Το Forum του δικού μας «Οικονομικού Ταχυδρόμου», με θέμα τον κόσμο που αλλάζει, εξελίχθηκε σε μείζον επικοινωνιακό γεγονός την περασμένη εβδομάδα. Από το βήμα του στην οδό Σοφοκλέους, από την ιστορική αίθουσα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρήλασαν διακεκριμένα πρόσωπα της πολιτικής και της οικονομίας, εκτέθηκαν σχέδια, βγήκαν ειδήσεις, αποκαλύφθηκαν δυνατότητες και βεβαίως περίσσεψαν τα παρασκήνια. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε το Forum του OT.gr προκειμένου να περιγράψει τη δική του στροφή και να παρουσιάσει τον εκλογικό οδικό χάρτη της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κ. Ν. Ανδρουλάκης είχε την ευκαιρία να απαντήσει άμεσα στην πρόσκληση συνεργασίας που απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης, οι κ.κ. Σταϊκούρας και Σκυλακάκης, από τον ίδιο χώρο, ανακοίνωσαν την κατάρτιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους 2 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου, ο υπουργός Γεωργίας κ. Γ. Γεωργαντάς ανέπτυξε από το ίδιο βήμα το έκτακτο σχέδιο ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής προς αντιμετώπιση της επερχόμενης επισιτιστικής κρίσης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης από τη Σοφοκλέους ανήγγειλε τα νέα προγράμματα ψηφιακού εκσυγχρονισμού, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδης επέμεινε στο πρόβλημα της επιβάρυνσης του κλίματος και ενημέρωσε πως θα αντικαταστήσει το καλοκαίρι το γιγαντιαίο ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος «Μπεριέφ» που δεν θα έλθει φέτος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας εξέθεσε τους φόβους και τις ανησυχίες του προτρέποντας τους κοινωνικούς εταίρους να μην ξεπεράσουν οι επερχόμενες αυξήσεις μισθών τον μέσο πληθωρισμό, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Γκίκας Χαρδούβελης από τη δική του σκοπιά μετέφερε σήματα αισιοδοξίας και ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέπληξε με την τοποθέτησή του για τον βίαιο παγκόσμιο «αναδασμό» που επιχειρεί ο Πούτιν και την ανάγκη επιτάχυνσης του διαλόγου με την Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας ότι «το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη».
Αποκαλύψεις Πάιατ για το Ουκρανικό
Από τις εντυπωσιακότερες ωστόσο παρουσίες ήταν αυτή του αμερικανού πρέσβη κ. Τζέφρι Πάιατ. Ο επί πενταετία πια διπλωμάτης στην Αθήνα, με προηγούμενη θητεία στην Ουκρανία στα χρόνια της μεγάλης εξέγερσης της πλατείας Μεϊντάν του Κιέβου, εξήρε, εμφανώς συναισθηματικά φορτισμένος, την αντίσταση των Ουκρανών στη ρωσική εισβολή. Εξήγησε ότι είδε με τα μάτια του, μεταξύ 2013 και 2014, το πάθος του δοκιμαζόμενου ουκρανικού λαού για ελευθερία, ανεξαρτησία και ευρωπαϊκή προοπτική και απέδωσε σε εκείνο το όραμα τη σημερινή ένταση και το βάθος της ουκρανικής αντίστασης. Αλλά πέραν αυτών, αποκάλυψε ότι πριν από τη ρωσική εισβολή είχε επισκεφθεί πάμπολλες φορές και ενημερώσει τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Ν. Δένδια για τα ρωσικά πολεμικά σχέδια σε βάρος της Ουκρανίας. Μάλιστα σε κάποια από τις συναντήσεις τους επισήμανε, εκ των εμπειριών του, τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική κοινότητα της Μαριούπολης. Στην επίμαχη περίοδο ο κ. Πάιατ είχε ταξιδέψει στην ευρύτερη ζώνη της Κριμαίας και είχε επισκεφθεί τη μαρτυρική πόλη. Είχε με άλλα λόγια πλήρη επίγνωση των συνθηκών και της αντιπαράθεσης που είχε προηγηθεί εκεί και εξ αυτού του λόγου ανέμενε τα χειρότερα. Οπως σχολίασε, ένας εκ των παρευρισκομένων στο Forum, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών μάλλον δεν επείσθη από τις πληροφορίες που του μετέφερε ο αμερικανός πρέσβης και αντιθέτως πίστεψε τον Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος τον διαβεβαίωσε κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα ότι δεν επίκειται εισβολή στην Ουκρανία. Το παράδοξο είναι ότι ο κ. Δένδιας, όπως προσφάτως δήλωσε, ακόμη πιστεύει ότι ο κ. Λαβρόφ δεν εγνώριζε, δύο μέρες πριν από την εισβολή, τα πολεμικά σχέδια της Μόσχας! Ετερος κακεντρεχής έσπευσε επίσης να σχολιάσει πως όταν αποτιμηθεί η δραστηριότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην τρέχουσα εκρηκτική περίοδο πολλοί θα εκπλαγούν με τις χαμηλές επιδόσεις της.
Επανερχόμενοι στον κ. Πάιατ οφείλουμε να σας μεταφέρουμε την ανάρτηση που έκανε στο twitter με την οποία ευχαρίστησε τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» «για την ευκαιρία που είχε να μοιραστεί κάποιες από τις σκέψεις του σε σχέση με τον χρόνο που είχε περάσει στην Ουκρανία, ως πρέσβης των ΗΠΑ στο Κίεβο, αλλά και για όσα διακυβεύονται κατά τα σημερινή αναμέτρηση μεταξύ της τυραννίας του Βλαντίμιρ Πούτιν και των δημοκρατικών αξιών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα». Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και κύκνειο άσμα της θητείας του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, καθώς έχει φθάσει ο χρόνος αντικατάστασής του.
Η «μπανανόφλουδα» Μητσοτάκη
Τώρα, οι κατοικοεδρεύοντες στο Μέγαρο Μαξίμου «αυθεντικοί» ερμηνευτές του κ. Μητσοτάκη έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι ο Πρωθυπουργός με την πολιτική του «στροφή» έθεσε πιο καθαρά στο τραπέζι τα θέματα διακυβέρνησης, απευθυνόμενος κατά βάση στον κ. Ανδρουλάκη. Αυτόν θέλει επί της ουσίας να δεσμεύσει, αυτός και ο κύκλος των ψηφοφόρων του βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής του και θα τον πιέζει συστηματικά μέχρι τις εκλογές. Στο πλαίσιο μάλιστα της διεκδίκησης του κεντρώου χώρου θα θελήσει να θάψει στην κυριολεξία το διακινούμενο από ορισμένους σενάριο συνεργασίας με τον Κυριάκο Βελόπουλο. Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη διαβεβαίωναν ότι κάποια στιγμή θα απορρίψει ο ίδιος δημόσια το ενδεχόμενο αυτό, όχι μόνο επειδή δεν του ταιριάζει, αλλά και γιατί θεωρεί ότι θίγει την κουλτούρα και το αξιακό φορτίο της φιλελεύθερης παράταξης. Από εκεί και πέρα, οι ίδιοι εξηγούν ότι κ. Μητσοτάκης δεν θα πάψει να επιδιώκει την αυτοδυναμία, παρά θα τη διεκδικεί μέχρι το τέλος και προσεχώς θα επιμένει στην ανάδειξη της αξιοπιστίας του και ιδιαιτέρως θα επιδεικνύει συστηματικά την επιβεβαίωση λόγων και έργων. Το μήνυμά του στη 16μηνη πορεία προς τις κάλπες θα είναι «το είπαμε, έγινε». Οπως έπραξε προσφάτως στην Ηλεία με την έναρξη των έργων της πολύπαθης οδού Πύργου – Πάτρας. Οπότε ετοιμαστείτε προσεχώς για πλήθος εγκαινίων που θα επιβεβαιώνουν στην πράξη λόγους και υποσχέσεις.
Ο κ. Ανδρουλάκης, από την πλευρά του, αντιμετωπίζει με καχυποψία και επιφύλαξη τη «στροφή Μητσοτάκη». Εσωτερικά την παρομοιάζει με «μπανανόφλουδα». «Αν ήταν ειλικρινής», λέει, «δεν θα αντιμετώπιζε με διεκπεραιωτικό τρόπο την πρώτη αναμέτρηση και δεν θα περιοριζόταν στην αναζήτηση συμμαχιών μόνο στη δεύτερη αναμέτρηση». «Αν πραγματικά θέλει, ας προτείνει συνεργασίες και στο πλαίσιο της εκλογικής αναμέτρησης με απλή αναλογική» ξεκαθαρίζει. Κατά τα φαινόμενα, θα δούμε πολλά επεισόδια στη μακρά διαδρομή προς τις κάλπες. Δεκαέξι μήνες είναι πολλοί και θα αποδειχθούν πυκνοί γεγονότων και εξελίξεων. Αναμένουμε…
Ανάμεσα στα τόσο πολλά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, κατέγραψα και ορισμένες εκδηλώσεις προσωπολατρίας υπέρ της συμπαθεστάτης κατά τα άλλα Προέδρου της Δημοκρατίας. Με κορυφαία πρόσφατη εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο Ιδρυμα Ωνάση. Οφείλουμε να επισημάνουμε, για την προστασία και μόνο της κυρίας Σακελλαροπούλου, ότι τέτοιου περιεχομένου εκδηλώσεις δεν συνάδουν προς τα δημοκρατικά μας ιδεώδη.
Καλά νέα από τους «Θεσμούς»
Τούτες τις δύσκολες για ολόκληρο τον κόσμο μέρες βρέθηκαν στην Αθήνα οι ξεχασμένοι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών «Θεσμών». Αυτή τη φορά για την πρόοδο του Ταμείου Ανάκαμψης και τις επόμενες εκταμιεύσεις. Οι συναντήσεις με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη πήγαν εξαιρετικά καλά, όπως διαβεβαιώνουν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. «Δεν υπάρχουν θέματα, ούτε αμφισβητήσεις, το πρόγραμμα τρέχει κανονικά, μέχρι τώρα έχουμε λάβει προκαταβολή 3,7 δισ. ευρώ, εντός του Απριλίου θα εκταμιευθεί η πρώτη δόση άλλων 3,6 δισ. ευρώ και προπαρασκευάζεται η κατάθεση του αιτήματος για τη δεύτερη δόση ύψους 1,8 δισ. ευρώ» σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός. Οπως εξηγεί ο κ. Σκυλακάκης, προσεχώς θα αρχίσουν να εξελίσσονται με ταχύτητα τα μεγάλα προγράμματα του «Εξοικονομώ», της ψηφιακής αναβάθμισης του κράτους, των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με την ελπίδα πάντα να ανοίξει κάποιο παράθυρο ελπίδας σε τούτη την τόσο σκοτεινή περίοδο.
Την Αθήνα αναμένεται να επισκεφθεί την προσεχή Τρίτη η γνωστή μας από το παρελθόν Βικτόρια Νούλαντ (φωτογραφία). Η αμερικανίδα διπλωμάτης, νούμερο 3 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σήμερα, θα βρεθεί στην ελληνική πρωτεύουσα και θα συναντηθεί τόσο με τον Νίκο Δένδια όσο και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά επίσης στην Αγκυρα και στη Λευκωσία. Αλλωστε, θεωρείται καλή γνώστρια της περιοχής – χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι οι θέσεις της ήταν πάντα αρεστές στους επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Παράλληλα, την ίδια ημέρα θα διεξαχθεί στην Αθήνα η τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών (Νίκος Δένδιας, Ιωάννης Κασουλίδης, Γιαΐρ Λαπίντ αντιστοίχως). Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο τραπέζι θα τεθούν και θέματα που άπτονται της ενέργειας, καθώς οι παρασκηνιακές ζυμώσεις για τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου «δίνουν και παίρνουν» εσχάτως με την προσπάθεια της Τουρκίας «να μπει σφήνα», πραγματοποιώντας «επίθεση φιλίας» στην Ιερουσαλήμ. Αισθάνομαι πάντως μία μικρή ενόχληση στην Αθήνα για την πρόσφατη επαμφοτερίζουσα στάση του Ισραήλ σε αυτό το ζήτημα, αλλά θα περιμένω τις εξελίξεις και θα επανέλθω.