Προετοιμασία 30′, Ψήσιμο 20′

ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες) 

18 «κούπες» αγκινάρας

Χυμός από 1 λεμόνι

Για τη βάση

300 γρ. αρακάς

3 πατάτες

2 καρότα σε μικρούς κύβους

2 κ.σ. γιαούρτι

3 κ.σ. ελαιόλαδο

3 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος

3 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος

150 γρ. πικάντικη γραβιέρα, τριμμένη

50 γρ. βούτυρο

Χυμός από 1 λάιμ

Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη γέμιση

3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

100 γρ. φέτα τριμμένη

100 γρ. μανούρι τριμμένο

2 αβγά χτυπημένα

100 γρ. ψιλοκομμένο σαλάμι Λευκάδος

2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος

Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βάση: Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τις πατάτες (κομμένες σε μέγεθος μπουκιάς για να βράσουν γρηγορότερα) για 10 λεπτά μαζί με τα καρότα. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Στο ίδιο νερό που βράζει ρίχνουμε τον αρακά για 5 λεπτά. Σουρώνουμε και κρυώνουμε αμέσως για να μη χάσει το χρώμα του. Τον βάζουμε στο μπολ με τις πατάτες και τα καρότα. Με ένα πιρούνι λιώνουμε τα λαχανικά και αναμειγνύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να έχουμε έναν πουρέ.

Βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό τις κούπες της αγκινάρας μαζί με τον χυμό λεμονιού για 15 λεπτά. Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Στρώνουμε τον πουρέ σε ένα πυρίμαχο σκεύος που έχουμε λαδώσει και ισιώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού. Βάζουμε τις κούπες αγκινάρας από πάνω.

Γέμιση: Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και μοιράζουμε τη γέμιση στις «κούπες» της αγκινάρας. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και σφραγίζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 20 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα.