Δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο, είτε ήταν στρατιώτης, είτε ήταν πρόσφυγας, είτε ήταν δημοσιογράφος, η σιωπηρά διαμαρτυρία που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής στην πόλη Λβίλ της Ουκρανίας. Και πώς να μην συγκινηθείς όταν έβλεπες Ουκρανές μητέρες να φέρνουν και να εναποθέτουν συμβολικά στην πλατεία 109 παιδικά καροτσάκια, όσα ήταν παιδικά θύματα σε αυτόν τον αχρείαστο πόλεμο. Αδειανά τα καροτσάκια , ήθελαν να δείξουν με αυτά ότι κανείς δεν το χρειαζόταν πια τη στιγμή που τα παιδάκια έχασαν την ζωή τους από μια οβίδα, ή από ένα ρωσικό πύραυλο. Η εικόνα ήταν σοκαριστική, ανατριχιαστική μπορώ να πω, αφήνοντας τους πάντες στην πόλη αυτής της Ουκρανίας άφωνους, πνιγμένους μέσα στο κλάμα.

Οι Ρώσοι φρόντισαν να φθάσει ο πόλεμος και στην Λβίλ, τη μοναδική ίσως μεγαλούπολη της Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα της Πολωνίας που οι πολεμικές εχθροπραξίες έμειναν μακριά. Αλλά ένα πύραυλος Κρουζ που εκτοξεύτηκε από ρωσικό πολεμικό πλοίο και μερικές οβίδες από τους πολλαπλούς εκτοξευτές που τόσο συχνά χρησιμοποιούν οι εισβολείς, έφεραν τον πόλεμο μέσα στην πόλη. Οι σειρήνες ήχησαν, τα καταφύγια γέμισαν, το αεροδρόμιο (το μοναδικό αεροδρόμιο από το οποίο ερχόταν η βοήθεια προς την Ουκρανία) καταστράφηκε από τους πυραύλους και μαζί με αυτό ο διάδρομος απο- προσγειώσεων. Ένα εργοστάσιο που ήταν εκεί κοντά πολεμικού υλικού, αλλά για χρόνια τώρα ανενεργό, βομβαρδίστηκε και αυτό.

Οι κάτοικοι με τις πρώτες οβίδες που έπεσαν, δεν σκέφτηκαν τα σπίτια τους ή τις επιχειρήσεις τους, αλλά τα αγάλματα της πόλης και τα μνημεία της. Η Λβιλ έχει χαρακτηρισθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, με τα δεκάδες αγάλματα κυρίως θρησκευτικού περιεχομένου που υπάρχουν σε αυτή, αλλά και με τα πολιτιστικά μνημεία της. Έτρεξαν οι κάτοικοι να τα προφυλάξουν, να βάλουν γύρω από αυτά προστατευτικά στρώματα ή σάκους από άμμο, τα «αγκάλιασαν» με ξύλο και με τσιμέντα ώστε όταν πέσουν οι οβίδες να μπορούν να διασωθούν. Αυτό ένοιωθαν, αυτό τους ένοιαζε, αυτό έκαναν οι κάτοικοι της Λβιλ.

***
Τα fake news περί αιχμαλωσίας

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, είναι καλά και συνεχίζει έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το δύσκολο ταξίδι του. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που έκανε ορισμένους να κάνουν λόγο ότι πιάστηκε… αιχμάλωτος. Δεν σκέφτηκαν τους κινδύνους διαφυγής μέσα σε βομβαρδισμένες περιοχές; Δεν σκέφτηκαν την οικογένεια του προξένου; Δεν σκέφτηκαν καν τον ίδιο που τόσες ημέρες παρέμεινε πιστός στο καθήκον ο μοναδικός δυτικός διπλωμάτης στην κατεστραμμένη Μαριούπολη,; Και ομιλούν δήθεν για αιχμαλωσία; Σαν δεν ντρέπονται; Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές τα δημοσιεύματα που τον φέρουν να είναι αιχμάλωτος «είναι ο ορισμός του ψεύδους». «Το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε συνεχή επαφή μαζί του και ευτυχώς όλα βαίνουν καλώς», επισημαίνουν. Καθοδόν προς ασφαλές μέρος ο Έλληνας πρόξενος στην Μαριούπολη είχε καταλύσει πλησίον του Ουμάν. Υπενθυμίζεται, πως η επιχείρηση απεγκλωβισμού του γενικού προξένου, καθώς και του επιτόπιου προσωπικού της αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, ξεκίνησε την Τρίτη 15 Μαρτίου με κατεύθυνση δυτικά. Σημειώνεται, πως η επιχείρηση λαμβάνει χώρα σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ.

***
Οι ελληνικές συμμαχίες στην Ουάσιγκτον

Ο Δημήτρης Καιρίδης που βρισκόταν στην Ουάσιγκτον και είχε επαφή με στελέχη του Κογκρέσου, μου λέει ότι οι συμμαχίες της χώρας μας με το εβραϊκό και αρμενικό λόμπι εξακολουθούν να είναι πολύ ισχυρές και μπορούν αν το επιβάλλουν οι συνθήκες να παρεμβαίνει σε πολλά θέματα που ανακύπτουν στην περιοχή μας. Εκείνο που αποκομίζει από τις συναντήσεις που είχε ο βουλευτής της ΝΔ είναι ότι οι Αμερικανοί επαναφέρουν τον EastMed λόγω Ουκρανίας, δηλαδή δεν τον έχουν ακυρώσει. Το Κογκρέσο εξακολουθεί να λέει όχι στα F-35 και στην αγορά ή αναβάθμιση των F-16 στην Τουρκία.

***
Με το Доброго ранку άρχισαν να παίζουν ποδόσφαιρο

«Доброго ранку!» Με μια καλημέρα στα ουκρανικά καλωσόρισε τον Αλέξανδρο και την Κατερίνα, τους δύο μαθητές της Α’ και Β’ τάξης των 1ου και 4ου Δημοτικών Σχολείων της Ραφήνας, οι οποίοι κατέφθασαν από τη Μαριούπολη εν μέσω του πολέμου που μαίνεται στη χώρα τους, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. Στην επίσκεψη συμμετείχε και ο Luciano Calestini, εκπρόσωπος στην Ελλάδα της UNICEF, με την οποία το Υπουργείο διατηρεί μνημόνιο συνεργασίας για δράσεις που αφορούν τη συμπεριληπτική εκπαίδευση, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, Δημήτριος Νικολετσόπουλος και δύο διερμηνείς, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη UNICEF.
Η Υπουργός συζήτησε με τα παιδιά, άκουσε τους τρόπους με τους οποίους οι συμμαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους τα έχουν υποδεχτεί και ενσωματώσει, δείχνοντάς τους παιχνίδια, μαθαίνοντάς τους λέξεις στα ελληνικά. Ο μικρός Αλέξανδρος είπε στην Υπουργό ότι του άρεσε πολύ το ποδόσφαιρο και έπαιξαν μαζί, καθώς και με τους συμμαθητές του, στο προαύλιο.

***
Task force για την Παιδεία της Ουκρανίας

Μου λένε λοιπόν ότι η Νίκη Κεραμέως εμφανίστηκε στο Συμβούλιο υπουργών Παιδείας της ΕΕ αποφασισμένη να υλοποιηθεί άμεσα σχέδιο υποστήριξης όχι μόνο με λόγια αλλά με πράξεις προς την Ουκρανική εκπαιδευτική κοινότητα. Οι εταίροι μας, ήταν από χλιαροί έως αδιάφοροι αφού καταδίκαζαν αόριστα τις επιθέσεις χωρίς ωστόσο να προτείνουν κάτι συγκεκριμένο. Έτσι, χωρίς να τους αφήνει η Υπουργός και πολλά περιθώρια για φιλολογική συζήτηση, έγινε δεκτή η πρόταση της για τη δημιουργία «task force» ευρωπαϊκής ομάδας δράσης, που θα συνδράμει την εκπαιδευτική κοινότητα της Ουκρανίας καθώς όπως είπε η Νίκη Κεραμέως «έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε μια χαμένη γενιά στην Ουκρανία»!.

***
Μπλόκο στα ελληνικά λιμάνια στα σκάφη του Αμπράμοβιτς

Εχουμε και λέμε. Δύο τελικά είναι τα σούπερ γιοτ του Ρομάν Αμπράμοβιτς που προσπαθεί να τα σώσει από την κατάσχεση. Και τα δύο σούπερ γιοτ του Ρώσου ολιγάρχη, αξίας 1,5 δισ., πλέουν στα νερά της Μεσογείου χωρίς να μπορούν να βρουν λιμάνι να δέσουν, καθώς κινδυνεύουν με κατάσχεση. Νότια της Κρήτης εντοπίστηκε το ένα, λίγο μετά τις 11.00 το πρωί της Παρασκευής. Πρόκειται για το σούπερ γιοτ «Solaris», 140 μέτρων και αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και να ήθελε δεν μπορεί να δέσει σε οποιοδήποτε λιβάνι τη Κρήτης. Νότια της Ιταλίας εντοπίστηκε το άλλο σκάφος του αξίας ενός δισ. το «Eclipse», που βρισκόταν αρχικά στον Άγιο Μαρτίνο της Καραϊβικής.

***
Μητσοτάκης,. Μακρόν και Ζελένσκι

Και οι τρεις τους εμφανίστηκαν προς τους πολίτες των χωρών τους και αξύριστοι και με φούτερ: Και όταν λέω και οι τρεις εννοώ τους Μακρόν, Ζελένσκι και βεβαίως τον Μητσοτάκη. Δεν τίθεται θέμα αντιγραφής μου λένε, κανενός από τους τρεις. Είναι έτσι όμως τα πράγματα; Υπενθυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του για τα μέτρα στήριξης στα νοικοκυριά για την αντιμετώπιση της ακρίβειας εμφανίστηκε από το σπίτι του ντυμένος με μπλούζα τύπου πόλο και αξύριστος. Αφήστε που πολλοί τον κατηγόρησαν ότι αντέγραψε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν που είχε εμφανιστεί σε φωτορεπορτάζ πριν λίγες μέρες με παρόμοια εμφάνιση. Τον οποίον και αυτόν κατηγορούν ότι αντέγραψε τον Ζελένσκι, λόγω του πολέμου εμφανίζεται συνεχώς και αξύριστος και με φούτερ ή T-shirt. Σε αυτές τις εμφανίσεις όμως υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά. Πρώτα απ΄όλα ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στο σπίτι του σε καραντίνα λόγω covid. Ο Γάλλος πρόεδρος δεν φόρεσε ένα οποιοδήποτε φούτερ, αλλά ένα με το σύμβολο της CPA 10, μονάδας των Ειδικών Δυνάμεων της Γαλλικής πολεμικής αεροπορίας, ενώ από το πόλεμο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνκι ήταν ο πρώτος που εμφανίστηκε κουρασμένος, αξύριστος με φούτερ, παραμένοντας στο Κίεβο για να πολεμήσει τους Ρώσους.

***
Ο δήμαρχος και ο γάμος ομοφυλοφίλων

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, έδωσε το «παρών» στο συνέδριο «The Upfront Initiative. Ορατότητα στην Πράξη» και εξέφρασε τον ενθουσιασμό του με την προοπτική να τελέσει τον πρώτο γάμο ομόφυλου ζευγαριού στο δημαρχείο της Αθήνας. Είπε πως θα ήθελε να είναι ο πρώτος δήμαρχος που θα τελέσει γάμο ομοφυλοφίλων: «Με πάρα πολύ μεγάλο ενθουσιασμό. Δεν είναι θέμα επιθυμίας, είναι υποχρέωσή μου», απάντησε ο κ. Μπακογιάννης, χαμογελώντας, όταν ρωτήθηκε σχετικά. Ο δήμαρχος Αθηναίων εκτίμησε ότι είναι πιο εύκολο να εκλεγεί πρώτα ένας γκέι δήμαρχος και μετέπειτα ένας πρωθυπουργός, καθώς οι συνθήκες της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πιο ευνοϊκές.