέσσερα σκοτώθηκαν. Περνώντας από το κέντρο της πόλης, βλέπεις ένα ρωσικό αεροσκάφος κατεστραμμένο που έπεσε σε μια αυλή. Βλέπεις το βυτιοφόρο που μεταφέρει γάλα και τις μητέρες να παίρνουν το γάλα των παιδιών τους. Το γάλα δεν είναι δωρεάν, το πληρώνουν, αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι ότι στην πόλη αυτή υπάρχει τρομακτική έλλειψη τροφίμων. Βλέπεις σπίτια λεηλατημένα από τους εισβολείς. Εν ολίγοις οι κάτοικοι μένουν εβδομάδες τώρα εκεί χωρίς τροφή, νερό και ρεύμα. Τα έκαψαν όλα οι Ρώσοι φεύγοντας. Στους δρόμους του Τσερνίχιβ συνάντησε η δημοσιογράφος Έλλη Κασόλη τα ασθενοφόρα που μετέφεραν τραυματίες πολέμου προς το Κίεβο. Το νοσοκομείο υπέστη και αυτό ζημιές από τους βομβαρδισμούς, δεν έχει πλέον τα μέσα να περιθάλψει τραυματίες. Αυτή τη στιγμή τα πιο επείγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι είναι η «συγκέντρωση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

***
Οι ανεπιθύμητοι Ρώσοι στην Ελλάδα

Οι απελάσεις των 12 Ρώσων διπλωματών έγιναν (χθες Τετάρτη) παραμονή της ομιλίας Ζελένσκι στην Βουλή των Ελλήνων, και την επόμενη της επίσκεψης της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ. Υπάρχει αρκετό παρασκήνιο στην απόφαση της Αθήνας να απελάσει τους Ρώσους, το οποίο ευθύς αμέσως σας μεταφέρω: Η πρώτη σκέψη ήταν να απελαθούν Ρώσοι διπλωμάτες, πολύ νωρίτερα τότε με τις απαράδεκτες δηλώσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, όταν είχε αρχίσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τις θυμάστε; Τότε που έκαναν λόγο για «παπαγαλάκια», τότε που η πρεσβεία, αλλά και η κυρία Ζαχάροβα απευθύνονταν με προκλητικά αναιδές και ιταμό ύφος σε «πολύ υψηλά ιθύνοντες, πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, βουλευτές, κομματικά στελέχη, υπουργεία, ΜΜΕ» της Ελλάδας, οι οποίοι δεν υιοθετούν το αφήγημα της Ρωσίας ότι η προκλητική εισβολή σε μια ξένη χώρα είναι «απελευθέρωση». Δεν ξέρω τι έγινε και η πρόταση για την απέλαση δεν έγινε τότε δεκτή.

Αλλά τώρα με το κύμα απελάσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη η Ελλάδα αποφάσισε και αυτή να κηρύξει μη αρεστά πρόσωπα (persona non grata) 12 Ρώσους διπλωμάτες. Βεβαίως όπως ήταν αναμενόμενο η ρωσική πρεσβεία αντέδρασε λέγοντας πως η ενέργεια αυτή της ελληνικής κυβέρνησης ήταν συγκρουσιακό βήμα και δεν θα μείνει αναπάντητη, αλλά την ίδια ώρα γινόταν γνωστό ότι πάνω από 200 Ρώσοι διπλωμάτες είχαν μαζικά απελαθεί τις τελευταίες ημέρες από την Ευρώπη. Και κάτι ακόμα που έχει τη σημασία του.
Της απόφασης για την απέλαση είχε προηγηθεί μια πολύμηνη έρευνα από την ΕΥΠ και με βάση νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, φέρεται να οδήγησε στην απέλαση των 12 Ρώσων διπλωματών

***
Όταν ο Ζελένσκι μιλήσει στη Βουλή

Στις 12 το μεσημέρι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι θα απευθυνθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στην Ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου. Στη Βουλή θα είναι παρούσα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, καθώς και ο Πρωθυπουργός. Η ομιλία του Ουκρανού Προέδρου αναμένεται να είναι διάρκειας περίπου 10-15 λεπτών και όπως σε όλες τις τοποθετήσεις του, σε πολλά άλλα κοινοβούλια ανά τον κόσμο, αναμένεται με ενδιαφέρον από την πλειοψηφία των κομμάτων της Ελληνικής Βουλής. Λέω πλειοψηφία των κομμάτων, επειδή δεν πρόκειται να παραστούν όλα τα κόμματα. Για παράδειγμα το ΚΚΕ θα παραμείνει εκτός, όπως και η Ελληνική Λύση (Βελόπουλος). Και ξέρετε ποια δικαιολογία βρήκε ο κ. Βελόπουλος για να μην παραστεί; Είπε ότι παραβιάζεται ο Κανονισμός της Βουλής, επειδή την πρόταση δεν την έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής αλλά ο πρωθυπουργός. Και επιπλέον ότι ο κ. Ζελένσκι δεν θα δεχθεί ερωτήσεις, ωσάν να δέχθηκε πουθενά ερωτήσεις στα κοινοβούλια που μίλησε. Υπήρξαν όμως και άλλες… ενστάσεις: Με «δημιουργική ασάφεια» τοποθετήθηκε στο ζήτημα ο Γιάννης Βαρουφάκης, διατυπώνοντας ενστάσεις κυρίως για τη διαδικασία της ειδικής συνεδρίασης που θα φιλοξενήσει τον Ουκρανό Πρόεδρο και ενημερώνοντας ωστόσο τον Πρόεδρο της Βουλής με επιστολή που του έστειλε ότι τελικά το ΜέΡΑ 25 θα εκπροσωπηθεί στην τοποθέτηση του κ. Ζελένσκι, συμβολικά με έναν βουλευτή.

Στις 6 το απόγευμα ο Πρόεδρος Ζελένσκι θα μιλήσει στην Κυπριακή Βουλή. Να σημειώσω ότι ενστάσεις για την ομιλία του Ουκρανού Προέδρου δεν υπάρχουν στην Κύπρο. Θα παραστούν όλα τα κόμματα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

***
ΠτΔ: Συγκινεί η ηρωική αντίσταση των Ουκρανών

Ενα μεγάλο μέρος της ομιλίας της Προέδρου της Δημοκρατίας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ήταν για την Ουκρανία: «Η απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ένωσε την Ευρώπη και τους συμμάχους της σε μια έμπρακτη και απερίφραστη καταδίκη της εισβολής και στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και του διεθνούς δικαίου. Η ηρωική αντίσταση των Ουκρανών συγκινεί βαθύτατα τους Έλληνες και συσπειρώνει την ανθρωπότητα απέναντι στη βίαιη προσβολή της κυριαρχίας ενός ανεξάρτητου κράτους, καθώς και των οικουμενικών αξιών που συνέχουν τον πολιτισμό μας. Η Ελλάδα, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αλληλέγγυα στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, ζητώντας να τερματιστούν οι εχθροπραξίες. Η χώρα μας τάσσεται για μια ακόμη φορά με τη σωστή πλευρά του δικαίου και της ειρήνης», είπε η Πρόεδρος.

***
Πώς ο ανασχηματισμός επηρεάζει τις εκλογές

Υπάρχει προβληματισμός (έτσι για να το πω κομψά) στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και για την κάμψη που παρουσιάζει η κυβέρνηση στις δημοσκοπήσεις, αλλά και για τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες για την ακρίβεια. Παράλληλα εντάθηκαν και πάλι οι συζητήσεις για ανασχηματισμό κυρίως από βουλευτές που, όπως λένε, εκτίθενται (με κόστος) στα τηλεπαράθυρα στηρίζοντας την κυβερνητική πολιτική, να επιζητούν μια θέση στην κυβέρνηση, έστω και τώρα, στο τελευταίο μίλι, όπως το χαρακτηρίζουν προ των εκλογών. Για τους περισσότερους βουλευτές εάν θα γίνει ή όχι ανασχηματισμός θα σηματοδοτήσει και τον χρόνο των εκλογών. Δηλαδή με δυο κουβέντες, λένε ότι εάν ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει ανασχηματισμό έως τον Ιούλιο, τότε οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο του 2023. Σε διαφορετική περίπτωση οι εκλογές να γίνουν εντός του 2022 (ίσως λένε το φθινόπωρο), παρά τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.

07

***
Βγάλτε συντάξεις μέσα σε τρεις μήνες

Ωστόσο υπάρχουν βουλευτές που προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις ώστε η κυβέρνηση να ανακτήσει την εκλογική της δύναμη. Εις εξ αυτών ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης προτείνει να επιταχυνθεί ο χρόνος απονομής σύνταξης. Λέει, δηλαδή ότι εάν η κυβέρνηση καταφέρει να βγάλει τις συντάξεις μέσα σε ένα τρίμηνο το πολιτικό όφελος θα είναι μεγάλο. Θα είναι ένα είδος πολιτικού αντίβαρου στην ακρίβεια. Ένας άλλους βουλευτής ο Γιαννης Μελάς λέει ότι για να μειωθεί το ποσό στους λογαριασμούς του ρεύματος πρέπει να σταματήσει η ΔΕΗ να είναι εισπρακτικός μηχανισμός. Τι σημαίνει αυτό; Να αφαιρεθούν από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τα δημοτικά τέλη, η εισφορά στην ΕΡΤ κτλ. Θα πρέπει όμως να ξέρετε και τούτο;

***
Οι ταβέρνες των γαλάζιων και ο λογαριασμός της ΔΕΗ

Σε πηγαδάκια γαλάζιων βουλευτών στη Βουλή άκουσα ενδιαφέρουσες συζητήσεις τόσο για την ακρίβεια, όσο και για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων (που βεβαίως δεν ακούς ούτε σε ομιλίες ούτε σε τηλεπαράθυρα). Για παράδειγμα υπήρξαν βουλευτές που έλεγαν το παράπονό τους, ότι δεν μπορούν πια ούτε σε ταβέρνα να πάνε γιατί έρχονται οι ψηφοφόροι τους και τους δείχνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, ρωτώντας τους την να τους κάνουν. Από την άλλη προβληματισμός επικρατεί ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ του Πειραιά, μετά τις πληροφορίες ότι διεξάγονται μετρήσεις σε δύο πρόσωπα. Το ένα είναι Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος, κατά τους βουλευτές του Πειραιά, δεν ήθελε να πολιτευθεί και το άλλο η Δόμνα Μιχαηλίδου, που οι πληροφορίες την ήθελαν να πολιτεύεται στην Α΄Αθήνας, αλλά οι εταιρίες την μετρούσαν και στον Πειραιά