Η επόμενη μέρα βρήκε τη μαρτυρική Μπούτσια μέσα στη θλίψη, την απόγνωση αλλά και στην οργή. Όταν το θηριώδες Hummer της ουκρανικής πολιτοφυλακής που προπορευόταν της πομπής δημοσιογράφων έφτανε στην Μπούτσια το θέαμα που όλοι αντίκρυσαν ήταν σοκαριστικό. Ενας παππούλης βρισκόταν πεσμένος δίπλα στο ποδήλατό του, νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι. Σκεπασμένος πρόχειρα με ένα λευκό σεντόνι. Πήγαινε o δυστυχής στο σπίτι του, χωρίς κανέναν να ενοχλεί όταν δέχθηκε τη σφαίρα από το καλάσνικωφ Ρώσου σκοπευτή. Τον σκότωσαν την ώρα που ο άνθρωπος έκανε ποδήλατο. Δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους. Τρομερό. Σοκαριστικό, ανατριχιαστικό μπορώ να πω. Βρισκόταν εκεί στη μέση του δρόμου για πάνω από τρεις μέρες, έως ότου χθες τον σήκωσαν οι Ουκρανοί.

Πιο πέρα, όπως μου έλεγε η δημοσιογράφος Ελλη Κασόλη βρισκόταν ένα γκρι αυτοκίνητο διάτρητο από σφαίρες με την νεαρή οδηγό της- μάνα δύο παιδιών- νεκρή. Παντού πτώματα, άλλα δεμένα πισθάγκωνα, άλλα με μια σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους, το ένα δίπλα στο άλλο, ή το ένα πάνω στο άλλο.

Φρίκη, διεθνής κατακραυγή, έγκλημα πολέμου, «χασάπηδες», ήταν οι φράσεις που ακούγονταν παντού στην Μπούτσια όταν ο Ζελένσκι επισκέφθηκε στην πόλη αυτή. Ήταν η πρώτη φορά που βγήκε χθες από το καταφύγιό του στο Κίεβο, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και με ισχυρή στρατιωτική παρουσία. Όσοι τον αντίκρυσαν την Δευτέρα το πρωί είδαν ένα πρόσωπο χλωμό, θλιμμένο, δακρυσμένο, αλλά συνάμα γεμάτο από οργή. Και πώς να μην οργιστεί κανείς όταν ανακαλύφθηκαν (μόνον με βοήθεια δορυφόρου) οι ομαδικοί τάφοι, όπου βρίσκονταν πτώματα, χωρίς σακούλες, αποκεφαλισμένα, πολλά πτώματα: «Ούτε ο ISIS έκανε τέτοια εγκλήματα», έλεγαν βλέποντας αυτές τις εικόνες. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι έκανε αμέσως λόγο για γενοκτονία..

Στη μέση του δρόμου εκεί όπου οι Ρώσοι έσπερναν πριν από τέσσερις ημέρες πτώματα βρέθηκε μια νεαρή γυναίκα. Για πρώτη φορά χθες Δευτέρα έβγαινε από το καταφύγιο του σπιτιού της, όχι για να βρει τροφή, όχι για να αναζητήσει συγγενείς της (γιατί γνώριζε ότι τους έχασε), αλλά για να θάψει την μανούλα της. Εμεναν μαζί στο ίδια πολυκατοικία, η μία στον ένα όροφο ή άλλη στον άλλο. Αυτή γλύτωσε, η μάνα της όμως όχι.

Είναι και εικόνα ενός κόκκινου Toyota που το οδηγούσε ένας ηλικιωμένος (ετών 79) Ουκρανός που όταν σταμάτησε στο Stop σε ένα σταυροδρόμι ξαφνικά προβάλλει από απέναντι ένα ρωσικό άρμα (από τα πλέον σύγχρονα, Τ-80), γυρίζει το πυροβόλο του προς το κόκκινο αυτοκίνητο και του ρίχνει, έτσι στα ψυχρά μια οβίδα. Στα καλά καθούμενα, ωσάν να αισθανόταν απειλή από ένα απλό κόκκινο Toyota Corolla. Και εν συνεχεία και δεύτερη οβίδα για να βεβαιωθεί ο Ρώσος σφαγέας πολυβολητής ότι αποτελείωσε τον οδηγό, τον δυστυχή γεράκο που δεν ήθελε να παρανομήσει και σταμάτησε στο stop της διάβασης.

Όσο πληθαίνουν οι ιστορίες, τόσο αυξάνεται και η φρίκη της σφαγής. Παντού πτώματα, παντού τάφοι με πρόχειρους σταυρούς πάνω σε αυτούς. Παγκόσμια είναι η κατακραυγή της εκτέλεσης αμάχων. Αλλά λίγο πιο κάτω από τον δρόμο των εκτελέσεων στην Μούσια, υπάρχει άλλος ένας δρόμος, αυτός των κατεστραμμένων ρωσικών αρμάτων μάχης. Άρματα καμένα, χωρίς ερπύστριες, με τα πυροβόλα τους να κρέμονται κατεστραμμένα. Ήταν τα άρματα που μέχρι πριν από λίγες ημέρες σκορπούσαν τον θάνατο και έδειχναν την αγριότητά τους απέναντι σε άμαχους, ηλικιωμένους πολίτες, απέναντι σε μανάδες ακόμα και σε παιδιά.

***
Όταν πάει ο Πρωθυπουργός στην Καστοριά…

Και όμως το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, στερείται πνευμονολόγου. Καλά θα πείτε η Καστοριά που ήταν από τις πρώτες ελληνικές πόλεις που οι κάτοικοί της νόσησαν με covid, δεν έχει πνευμονολόγο; Όντως δεν έχει, παρά το γεγονός ότι όπως θυμάστε στην αρχή της πανδημίας μερικοί γουνέμποροι από την Καστοριά είχαν πάει στην Κίνα και όταν επέστρεψαν είχαν μολυνθεί από τον ιό. Τι ακριβώς έχει συμβεί σε αυτήν την όμορφη πόλη που ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Τετάρτη; Μου λένε ότι είχαν προκηρυχθεί θέσεις για πνευμονολόγο πλην όμως ουδείς ενδιαφέρθηκε. Ξαναπροκηρύχθηκε η θέση και έδωσαν μάλιστα και μπόνους 500 ευρώ επί του μηνιαίου μισθού, αλλά πάλι κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Στην Καστοριά, υπάρχουν πολλά κρούσματα και οι κάτοικοι ευελπιστούν, τώρα που θα έρθει ο Πρωθυπουργός να βρεθεί κάποια λύση αν και την Τετάρτη που φθάνει ο κ. Μητσοτάκης στην Καστοριά είναι μέρα γενικής απεργίας. Αλλά δεν είναι μόνον ο πνευμονολόγο που στερείται το νοσοκομείο Καστοριάς, στερείται και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας κι αν συμβεί κάτι θα πρέπει να βρεθούν ασθενοφόρα να μεταφέρουν τους ασθενείς είτε σε γειτονικούς νομούς που διαθέτουν ΜΕΘ είτε στη Θεσσαλονίκη. Κάτι που σημαίνει κίνδυνος.

***
Εκλογές ΠαΣοΚ τον Μάιο

Τελικά ο μόνος που προκήρυξε εκλογές εφέτος τον Μάιο είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Τώρα θα πείτε εσωκομματικές εκλογές είναι αυτές για την ονοματοδοσία του κόμματός του, αλλά πάντως εκλογές είναι. Πώς θα λέγεται το νέο κόμμα; Σίγουρα ΠαΣοΚ με ολίγον Δημοκρατική Συμπαράταξη (προβλέπω)

***
Ο πονοκέφαλος του Αμπράμοβιτς με το γιοτ του

Μαθαίνω ότι το σούπερ γιοτ του Ρομάν Αμπράμοβιτς, έφυγε ξανφικά από την αποβάθρα που είχε ελλιμενιστεί στην Τουρκία λόγω του ενδεχομένου να υποστεί κυρώσεις.
Το γιοτ του Ρομάν Αμπράμοβιτς βρισκόταν στο λιμάνι της Αλικαρνασσού στην Τουρκία εδώ και αρκετές ημέρες, όμως οι κυρώσεις που επέβαλε η Βρετανία κατά του Ρώσου μεγιστάνα, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανάγκασαν τη βρετανική εταιρεία που διαχειρίζεται το λιμάνι να σταματήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε αυτό. Πού πάει τώρα το πανάκριβο γιοτ για να γλυτώσει την κατάσχεση; Έλα ντε…

***
Το Νο3 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με Μητσοτάκη, Δένδια και Παναγιωτόπουλο

Το ότι το Νο3 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ θα βρίσκεται (εκτός απροόπτου) σήμερα στην Αθήνα, το ξέρετε. Όπως γνωρίζετε ότι θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και ότι μετά την Αθήνα θα επισκεφθεί και Λευκωσία και Άγκυρα. . Εκείνο που πιθανόν να μην γνωρίζετε και έχει τη σημασία του είναι ότι θα συναντηθεί και με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Θεωρείται ότι γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή μας (κυρίως τα ελληνοτουρκικά), πλην όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι θέσεις είναι πάντα αρεστές στις ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας. Κύριο θέμα των συζητήσεων θα είναι όμως αυτή τη φορά το Ουκρανικό.

***
Οι τετραπλοί εκτοξευτές πυραύλων πάνε Βουλγαρία

Όταν το ΝΑΤΟ (στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής) αποφάσιζε την αποστολή προσωπικού και υλικού σε γειτονικές χώρες από την Ουκρανία, ενισχύοντας μία δύναμη ταχείας αντίδρασης (NRF), η Ελλάδα δεν θα έμενε έξω από μια τέτοια απόφαση. Μέλος του ΝΑΤΟ άλλωστε είναι, έχει υποχρεώσεις. Έτσι άρχισε την αποστολή στην Βουλγαρία τέσσερις ουλαμούς ελαφρών αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου ASRAD/Hellas με το προσωπικό τους και τους σχετικούς συνδέσμους διοίκησης, δηλαδή περί τα 30 στελέχη του Πυροβολικού. Τι είναι αυτά τα συστήματα με τα οποία η Ελλάδα συμβάλει στην άμυνα του ΝΑΤΟ; Πρόκειται για εξελιγμένο στρατιωτικό υλικό που μπορεί να επιχειρήσει υπό αντίξοες συνθήκες και σε δύσκολο έδαφος. Αποτελείται, μου λένε, από ένα όχημα τύπου Hummer, το οποίο μεταφέρει τετραπλό εκτοξευτή πυραύλων Stinger. Τα ASRAD μπορεί να μεταφερθούν, εφόσον αυτό απαιτηθεί, και μέσω αέρος. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες συνεχίζεται από το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολη η μεταφορά στρατιωτικού υλικού, αλλά και προσωπικού, προς Ρουμανία και Ρουμανία για την θωράκιση του ΝΑΤΟ. Όταν λέμε στρατιωτικό υλικό, δεν πρέπει να παραβλέπεται και η μεταφορά αμερικανικών αρμάτων μάχης M1 Abrams, καθώς και τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού.

***
Ζήτησαν τα ρωσικά τανκς από την Κύπρο

Πάντως θα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για τα ρωσικής κατασκευής οπλικά συστήματα που διαθέτει η Εθνική Φρουρά στην Κύπρου. Αν και η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δείχνουν ενδιαφέρον για τα οπλικά αυτά συστήματα τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και οι Αμερικανοί. Συγκεκριμένα οι πληροφορίες θέλουν τους δύο τύπους αντιαεροπορικών συστημάτων TOR/M1 και BUK-M1-2, τα άρματα μάχης T- 80U και BMP3, αλλά πιθανότατα και τα επιθετικά ελικόπτερα MI-35P, να αποσταλούν στην Ουκρανία. Όσο διαρκούσε το αμερικανικό εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, η Λευκωσία εξόπλιζε την Εθνική Φρουρά από διάφορες χώρες, ανάμεσά τους και η Ρωσία. Μην ξεχνάτε ότι η Κύπρος είχε αγοράσει και το πυραυλικό σύστημα S-300 το οποίο κατέληξε τελικά στην Κρήτη. Το πρόβλημα είναι εάν σταλούν αυτά τα όπλα στην Ουκρανία, πώς θα τα αντικαταστήσει η Εθνική Φρουρά; Με αμερικανικής κατασκευής όπλα, τώρα που έχει αρθεί το εμπάργκο όπλων; Το κυπριακό υπουργείο Υπουργείο Άμυνας, ωστόσο αντέδρασε και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να μειώσει καθοιονδήποτε τρόπο τις αποτρεπτικές αμυντικές δυνατότητες μιας υπό κατοχή χώρας.

***
Το τερμάτισαν οι Τούρκοι με τα νησιά

Δεν λένε να σταματήσουν το αφήγημα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, οι Τούρκοι. Μάλιστα η τουρκική κυβέρνηση έφτασε στο σημείο (με ένα νέο παραλήρημα) να μιλά για 423 παραβιάσεις στο ελληνικό έδαφος, με μέσα του Ναυτικού και της Αεροπορίας, για παράνομες επισκέψεις του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας και άλλων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά και για αποστρατιωτικοποίησή τους.

***
Η θρυλική Ντακότα και οι «πτήσεις κληρονομιάς»

Θα σας μιλήσω τώρα για τις «πτήσεις κληρονομιάς» (Heritage Flights), με τις οποίες λίαν συντόμως θα μετέχει και η χώρα μας. Τι είναι αυτές οι πτήσεις; Πρόκειται για πτήσεις ιστορικών ανασκευασμένων αεροπλάνων που δίνουν κύρος σε κάθε χώρα, αφού τα αεροσκάφη αυτά πήραν μέρος σε πολέμους. Για παράδειγμα η Ελλάδα έχει ήδη ένα τέτοιο ιστορικό μαχητικό αεροσκάφος, ένα Spitfire MJ75, το οποίο ανασκευάσθηκε στην Αγγλία, από το κοινωφελές Ίδρυμα «Ίκαρος» και ήδη πετά στους ελληνικούς ουρανούς με τα σήματα της Πολεμικής Αεροπορίας (τελευταίως πέταξε φτερό με φτερό με ένα F-16 στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου). Ετοιμάζονται όμως να ξαναπετάξουν (με τα σήμερα της Πολεμικής Αεροπορίας) μετά από πολλά χρόνια και άλλα δύο ιστορικά αεροσκάφη: Ένα από τα τρία Harvard που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία στην αεροπορική βάση της Δεκέλειας, που θα μεταφερθεί στο Biggin Hill (εκεί όπου είχε ανασκευαστεί το Spitfire, αλλά και μια Ντακότα (DC-3). Η Ντακότα (που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη πήρε μέρος στον πόλεμο της Κορέας και αναμένεται να ανασκευαστεί μέσα στο 2022.

***
Το αεροδρόμιο που ενοικιάστηκε

Αφού μιλήσαμε για αεροπλάνα, ας μιλήσουμε και για αεροδρόμια. Μόλις χθες έγινε η ενοικίαση, όπως μου είπε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε ιδιώτες ενός παλαιού στρατιωτικού αεροδρομίου. Πρόκειται για το αεροδρόμιο στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας και ενοικιάστηκε στην εταιρία εκπαίδευσης πιλότων Egnatia Aviation. Τι σημαίνει ενοικίαση αεροδρομίου; Ό,τι «περνά» για 40 χρόνια στην εταιρία να αναπτύξει τις δραστηριότητές της. Η συμφωνία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας περιλαμβάνει τη μίσθωση του χώρου έναντι 15.000 ευρώ το μήνα για τα 5 πρώτα χρόνια οπότε και θα αρχίσει να προστίθεται η αύξηση του τιμάριθμου. Η Εταιρία δε θα καταβάλει τα μισθώματα στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας για τα 2 πρώτα χρόνια, προκειμένου γίνουν οι πρώτες επενδύσεις στο χώρο. Είναι υποχρεωμένη να ανασκευάσει στην ουσία το αεροδρόμιο