Ψητό καλαμάρι

Το καλαμάρι είναι ένας από τους θησαυρούς της ελληνικής θάλασσας. Θέλει προσοχή στο μαγείρεμά του καθώς είναι πολύ εύκολο να το παραψήσουμε.

 

 

Αναμονή 1,5-2 ώρες, Προετοιμασία 20’, Μαγείρεμα 45’

ΥΛΙΚΑ (για 2 μερίδες)

650 γρ. καλαμάρι φρέσκο, καθαρισμένο καλά

¼ κούπας μαύρο ρύζι

¼ κούπας κινόα

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Χυμό από ½ πορτοκάλι

Ξύσμα από ¼ λεμόνι ακέρωτο βιολογικό

1 σκελίδα σκόρδο

3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι ή 1 κουτ. γλυκού

½ κουτ. γλυκού κύμινο

½ κουτ. γλυκού μπούκοβο

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη (προαιρετικά)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πλένουμε το καλαμάρι. Τοποθετούμε ένα μακρόστενο αντικείμενο (π.χ. χερούλι ξύλινης κουτάλας) στο σώμα του καλαμαριού για να μας βοηθήσει να το κόψουμε σε φέτες μόνο από τη μία του πλευρά χωρίς να επηρεαστεί η κάτω. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τον χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα λεμονιού, το θυμάρι, το κύμινο και βυθίζουμε μέσα το καλαμάρι. Σε σακούλα μαριναρίσματος ή σε τάπερ βάζουμε το καλαμάρι με όλη τη μαρινάδα και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Βγάζουμε από το ψυγείο και αφήνουμε για λίγη ώρα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Αφαιρούμε το καλαμάρι από τη σακούλα και πετάμε τη μαρινάδα. Αλατοπιπερώνουμε και το τοποθετούμε στη σχάρα σε υψηλή φωτιά για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά (μπορούμε να το ψήσουμε και στο γκριλ για 12-15’). Βράζουμε το ρύζι και την κινόα με βάση τις οδηγίες στη συσκευασία σε αλατισμένο νερό ή σε ζωμό λαχανικών προσθέτοντας σουμάκ προαιρετικά. Μόλις βράσουν τα αναμειγνύουμε. Σερβίρουμε το καλαμάρι με το μείγμα ρυζιού και κινόας και γαρνίρουμε με φρέσκια ρίγανη προαιρετικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Parties, μόνο parties Ενα ολόχρυσο, κεντημένο με χιλιάδες μικρά ρουμπίνια μαντίλι, το οποίο έχει «δραπετεύσει» από τον λαιμό της Εσθήρ, δημιουργεί αστραφτερούς... ΓΡΑΦΕΙ Η ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk